KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jul 24, 2008

Penyembelih Umat Islam Di tangkap

Email oleh Azzlie

Penat cerita pasal politik dalam negara, kita tukar angin sikit. Kali ini kita pusing balik masa kita pada suatu masa dahulu. Mari kita himbau kembali tragedi perang Bosnia-Hezergovina pada suatu masa dahulu. Saya masih ingat pada satu masa dahulu, Tv3 menayangkan satu rencana yang bertajuk lebih kurangnya 'Massacre In Bosnia'.

Ia menayangkan kekejaman yang dilakukan oleh Serbia yang mana majoritinya Kristian menyembelih dan melakukan pembersihan etnik terhadap umat Islam Bosnia dan Kosovo. Ini adalah fakta sejarah. Kekejaman yang dipaparkan jelas melangkaui pemikiran manusia biasa. Mungkin kita tidak pernah terfikir, seorang manusia sanggup menyembelih bayi-bayi yang masih kecil, mengembiri kaum-kaum lelaki kemudiannya membakar mereka hidup-hidup, merogol wanita-wanita sehingga ramai di antara mereka mengalami gangguan mental dan membunuh diri.

Ia hanyalah secebis kisah duka, namun yang paling menyayat hati di mana pembunuhan beramai-ramai dilakukan oleh jiran mereka sendiri yang selama ini hidup aman. Perkampungan yang sebelum ini menjadi tempat mereka bermain dan berkongsi kegembiraan menjadi neraka. Jiran mereka sendiri merogol anak-anak perempuan, isteri-isteri jiran-jiran mereka di hadapan suami-suami dan bapa-bapa mereka sendiri. Seterusnya mereka mengumpulkan jiran-jiran mereka ini dan menembak mereka secara beramai-ramai.

Satu lagi tragedi hitam umat Islam di akhir abad ke-20. Orang yang bertanggungjawab di sebalik kejadian kejam ini jika anda masih ingat semestinya Presiden Serbia masa itu iaitu Rodovan Karadzic. Pembunuhan-pembunuhan ini merupakan yang paling kejam selepas perang dunia ke-2 di Eropah. Beliau telah diburu hampir selama 13 tahun. Hampir 11,000 penduduk Bosnia menjadi kekejaman manusia yang tak layak digelar manusia ini. Angka ini mungkin tidak tepat kerana ramai yang terkorban tidak dijumpai tempat pembunuhan mereka.

Karadzic telah menyamar dan menjadi pengamal perubatan alternatif menggunakan identiti palsu selama 13 tahun. Dia menyimpan rambut panjang, berjanggut dan bercermin mata untuk menyembunyikan identitinya selama ini.

Penduduk Bosnia yang selama ini menyimpan harapan melihat pembelaan terhadap pembunuhan kejam itu menyambutnya dengan penuh kesyukuran. Namun, masih adakah keprihatinan umat Islam khususnya di Malaysia terhadap berita ini atau kita sekadar sibuk memikirkan bagaimana untuk mengenyangkan perut kita sahaja? Sesungguhnya terlalu banyak tragedi umat Islam di seluruh dunia yang disembunyikan.

MB: Umno dreaming, 'sleep talking'

Sun2surf | Selangor Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim says the issue of PAS leaving Pakatan Rakyat (PR) to join Umno in the Barisan Nasional (BN) does not arise.

"I think Umno is dreaming for that. They are 'sleep talking'," he said when a reporter asked him whether PR was prepared for the possibility of losing PAS in the coalition.

Khalid said: "PAS members are working together (with us). Selangor exco members from PAS are working well. I hope we reduce political discussions and increase welfare efforts and state development work."

On Sunday (July 20), Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi made headlines when he admitted that Umno and PAS have been holding talks to address issues on Muslim and Malay unity.

Abdullah's admission have sparked mixed reactions from all parties and indicvidual leaders. DAP veteran and Ipoh Timor MP Lim Kit Siang had queried why Abdullah, who claims to be a prime minsiter for all Malaysians, is not talking about Malaysian unity instead.

Speaking to reporters after opening the new Monfort Girls Centre (MGC) in Monfort Boys Town today, Khalid said the RM7 million project features three main buildings; girls dormitory, assembly hall and training centre.... selanjutnya.

Zaid Ibrahim akan letak jawatan?

Terkejut jugak bila aku baca berita ini .... Betul ke? Kalau ye .... kenapa?

BREAKING NEWS
weechookeong
Word has it that the law minister, YB Senator Datuk Zaid Ibrahim, may be resigning soon.

It would appear then that YB Senator Zaid has failed to fulfill the promises made at the Bar Council dinner in April earlier this year. One of which was the setting up of the Judicial Appointment Commission as promised by the Prime Minister.
Mungkin kah ada kaitan dengan kes berkaitan Anwar Ibrahim dan Raja Petra? Bantai la labu ....

Zaid pertahan enggan dedah nilai exgratia diterima 6 hakim

MStar | ..."Mereka (bekas hakim itu) bimbang jika jumlah itu disebut akan menimbulkan pelbagai persoalan. Mereka cakap boleh tak kalau tak umum dan kerajaan bersetuju.

"Bukan niat nak rahsiakan (jumlah exgratia)... sekarang nak tunai janji dengan hakim tersebut.

"Ini bukan soal takut nak dedahkan berapa jumlah bayaran exgratia yang diterima... tapi nak lindungi maruah dan menghormati permintaan mereka yang tercapai semasa perbincangan dengan mereka sebelum keputusan pembayaran itu dibuat," katanya semasa menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Saraan Hakim (Pindaan) 2008 di Dewan Negara hari ini.

