KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 9, 2008

TAMBANG BAS PUN NAK NAIK

Pengusaha Bas Minta Naikkan Tambang

JOHOR BAHARU, 9 Jan (Bernama) -- Pengusaha perkhidmatan bas hari ini meminta kerajaan meluluskan kenaikan tambang bagi perkhidmatan bas henti-henti dan ekspres di negara ini.

P
residen Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia Datuk Mohamad Ashfar Ali berkata hanya dengan membenarkan tambang dinaikkan, barulah pengusaha dapat memenuhi pelbagai syarat yang dikenakan oleh kerajaan seperti meningkatkan standard keselamatan, memperkenalkan gaji minimum bagi pemandu dan memasang alat Sistem Kedudukan Global (GPS) pada bas.

"Kami sedia mematuhi apa saja yang kerajaan mahu kami lakukan, tapi dengan hasil yang begitu terhad, kebanyakan kami mungkin terpaksa gulung tikar," katanya.

Beliau berkata kebanyakan pengusaha perkhidmatan bas menghadapi masalah aliran tunai apabila kerajaan menaikkan harga diesel daripada RM1.28 kepada RM1.58 seiter mulai Februari 2006.

"Harga alat ganti dan bateri telah meningkat dan begitu juga dengan bayaran bagi pemeriksaan oleh Puspakom," katanya.

Selain itu, kata Ashfar, pengusaha perkhidmatan bas juga menghadapi saingan sengit daripada "kereta sapu" dan bas persiaran yang menjalankan perkhidmatan bas ekspres.

Beliau berkata persatuan itu sedang menyediakan memorandum bagi memohon kelulusan daripada Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi untuk menaikkan tambang.

"Kami perlukan lebih banyak pendapatan untuk meneruskan perniagaan ini.

"Kenaikan tambang yang kami mohon mungkin sekali ganda, tapi kadarnya belum dimuktamadkan dan memorandum berkenaan akan siap dalam masa tiga minggu," katanya.

Ashraf berkata beliau yakin, berdasarkan rundingan sebelum ini, persatuan itu akan mendapat maklum balas positif daripada kementerian berkenaan, yang katanya amat memahami masalah itu kerana agensinya sendiri, MARA, turut mengusahakan perkhidmatan bas.

Beliau berkata kebanyakan syarikat bas, termasuk milik Bumiputera, terpaksa gulung tikar sekiranya tidak lagi mampu menanggung kos operasi yang tinggi.

Ashraf mengesahkan bahawa Lian Hoe Bus Company yang mengendalikan perkhidmatan di Batu Pahat, Yong Peng dan Muar telah menghentikan operasinya minggu lepas kerana masalah kos.

Woman in DVD was Angelina Yam

Woman in DVD was Angelina Yam : Chua Soi Lek
skandal-seks-chua-soi-lek.blogspot.com

Health Minister Chua Soi Lek said that his co-star in the latest Barisan Nasional "Sex Movie 'was a personal friend, a woman he has known for a very short time. Unconfirmed reports say that in situations like this the Women can be identified as Angelina Yam, often truncated A. Yam. This can be further reduced to only Ayam.

Buoyed by the fact that his wife Datin Seri sec Hin Wong was sent by fax a statement to Bernama that they and their families would be by him, the MCA vice-president and Labis MP said he would not resign over the sex DVD.

Chua also with Prime Minister Abdullah Badawi and the DPM Najib Tun Razak. Chua was a little confused when the prime minister asked whether the woman had worked before Chua as a housekeeper. The DPM suggested that Chua learn 'Silat goncang "to improve on some of his" lipat kijang' and 'lipat tanduk' moves, obviously needs some oil.

Both the PM and DPM Chua advised that he is more discreet with his dalliances. They gave Chua a few hints on how to avoid getting caught. This time, C4 explosives were not discussed. The DPM Chua promised that he, Prime Minister if he would pass that legislation, the import of Spy CCTV cameras and devices must Approved Permits or APs. He promised to give Chua a monopoly over spy camera APs when Chua would solidly support him to oust the clock, shortly after the next election.

The Prime Minister is not to ask Chua to resign. The Prime Minister and the DPM are of the opinion that this is a very personal matter. According to Islam Hadhari, it is better to do something to stand, when to sit doing nothing. If the reader finds this confusing, the writer.

Since Chua's wife has publicly said that they expect from him, it also means that Chua will meet again with A. Yam, but perhaps in another hotel with another room. The other option is to Chua Chua Jui Meng church and looking for the light to be reborn. But Chua Soi Lek has not hit this kind of rock bottom. He has a lot more to wild rice seeds.