Antara mereka yang mendesak untuk mengetahui jumlah bayaran itu ialah Senator Datuk Abd Rashid Ngah, Senator Datuk Wira Syed Ali Alhabshee dan Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir.

Rang Undang-Undang Saraan Hakim (Pindaan) 2008 itu kemudiannya diluluskan Dewan Negara, yang antaranya bagi membolehkan seseorang hakim itu dihitung tempoh perkhidmatannya bermula dari tarikh beliau memegang jawatan sebagai Pesuruhjaya Kehakiman, bagi maksud perkiraan jumlah pencen.

Bekas hakim yang menerima pembayaran exgratia ialah bekas Hakim Mahkamah Agung iaitu Datuk George Seah dan Tan Sri Suleiman Pawanteh, Tan Sri Eusoffe Abdoolcader, Tan Sri Azmi Kamaruddin dan Tan Sri Wan Hamzah Mohamed Salleh.... selanjutnya.

Sikap diskriminasi Umno punca muzakarah tidak diminati - Nik Aziz

Harakah | ...Kelantan menjadi mangsa diskriminasi pemimpin kerajaan pusat dan terbaru Kementerian Pelancongan menyekat bantuan sebanyak RM8 juta kepada negeri ini bagi membangunkan bandar pelancongan di Rantau Panjang.

"Selain itu sampai sekarang pegawai kanan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada) yang bertanggungjawab bagi projek penanaman padi tidak memberi kerjasama sepenuhnya kepada kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan masjid Sekolah Menengah Ugama (Arab) Taqadumil Ilmi dekat sini, hari ini.

Menurutnya agensi lain di bawah persekutuan termasuk Mara juga menganaktirikan penyokong bukan Umno bagi menyewa premis milik agensi terbabit.

"Baru-baru ini ada penduduk di Tanah Merah diberi borang permohonan untuk menduduki bangunan Mara, tetapi di saat-saat akhir permohonan tersebut ditolak dengan alasan penyokong pembangkang," katanya.

Sementara itu ketika ditanya mengenai isu pembelian kereta Mercedes Benz oleh kerajaan Terengganu bagi kegunaan Exco dan pegawai kanan beliau mengakui Proton Perdana V6 membabitkan kos penyelenggaraan tinggi.

Namun katanya, kerajaan Kelantan masih lagi menggunakan kereta buatan Malaysia dan Mercedes sedia ada masih digunakan. ... selanjutnya.

Keuntungan TNB jatuh

Uloya | Pembayaran kapasiti lebih tinggi kepada pengeluar tenaga bebas (IPP) dan peningkatan harga tenaga global, terutamanya arang batu, memberi kesan terhadap kos operasi Tenaga Nasional Bhd (TNB) dan mengurangkan keuntungannya.

Keuntungan sebelum cukai bagi sembilan bulan berakhir 31 Mei 2008, jatuh kepada RM3.3 bilion dari RM4.436 bilion dalam tempoh yang sama tahun lepas.

Dalam pengumuman kepada Bursa Malaysia di sini hari ini TNB berkata, keuntungan penukaran tukaran wang asing bagi tempoh kajian adalah rendah kerana pengukuhan ringgit berbanding dolar yang lebih rendah berbanding dengan tempoh yang sama tahun kewangan lalu.

Ringgit, katanya juga telah menjadi lemah berbanding yen.

“Bagaimana pun, perolehan meningkat kepada RM18.66 bilion daripada RM17.194 bilion sebelumnya.

“Peningkatan 6.5 peratus perolehan itu terutamanya disebabkan jualan kuasa elektrik yang lebih tinggi,” katanya.... selanjutnya.

Salam dan isteri tidak pertahan Ketua Bahagian Shah Alam

Uloya | Pasangan suami isteri, Datuk Salamon Selamat dan Datin Niswati Dimyati tidak akan mempertahankan jawatan Ketua UMNO Bahagian Shah Alam dan Ketua Wanita UMNO bahagian yang sama pada persidangan Ogos ini.

Salamon berkata, keputusan dibuat bagi memberi peluang kepada golongan muda yang lebih komited dan berwibawa untuk memimpin parti keramat orang Melayu itu.

Menurut beliau, tempoh 15 tahun memegang jawatan sebagai ketua bahagian dan 34 tahun berkecimpung dalam UMNO dirasakan sudah cukup lama bagi dirinya.

"Saya tidak akan pertahan jawatan sedia ada dan tidak tawarkan diri untuk bertanding mana-mana jawatan dalam parti, berilah peluang kepada pemimpin muda.... selanjutnya.
Ada berita angin yang menyebut bahawa Orang lama UMNO ni akan melompat parti. Entah betul atau tak, tidak dapat di pastikan. Kita tunggu je la....

No Crossing over [to UMNO] - Mat Tyson

malaysianinsider | In one of the rare moments when Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi did not meet the press after chairing the Umno supreme council meeting in Kuala Lumpur, Umno information chief Tan Sri Muhammad Muhd Taib in a doorstop interview just now told reporters that the council discussed about the Prime Minister's meetings with Pas.
He said that after meeting Pas leaders three times, there would be more meetings to discuss issues on Islam that both sides would not compromise. "The issue is not about anybody crossing over (to Umno)," he said. Other issues discussed were the on-going branch meetings and related party matters.

Himpunan berita [24 July 2008/Khamis]

BPR ambil keterangan empat pemandu Exco Terengganu | Bh
Stop making statements on Anwar - Rais | Star
SUK perjelas kos sebenar selenggara Perdana V6 | Bh
Kemahuan ambil alih kerajaan bukan kerana gila kuasa - Anwar | harakah
Muzakarah tenggelamkan isu minyak, pembunuhan Atantunya | Harakah
Govt to speed up signing the release papers for ISA detainees to visit sick relatives | Nst
Fuel prices push up CPI to 7.7pc | Minsider
Rais jelas kes Anwar kepada Condoleezza Rice | Bh
Syed Hamid explains about Anwar probe | Star
State exco members will use newly-purchased Mercedes cars | Star
Isu liwat: Rice dakwa AS tidak campur tangan, mahu ditangani telus | MStar
Pengerusi MIC Putri Wangsa tidak mengaku salah tuduhan rasuah | Bh
Singapura tiada hak | Bh
PEDRA BRANCA EEZ: Singapore’s claim on shaky ground | Nst
Singapore claim 'contravenes UN law of the sea' | Nst
Cabinet unhappy with Terengganu | NSt
Khir Toyo berusaha jatuhkan Pakatan Rakyat Selangor | Harakah
Anwar sangsi siasatan polis |Harakah
Muzakarah: Umno diseru masuk PAS | harakah
High inflation rate pressures BNM to raise rates | Minsider
Proton defends Perdana V6 | Minsider
BPR siasat kos senggara Perdana V6 Terengganu | Um
‘Tiada masalah dapat balik dokumen asal’ | Bh
Tutup fail muzakarah, hanya ada sekadar muqabalah - Mursyidul Am | harakah
Bingung dua orang kongsi satu MyKad | kosmo
Kos Senggaraan RM175,229.97 - Kerajaan Terengganu Tidak Tuntut Jaminan Dengan Proton | buletin
Harga minyak masih rendah’ | Bh
Anwar yakin tubuh kerajaan 16 September | Bh
Mahkamah Tinggi tolak permohonan Karpal | Bh
Pemuda bidas Singapura | Bh
Duta puas hati tiada konspirasi | Bh
Lonjakan harga tidak kekal | Um
Saksi dakwa pengsan dibelasah FRU | Um
Rais akan jumpa Rice | Um
Terengganu tunggu surat Kabinet | Um
DNA: Polis belum mohon perintah mahkamah | Um
Senggara kereta Idris Jusoh tertinggi | Um
MB terus persenda Proton V6 | Um
Kos menyenggara berpatutan - Proton | Um
Jangan biar Singapura ambil kesempatan | Um
Singapura langgar persetujuan | Um
Selangor anggap JKKKP tidak sah | Um
Sikap curiga negara jiran halang tugas Arkib | Um
Pas mahukan muqabalah | Um
Pemuda Pas tolak jika bermotif politik | Um

Tiada penyata, 23 cawangan Umno Putrajaya hadapi masalah adakan AGM

MStar | Kesemua 23 cawangan dalam Bahagian Putrajaya, antara bahagian terbaru dalam struktur Umno, dipercayai berhadapan dengan 'masalah' untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan masing-masing ekoran kegagalan mengemukakan penyata tahunan kepada Pendaftar Pertubuhan.

Menurut sumber Jabatan Pendaftaran Pertubuhan, kesemua cawangan dalam Umno Putrajaya tidak menghantar Borang 9 seperti yang disyaratkan, sejak lima tahun lalu.

“Sememangnya mereka tidak mengemukakan Borang 9 itu sejak awal lagi,” katanya yang enggan dikenali.

Sumber itu enggan mengulas lanjut mengenai tempoh ‘sejak awal lagi’ yang dimaksudkan.

mStar Online difahamkan tempoh itu melibatkan sejak Bahagian Putrajaya mula ditubuhkan.

Difahamkan soal menghantar Borang 9 kepada Pendaftar Pertubuhan biasanya diuruskan oleh sekretariat bahagian.

Di bawah peruntukan Akta Pertubuhan, sesebuah pertubuhan akan berhadapan dengan masalah - tidak sah jika gagal mengemukakan penyata tahunan kepada Pendaftar Pertubuhan.... selanjutnya.

Pahang, Kelantan MBs back Terengganu over Perdana car maintenance cost

malaysianinsider | ...Both Datuk Adnan Yaakob and Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat agreed with Ahmad that it was costly to maintain the national cars.

Ahmad had said that the high maintenance cost had driven the Terengganu government to decide on the purchase of 14 Mercedes Benz E200 Kompressor cars at a cost of RM3.43 million to replace the Perdana cars of its state executive councillors and senior government officers.

However, Penang Chief Minister Lim Guan Eng said the Terengganu government's purchase of the Mercedes Benz cars was not right at a time of economic uncertainty, and that it should have settled for a cheaper car such as a Toyota.

Adnan said his Mercedes Benz car, which had been in use for years since the time of Tun Khalil Yaakob as the menteri besar, ran up a maintenance cost of RM42,000 last year while a Perdana used by a state executive councillor had cost RM57,500 to maintain.

"The Terengganu menteri besar is basically right when he said the maintenance cost of the Proton Perdana V6 Executive is higher than that of the Mercedes Benz," he told reporters after the presentation of cheques to Universiti Teknologi Mara (UiTM) students, here.

Adnan, however, said he did not want to support or oppose the decision of the Terengganu government to buy the 14 Mercedes Benz cars, adding that all decisions now had to take into consideration the current situation and needs of the people.

"The people now prefer to travel in a Kancil car or even a motorcycle if it is over a short distance," he said. ... selanjutnya.