No2umnO - Dont take this TOO serious, I would say, its only a JOKE

MIC PULAU PINANG PARAH

MIC PULAU PINANG PARAH MIC SERKAM BAKAL MENYUSUL ...

KEPALA BATAS, 9 Jan (Hrkh) - Parlimen Kepala Batas bakal dikejutkan dengan penyertaan beramai-ramai ahli MIC, PPP dan IPF pada 12 Januari ini. Penyertaan itu dikatakan berpunca daripada sikap Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika menangani isu Hindraf dan sikap ketidak prihatinan Presiden MIC, Dato' Seri S. Samy Vellu terhadap berbagai isu melibatkan kaum India. Dijangka 500 orang ahli ketiga-tiga parti tersebut akan mengumumkan penyertaan mereka kepada Pengerusi PKR Negeri Pulau Pinang, Dato' Zahrin Hashim di satu lokasi yang akan ditetapkan kelak.

Menurut sumber bukan sahaja 500 masyarakat India yang akan berbuat demikian bahkan dijangka melebihi sasaran. Masyarakat India di Parlimen Kepala Batas berjumlah 1,700 orang dan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bertam sahaja berjumlah 1,300 orang berbanding Dun Penaga dan Pinang Tunggal. Pada bulan lalu, Penasihat PKR, Dato' Seri Anwar sendiri menerima 30 bekas ahli MIC di sekitar Parlimen Tasek Gelugor dalam satu ceramah di Pejabat PKR Bahagian berkenaan. Kemasukan itu bererti kubu kuat MIC di Pokok Machang pecah dan pastinya memberi laluan mudah kepada Barisan Alternatif (BA) untuk mengembangkan pengaruh di situ

BERITA GEMBIRA BERTUKAR SEDIH

Abdullah Ahmad Badawi hidap leukimia kronik

MELAKA: Seorang kanak-kanak pesakit leukimia kronik Abdullah Ahmad Badawi, 9, di Taman Melayu di Padang Temu di sini hari ini dijanjikan bantuan perubatan oleh Pergerakan Pemuda Umno Malaysia.

Pengerusi Biro Pengaduan Awam pergerakan itu, Datuk Subahan Kamal, menjanjikan bantuan tersebut ketika melawat Abdullah di rumahnya.

"Kami berjanji akan memberi bantuan sebaik mungkin kepada anak ini yang menyerupai nama Perdana Menteri," katanya.

Abdullah yang lahir pada 4 Julai 1999, disahkan mengalami leukimia sejak dua tahun lepas ketika berada di tahun satu sekolah rendah.

Akibatnya, beliau yang sepatutnya belajar di tahun tiga sekarang terpaksa berehat di rumah untuk menjalani rawatan.

Anak kepada pasangan Abdul Rahman Mahmud, 44, dan Zaitun Md Isa, 43, adalah yang kesepuluh daripada 12 adik-beradik yang dipanggil dengan nama mesra "Pak Lah" oleh anggota keluarga dan rakan-rakan.

Subahan berkata pihaknya akan mengadakan pertemuan antara Abdullah dengan seorang doktor pakar di Kuala Lumpur minggu depan.

SHAFIEE APDAL DISERGAH

SEREMBAN: Program jelajah bersama Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Mohd Shafie Apdal, di sebuah hotel di sini, kecoh apabila seorang peserta tidak berpuas hati dengan jawapan menteri berkenaan ketika sesi dialog.

Program anjuran kementerian terbabit disertai lebih 1,000 orang termasuk Exco kerajaan negeri, ahli politik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pertubuhan perniagaan, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta orang perseorangan bertujuan memberi maklumat lebih jelas kepada orang ramai mengenai isu kenaikan harga barang.

Bagaimanapun, ketika sesi dialog, seorang lelaki berusia lingkungan 50-an kurang bersetuju dengan kenyataan Mohd Shafie dalam taklimat yang mengatakan harga minyak di negara ini lebih rendah berbanding negara jiran.

Mengikut kenyataan menteri itu, harga minyak yang ditetapkan sejak 28 Disember 2006 iaitu RM1.92 lebih murah berbanding negara lain seperti Singapura iaitu RM4.13, Thailand (RM3.55), Indonesia (RM2.64), Filipina dan Laos (RM3.51).