Transkrip Debat “Hari Ini Bentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak”

anwaribrahimblog | ....Dengan penuh hormat, saya ingin memperkenalkan kedua-dua tokoh pendebat kita malam ini. Di atas pentas itu, YB Dato’ Ahmad Shabery Cheek, Menteri Penerangan Malaysia dan di sebelah beliau ialah Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Penasihat Parti Keadilan Rakyat atau PKR. Dua orang tokoh yang menjadi wakil pendebat ialah di sebelah kanan saya, Tan Sri Datuk Dr Nordin Kardi, Naib Canselor Universiti Utara Malaysia dan Presiden Persatuan Universiti Malaysia dan di sebelah kiri saya, bagi pihak Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Saudara Zulkifli Sulong dari Akhbar Siasah.

Saya mulakan debat AgendaDaily bertajuk ‘Hari Ini Bentuk Kerajaan, Esok Turun Harga Minyak’ dengan mempersilakan Dato’ Seri Anwar untuk membuat opening statement selama 4 minit. Dipersilakan.

DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM: Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera. Terima kasih Datuk Johan dan AgendaDaily atas kesempatan ini. Dan penghargaan khusus kepada Dato’ Ahmad Shabery kerana memberikan ruang yang julung-julung kali diadakan.
Saya menerima pelawaan ini dengan senang hati untuk membuka wacana yang bebas dan segar. Walaupun pada peringkat awal saya memilih untuk berdebat dengan Perdana Menteri atau Timbalan, tetapi saya terima baik kerana saya nak menggunakan kesempatan ini untuk menjelaskan, kalau kesempatan Pakatan Rakyat memerintah hari ini, esok harga minyak tetap turun.

Saya cadangkan, berdasarkan perkiraan kekuatan makro ekonomi negara kita, pertumbuhan dan potensinya, penyusunan dan pengurusan pemerintahan yang lebih cekap dan bebas dari rasuah dan penyalahgunaan kuasa dan jumlah yang kita fikirkan untuk diturunkan dalam kadar segera sebagai langkah awal ialah 50 sen.... selanjutnya.

I can recognise handsome cop

laichihoe | ....Recalling the incident, Lai said he noticed one of the police personnel because of his "good looks" since he did not bring down his helmet visor.

However, Lai, who installs home alarms for a living, told the inquiry that he would only be able to recognize the police personnel if he "puts on the same uniform he wore that night."

"Otherwise, I will not be able to as I would not know if he is bald or not," he added to the amusement of those present.

'Stop beating the public'

Lai, who was the first witness to testify today, said he saw three to four plainclothes policemen dragging Chang out of the car. They then allegedly "kicked and hit" the mechanic.

"Upon seeing this, other bystanders and myself started shouting ‘'polis, jangan hentam rakyat!' (Police, don’t beat the public).

"(But) after we shouted, the police stopped (beating him). I saw him (Chang) fall to the ground and he was kicked again," he added.

Following this, Lai said the mechanic was trying to stand up and this was when he was set upon by the ‘handsome’ FRU personnel.

"When he got up, I saw the FRU personnel proceed towards him and he used his shield to beat this person and at the same time, he kicked him. I think the police thought he was trying to run away," he added. ... selanjutnya.

AMK T'ganu buat laporan polis esok

malaysiakini | Angkatan Muda Keadilan (AMK) Terengganu akan membuat laporan polis berhubung kos penyelenggaraan Proton Perdana V6 Executive yang dilaporkan terlalu tinggi.

fariz musaLaporan polis itu akan dibuat oleh Ketua AMK Terengganu Fariz Musa dan timbalannya, Muzafeq Affyulzalfuzam Mohamad di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu jam 11 pagi esok.

Katanya, laporan tersebut akan dibuat supaya pihak polis dapat menjalankan siasatan terhadap kemungkinan berlaku penyelewengan kos penyelenggaraan kereta tersebut.

"Ia selepas kenyataan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said dua hari lalu berhubung kos penyelenggaran bagi sebuah kereta Proton Perdana mencecah lebih RM 50,000 bagi sebuah kereta," kata Fariz ketika dihubungi hari ini.... selanjutnya.

LIWAT 2008 : KONSPIRASI SIAPA?PART 2
PART 4

Naikkan harga petrol untuk wujudkan macam-macam subsidi...

marhaen | ...Sebelum ini kerajaan memberikan rebet tunai kepada pemilik kenderaan kereta RM625.00 dan motosikal RM150.00. Teksi, bas dan lori juga dikatakan akan diberikan harga minyak subsidi iaitu harga sebelum kenaikan 40%. Khabarnya banyak lagi program yang akan dibuat oleh kerajaan kononya bagi membantu rakyat supaya tidak telalu parah kesan dari menaikkan harga minyak tempohari.

Kalau tengok dari sisi depan nampak cukup bagus, nampak betul kerajaan perihatin rakyat. Tapi kalau pandang sisi, nampak betul tindakan yang dibuat kurang masak. Kita yang naikkan sendiri harga minyak, kita sendiri yang cari jalan mengurangkan beban kenaikan! Macam cerita Pak Pandir.

Kerajaan yang buat rakyat sakit, kemudian kerajaan juga cuba mencari ubat dan penawarnya. Kalut betul. Bermacam cara dan kaedah yang mahu dibuat. Semuanya itu hanya langkah sementara. Tidak akan boleh kekal. Beri rakyat ikan bukan batang kail. Ubat tahan sakit sahaja, panadol. Itu pun panadol tiruan yang dicampur gandum!!!

Cara yang tidak masak. Kaedah yang dibuat pun tidak masak. Doktor yang merawat orang sakit pun bukan doktor pakar. General practioner saja. Itupun yang dapat sijil palsu, dari India ke mana ke?

Kita harap kerajaan carilah doktor pakar yang dapat mencari punca penyakit bukan hanya mencari tempat sakit. Kalau hanya pandai cari tempat sakit, bagi ubat tahan sakit atau terus potong tempat sakit-penyakit akan berulang selagi punca penyakit tidak diubati.... selanjutnya.

Mesej Tersembunyi Di Sebalik Mercedes?

erisar | Kerajaan sebelum ini bukan pimpinan Mat Said. Yang berhabis duit untuk memperbaiki Perdana dalam tempoh jaminan juga, bukan pimpinan Mat Said. Jadi apakah yang Mat Said cuba bongkarkan sebenarnya. Proton tak elok? Kerajaan Negeri sebelumnya adalah penuh dengan korupsi? Aku rasa, ke dua-duanya sekali.

Proton tak elok? Alahai, kita semua pun memang suka mengutuk Proton. Tetapi Proton merupakan perusahaan kereta nasional dan mereka berusaha menaikkan imej mereka yang tercalar dengan memperbaiki mutu kereta keluaran mereka. Kalau bukan bapak-bapak menteri yang tunjukkan contoh yang Proton itu boleh diguna pakai, hendak harapkan siapa lagi? Kalau bukan income dari kerajaan, siapa lagi yang nak beli Perdana berbolon-bolon? Nak harapkan orang-orang kaya yang mampu beli Merc, sudah pasti Perdana merupakan pilihan terakhir mereka. Its all about class. Lagipun, ianya hanya untuk official use, kegunaan rasmi. Urusan peribadi, nak naik limosin 15pintu pun orang tak peduli. Eh orang peduli juga, kalau kaya lain macam....makan suap lah itu.

Kerajaan Negeri sebelum ini penuh korupsi? Ya, mungkin. Mana mungkin membaiki sebuah kereta Perdana berjumlah sebegitu rupa. Dan Mat Said sendiri tidak telus, bercerita fakta mengenai dua buah kereta Perdana sahaja. DARI 16 BUAH YANG LAIN. Kalau yang dua ini sahaja bermasalah, get rid of it. Beli ganti dua buah kereta Perdana baru. Habis cerita. Kalau kos penyelenggaraan Perdana mahal sebegitu rupa, tak akan ada Perdana di jalan raya. Orang kaya bermillion pun takut nak pakai. Gaji RM10,000 baru mampu pakai. Al maklum RM3640 adalah kos servis sebulannya. ... selanjutnya.

Istiqamah Memandang Ke Hadapan

anwaribrahimblog

Beberapa hari kebelakangan, media milik Umno-BN sedaya mungkin berusaha untuk mengelirukan rakyat. Dakyah dangkal kononnya Pakatan Rakyat sedang mengalami masalah dipintal sejahat mungkin agar rakyat terpengaruh. Agen-agen anti perubahan ini seperti tidak belajar dari kesilapan lalu; tidak mengerti bahawa badai besar 8 Mac ialah kemahuan yang kuat agar perubahan terlaksana.

Kemahuan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih kerajaan bukannya bertunjangkan ketamakan kekayaan dan sifat gila kuasa. Kita komited untuk melaksana agenda perubahan yang menyeluruh meliputi aspek ekonomi, kebudayaan, pendidikan dan politik. Rakyat adalah keutamaan kita. Perubahan yang kita perjuangkan adalah demi rakyat seluruhnya, melewati batas kaum dan agama.

Tengahari tadi saya randau dengan lebih 100 pengusaha muda terkemuka negara. Saya mengambil kesempatan ini untuk memperjelas Agenda Ekonomi Baru, menjawab persoalan berkaitan agenda tersebut serta gagasan perubahan Pakatan Rakyat. Sudah tentu persoalan pertuduhan fitnah terhadap diri saya juga dibangkitkan. Saya menegaskan, ini merupakan usaha terdesak segelintir yang tidak mengambil berat keadaan negara dan rakyat. Wacana segar terus dipupuk di kalangan mereka yang nyata optimis dengan politik baru yang didukung oleh KeADILan dan Pakatan Rakyat.

Keluh kesah di kalangan mereka, khususnya mengenai tahap pemberdayaan ekonomi yang lemah kini jelas menggambarkan pelaksanaan dasar yang tidak tepat dek kerana kepimpinan yang tidak kredibel. Pastinya yang terus terkesan ialah rakyat yang semakin tersepit dengan kos sara hidup yang semakin meninggi.

Biar sehebat mana fitnah diacu terhadap diri saya, namun kita perlu terus istiqamah memandang ke depan, agar rakyat terus menang di akhir persimpangan.

ANWAR IBRAHIM

Bandar Tun Razak?klpos | ...Sumber memberitahu KLpos.com Parlimen Bandar Tun Razak yang kini di sandang oleh Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Ijok dikhabarkan akan dikosongkan pada bila-bila masa dari sekarang.

Ini berikutan PKR mahu memberi laluan kepada penasihatnya untuk bertanding di parlimen tersebut.

Menurut sumber dari PKR Bahagian Bandar Tun Razak, mesyuarat tergempar telah pun diadakan beberapa hari lepas bagi membincangkan gerak kerja untuk menghadapi pilihanraya kecil tersebut.

Lebih menguatkan spekulasi tersebut, KLpos.com diberitahu satu ceramah umum Datuk Seri Anwar Ibrahim bakal diadakan pada malam 26 Julai ini (Sabtu) di Desa Petaling, Kuala Lumpur.

"Anwar dijangka akan umumkan penyertaan beliau dalam pilihanraya kecil Parlimen Bandar Tun Razak pada malam itu" kata sumber terbabit.

Pada pilihanraya umum ke-12 8 Mac lalu, calon PKR Khalid Ibrahim berjaya mendapat undi sebanyak 28,123 mengalahkan calon BN dari MCA Datuk Tan Chai Ho yang mendapat undi sebanyak 25,608 dengan majoriti 2,515 undi.

Tan Chai Ho memenangi kerusi parlimen tersebut sejak 1999 dan pada 2004 beliau mengalahkan calon PKR Dr Rosli Ibrahim dengan majoriti 17,527 undi.... selanjutnya.

Police may show CCTV of Anwar questioning

malaysiainsider | ....The charges and counter-charges surrounding the sodomy investigation against Datuk Seri Anwar Ibrahim are going to get more intense — and interesting.

The Malaysian Insider understands that the police are considering making public close-circuit television footage to show the treatment given to the Opposition leader when he was in detention at the KL police headquarters.

This move — the first time it has been done in recent history — could happen within the next 48 hours and is aimed at challenging the position put forward by Anwar that he was treated badly during his overnight detention on July 16. It is also part of an attempt by the administration to appease critics who have been calling for more transparency in the police investigations into the sodomy charge against the former deputy prime minister.

His former aide, Saiful Bukhari Azlan, lodged a police report on June 28 alleging that he was sodomised by Anwar on June 26 in a condominium in Damansara. The Opposition icon was arrested outside his home in Segambut and heavily escorted to the KL police headquarters.

He alleged that he was treated like a major criminal and had to sleep on the cement floor, relying on a towel his wife brought as a mattress.

Police investigators have defended their actions, saying that certain rules were bent to allow him to have complete access to his lawyers and family members.

They also noted that every attempt was made to ensure that there was no repeat of 1998. Ten years ago, Anwar was arrested under the Internal Security Act after leading a demonstration following his sacking from government by the then-Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.... selanjutnya.

Ahmah Said: Sahaja aku beli Merc ...

tranungkite |Nampaknya Ahmad Said berjaya mendedahkan skendal kos senggaraan kereta lebih mahal dari kos beli kereta yang baru! Memang dah saya kata, dia ni bijak dan niatnya pun 'Sahaja aku beli kereta Merc kerana nak mengenakan Idris Jusuh!

Kereta Idris disenggarakan dengan kos RM235,123.08 dalam tempoh empat tahun antara 2004 dan 2008!

Beberapa pegawai kanan BPR menyifatkan ‘ada sesuatu yang tidak kena’ dengan kos penyenggaraan kereta Proton Perdana V6 Executive kerajaan Terengganu itu.

Yalah, memang tersangat adanya sesuatu yang tidak kena; tapi bukanlah tentang kereta itu yang tak kena.Kereta itu kereta baru dan tentunya ada warranty periodnya.Lainlah kalau kereta itu dibeli dari kedai kereta terpakai.

Walau bagaimana pun, percayalah, Putra jaya ada pelbagai cara untuk tolong lepaskan Idris. Tengoklah nanti , BPR yang seolah-olah macam rimau hari ini, esok lusa menikuslah macam biasanya!... selanjutnya.

'Don't blame Anwar, it's you, Khir'

malaysiakini | Doesn't Khir Toyo know PAS is more mature than he thinks? Don't blame Anwar for ruining your plans. It's you,' said a Malaysiakini reader.

On Umno-PAS rule in S'gor - 'Anwar ruined it'

Mooshie Mooshie: Why is he a cry baby now? Doesn't he know PAS is more mature than he thinks? PAS wasn't born yesterday, man. Don't blame Anwar for ruining your childishly concocted plan. It's you, Mat Khir.

Ooisk: I found Khir Toyo's recent move to be a rude awakening as it gives us a frightening glimpse of the Umno leadership's thought process. I can only conclude that Umno is ever ready to abandon their thinly-veiled promise of a fair and equitable multiracial government .

When faced with the prospect of losing to a multiracial opposition coalition like PKR ; they would rather be a subservient partner with their previously sworn enemy like PAS so that they can continue to play the racial card and propagate the Malay supremacy ruling agenda.

I congratulate the leadership of PAS for not falling to such seduction and staying the course to build a new future for all Malaysian.... selanjutnya.

Najib has 3 Mercedes at home, says Terengganu MB

allenstae | I like what Terengganu MB Ahmad Said had jeered, "Look at Datuk Seri Najib, he has 3 Mercedes at home." Ya, Najib did not agree with the MB for buying 14 Mercs for BN State Assemblymen and brought this up to the Cabinet.

The Cabinet ordered them to buy Proton Perdana instead. But the MB insisted to go ahead for the Mercs. Najib loves Mercs, and was he sincere to live an exemplary life? Was he the right person to advise the MB?

Majoriti papan iklan di S'gor haram

malaysiakini | Kerajaan Selangor akan melakukan usaha "pemutihan" papan iklan di negeri itu kerana kebanyakannya tidak sah dan berstatus haram, kata exco kerajaan tempatan Ronnie Liu.

"Kerajaan negeri hendak bersihkan semua ini. Kita bercadang, untuk semua papan iklan yang baru, permohonan TOL itu hanya boleh dijalankan melalui pihak berkuasa tempatan (PBT) dan syarikat swasta tidak perlu mendapatkan TOL daripada daripada pejabat tanah.

"Perkara ini (boleh) dilakukan melalui PBT," katanya selepas mesyuarat exco kerajaan negeri lewat petang semalam.

Ronnie mendedahkan terdapat juga papan iklan Jabatan Kerja Raya (JKR) yang tidak mendapat lesen daripada PBT di negeri itu.

"Pada masa sekarang kebanyakan papan iklan di negeri Selangor adalah haram kerana tiada TOL daripada pejabat tanah atau tidak mendapatkan lesen daripada PBT.... selanjutnya.

Tahun Meliwat Malaysia

Imagemalaysiatoday | ....Of course, that was then. Today, PAS has no problems working with the kafirs. They even form state governments in partnership with kafirs. So, sitting down for talks with Umno to explore how PAS can leave Pakatan Rakyat and join Barisan Nasional is no longer a problem either. If they can form state governments with the ‘kafir’ DAP what would be so wrong with also forming a federal government with the ‘kafir’ Umno?

We must understand, though, PAS was never really serious about forming an Islamic State. That was just election rhetoric for the benefit of the voters in the Malay heartland. PAS knows it can never turn Malaysia into an Islamic state. It can’t even turn the states it controls into Islamic States. The Federal Constitution of Malaysia does not allow for this. The non-Muslims, of course, knew this all along. That was why many non-Muslims voted for PAS in the recent general election. They knew that PAS is all lip service and that there is no way in hell PAS can turn Malaysia into an Islamic State. The gullible and naïve Malays did not know this though. They thought PAS really meant what it was saying. But PAS is a political party. And politicians never tell the truth. Politicians say what the voters want to hear and then do whatever is necessary for their political survival.

Immediately after the March 2008 general election, Umno Perak approached PAS Perak and proposed a coalition. Umno agreed that PAS becomes the Menteri Besar and that they can even implement Islamic laws in Perak if they want to. Yes, Umno Perak agreed that Perak becomes an Islamic State as long as Umno is part of the state government. PAS Perak, however, rejected the idea and instead chose to team up with DAP and PKR, even if they can’t turn Perak into an Islamic State. Umno Selangor tried the same thing with PKR Selangor and, again, PKR rejected Umno’s proposal to form a state government.

Then, Umno tried to buy over some DAP, PAS and PKR State Assemblymen in both Perak and Selangor. The offer started at RM2 million and went as high as RM10 million for the State EXCO Members. Still Umno failed to entice anyone to cross over. Umno now knows it would be futile to work on the individuals so they started working on the party. If they can’t persuade the State Assemblymen to cross over then maybe they could convince one of the opposition parties to leave Pakatan Rakyat and join Barisan Nasional. DAP and PKR would be non-starters. The only viable party would be PAS. So Umno sat down and started talking to PAS about Malay unity.... selanjutnya.

Najib’s nightmare isnt over yet...............

aldittan | A photograph showing Anwar's accuser posing in the DPM's office with an advisor, link Najib to Anwar's new sodomy allegation. Najib initially denied having ever met the young man, then changed his story, but he denies being behind the allegations.

Though,Najib might deny any involvement but the motive is still there as both Najib and Anwar are rivals to become the country's next PM. Dr Wan Azizah,the opposition leader said, "Najib's closet is full of skeletons, and to divert attention he had to get something on Anwar, because everything is moving too fast and Anwar is gaining too much ground,"

Pat Lah, has promised to handover to him by June 2010. Whether such promise will materialize is another issue. Political pundits thinks that the handover period is a bit too long and not in favour of Najib. Pat Lah might find ways to consolidate his hold to power and along the way might even 'push Najib out 'in favour of another candidate of his liking,and continue to be PM until the next general election.... selanjutnya.

Proton V6, lambang kebanggaan.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f0/Proton_Perdana_(V6)_(first_generation,_second_facelift)_(rear),_Serdang.jpg/800px-Proton_Perdana_(V6)_(first_generation,_second_facelift)_(rear),_Serdang.jpg

Ahmad Said tu ada betul ada gelembongnya. Tapi kenyataan Proton yang tiada kualiti , memang ada logiknya. Bukan sikit orang yang kena, tapi ramai. Kalau nak dibandingkan dengan harga RM90k ke RM115 k sebuah, memang tak berbaloi.

Sebelum beli Proton Perdana, diorang ada cerita, kalau rosak boleh hantar ke kilang, untuk rawatan pakar di dalam tu. Tak payah gi pusat service, gi terus masuk kilang. Kalau teringin masuk kilang Proton, boleh rosakkan Proton Perdana dan masuk. Jumpa pakar pakar kat sana.

Ni cerita 8 tahun dulu, bila aku beli Proton Perdana. Tu jam .... v6 yang pertama keluar. Masa tu aku kaya. Canggih, balik kampung orang pandang. Tak sempat.... sehari lepas ambil keluar dari showroom ... battery kereta aku kong. Kipas aircond kereta aku pusing tak mahu henti henti. Enjin ON atau tidak .... kipas tetap pusing, sampai battery out. Kereta aku dah macam ada polong.

Aku yang tak tau pasal kereta ni pun gi la tukar battery. Waktu tu, bettery kereta lebih kurang RM100 lebih. Lepas tukar, balik dan cerita kat bini, semua masalah settle. Tu jam tak perasan kipas tak henti pusing sbb tak dengar dek telinga aku ni. Bini aku pun kata, terror laki aku ni, pandai dan tau pasal kereta. Aku sengih sampai telinga.

Esok pagi nak gi kerja... dah pakai smart smart nak gi kerja. Teli leher sampai bawah pusat, start enjin kereta, battery kong lagi. Jiran terjengok jengok sambil senyum " oiii bang, pagi lagi di kerja", katanya. Aku nak baling kasut kat muka dia. "Baik kau masuk, sebelum aku baling kasut aku". Darah dah naik ke ubun ubun. Sakit hati ada , malu pun ada. Telinga dah merah, hidung dah kembang kempis. Aku pun talipon Proton mintak diorang tolong tengok. Aku bawa v6 baru aku tu ke Proton untuk jumpa Pakar pakar [kononnya].

Masuk ke kilang, kereta aku masuk ke ICU. Di kelilingi oleh doktor doktor pakar Proton pakai baju macam macam colour. Hijau, Biru, Kuning, Putih dan macam macam lagi. Dari PC, Production, QC dan macam macam lagi. Aku pun dah ingat. Diorang bukak sana dan bukak sini. Aku naik pening, lepak kat tepi tengok diorang buat kerja. Macam terror ... Kalau manusia, dah sah kena masuk bilik bedah, kena korek dan inject.

Diorang potong wire kemudian sambung. Dah siap, suruh aku balik dan test. Sampai rumah .... aku rasa lega. Kepala hilang pening, hati rasa tenang .... Esok bangun, battery kong lagi. Woiiiiii !!!!

Muka bengang, merah padam. Hidung aku kembang kempis lagi. "Hai cantik kasut", jiran aku tegur lagi. Aku nak cabut kasut diorang terus masuk rumah sambil ketawa berdekah dekah. Aku maintain muka, "Kau keluar lagi, aku baling ngan pasu bunga."

Aku malas nak cerita lagi. Esok pagi dengan jiran aku yang kurang asam tu, pegi kedai accessory, suruh buat adjustment potong wayar dan sambung terus ke battery .... selepas tu, kipas tak jadi masalah lagi. Upahnya 6 hinggit jer.

Selepas tu, aku pakai kereta tu untuk 3 tahun dengan macam macam hal. Bila dah boring aku jual keta tu kat kawan. Bila kawan pakai, esoknya kena gantung gearbox. Kawan aku kutuk aku bagai nak RAK. Jiran aku ketawa lagi ..... nasib baik pasu tak hinggap ke muka dia.

Pemimpin PKR Kedah dituduh tipu warga emas

matsamankati | .... Tak payah! Kalau sapa-sapa yang ada masalah, yang kena tangkap dengan polis, jumpa EZAM. Ezam boleh tolong mana-mana pemimpin PKR yang ada masalah. Masalah undang-undang ka, tak cukup duit ka, nak masuk BN ka, semua Ezam boleh tolong. Janji, mesti tolong Ezam katok kepala PKR balik. Yang tu la kerja Ezam and the Gang.

Semalam, Ezam buat ceramah kat Karai, dalam Parlimen Sungai Siput. Mula-mula Hamdan Taha cakap. Adalah la dalam seratus dua yang tengok. Tu pun kena paksa. setiap cawangan Umno dalam Daerah Kuala Kangsar kena hantar empat orang. Tu pun ramai yang ponteng. Orang Umno pun meluat tengok Ezam.

Mula-mula Hamdan Taha yang bagi ceramah. Tak dak cerita lain. Semua cerita liwat sampai orang yang mendengar pun boo kat dia. Orang Umno pun tak percaya!Lepas tu, hamdan Taha cakap, orang Melayu Sungai Siput semua bodoh, pi undi Jeyakumar. Bodohnya orang melayu Sungai Siput pi undi orang India. Last-last, orang kutuk balik, selama ni pun orang Umno undi Samy Vellu! Samy Vellu tu Melayu ka? Hamdan Taha terkedu.

Lepas tu Ezam pulak cakap. Mungkin sebab dia tengok Hamdan Taha kena boo, dia langsung tak cerita pasai liwat, sebaliknya cerita pasai dia nak perangi rasuah. Last sekali, dia introduce Kalai Vanan!

Haiii!!! Kalai Vanan pun masuk Umno ka? Aku pun heran. Hamdan Taha pi kutuk orang India, Kalai Vanan pun sokong jugak?

Nak buat macam mana, brader. Janji dia punya kes, selesai. Dia ikut Ezam pasai nak lepas tengkuk.... selanjutnya.

Perselingkuhan politik Najib dan Saiful?

penarikbeca | Tau baca bahasa Mat Salon? Pergi baca cepat-cepat "An evening with an ‘accomplice’"


Pak Engku ni pun satu hal. Tulis Melayu tak reti langsung ka?! Kepada yang tak tau baca Orang Putih, dengan alih bahasa bebas, Raja Petra Kamarudin mendakwa:
Memang, (Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib (Tun Razak) bertemu (Mohd) Saiful (Bukhari Azlan) untuk berbincang bagaimana nak perangkap (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dengan tuduhan liwat. Memang benar, Najib (gambar ihsan Kevin Kreutz) pada mulanya menafikan semua itu. Mula-mula dia kata dia tak pernah berjumpa Saiful, tak pernah jumpa langsung.

Selepas itu, dia mengaku pernah berjumpa Saiful untuk memberikan 'panduan kerjaya' kepada budak itu dan juga untuk membincangkan masa hadapannya, biasiswa serta perkara-perkara berkaitan. Kenyataan pertama bohong. Yang kedua juga bohong. Najib bertemu Saiful untuk membincangkan tuduhan liwat ke atas Anwar.... selanjutnya.

Posting terkini

Blog Archive