Dalam pada itu lapuran Harian Metro kekal memuji kononnya Menteri berkenaan BIJAK memberikan jawapan. Hakikatnya jawapan yang sama berulang ulang sejak 10 tahun yang lepas. Ianya kekal digunakan untuk menjadi alasan kenapa minyak perlu naik. Lantas kerana itu lah rakyat terutamanya sudah bosan dengan karenah pemimpin yang seperti tidak belajar untuk mencari kaedah membantu rakyat kecuali menaikkan harga tanpa soal siasat. Bijak Menteri pada media kerana mahu cari makan, bodoh menteri pada rakyat kerana sukar nak cari makan. Makanya yang bodoh akan kekal sokong yang bodoh.

KES BERNAS SELUDUP BERAS

BPR panggil 10 individu
Oleh Zainuddin Zain dan Rudy Syareme Sheriffudin
Harian Metro

GEORGETOWN: Badan Pencegah Rasuah (BPR) mahu sebarang spekulasi berhubung kemasukan 25,000 tan beras wangi dari Thailand bernilai lebih RM60 juta ke negara ini tanpa permit import (AP) dihentikan sehingga siasatan selesai sepenuhnya.

Pengarah Siasatannya, Datuk Shukri Abdull, berkata semua pihak perlu memberi peluang dan masa kepada BPR untuk menyelesaikan siasatan.

Menurutnya, pada masa ini BPR sudah mengambil keterangan 10 individu membabitkan tiga jabatan.

Beliau berkata, mereka yang diminta membantu siasatan terdiri daripada kakitangan Padiberas Nasional Berhad (Bernas), Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani selain Kastam Diraja Malaysia (KDRM).

“Setakat ini tiada sebarang tindakan diambil kerana siasatan masih dijalankan berhubung kes ini dan semua 10 individu ini hanya direkodkan keterangan bukannya ditahan. |more...|

DIKEJAR ATAU DIBURU?

Suspek culik Nur Fatiha sedang diburu
MStar.

KUALA LUMPUR: Polis memerlukan maklumat daripada orang ramai bagi membantu siasatan kes penculikan kanak-kanak perempuan berusia enam tahun, Nur Fatiha Zaidi, dari kawasan perumahan Flat Desa Sepakat, Taman Sri Manja, Petaling Jaya Isnin lepas.

"Belum ada yang tampil memberi maklumat. Polis memerlukan kerjasama orang awam agar kes ini dapat diselesaikan kerana maklumat daripada keluarga mangsa belum dapat membantu kami," kata Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar.

Nur Fatiha diculik kira-kira pukul 5 petang Isnin lalu apabila dia diumpan oleh seorang lelaki bermotosikal bersiar-siar untuk melihat kucing dan burung.

Sepasang suami isteri menjumpai kanak-kanak itu merayau-rayau di Wangsa Maju hampir tiga jam kemudian. Pemeriksaan perubatan di Hospital Kuala Lumpur mendapati kanak-kanak malang itu tidak dicederakan.

Polis sedang mempertingkatkan usaha menjejak suspek itu kerana maklumat yang diperoleh setakat ini belum mencukupi, kata Khalid kepada pemberita selepas majlis pelancaran Hari Bertemu Pelanggan dan Kempen Pencegahan Jenayah dan Rakan Cop Ibu Pejabat Polis Daerah Sepang di Cyberjaya hari ini.

Beliau berkata kes itu disiasat unit khas polis yang ditubuhkan tahun lepas ekoran kes cabul yang membabitkan kanak-kanak perempuan di Kampung Baru di sini.

"Unit khas itu masih beroperasi untuk menyiasat kes ini selain kes cabul di Kampung Baru dan termasuk kes pembunuhan adik Nurin (Jazlin Jazimin)," katanya.

Khalid berkata polis akan meneruskan siasatan kes-kes tersebut sehingga penjenayah diheret ke muka pengadilan.

No2umNO - Tajuknya memang hebat ... sedang memburu!!! Kemudian polis kata, mereka memerlukan maklumat dari orang ramai. Ini bermakna, polis sedang memburu sambil menanti maklumat. Apa yang diburu? Pemberi maklumat atau penjenayah yang mencolek kanak kanak tersebut? Biar betul, jangan tahun depan, buru punya buru, kadar jenayah terus naik. Macam tak buru jer....

TAHNIAH KEDAH .... (BN) BARANG NAIK

Kadar Baru Cukai Tanah Diumumkan Minggu Depan

ALOR STAR, 9 Jan (Bernama) -- Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mahdzir Khalid akan mengumumkan semakan cukai tanah bagi bangunan di kawasan bandar di negeri ini pada minggu depan.

Kadar baru itu bagi bangunan yang digunakan bagi tujuan komersil dan rekreasi, sekolah dan tempat ibadat.

"Bagi bangunan komersil yang kurang tiga tingkat dan lebih tiga tingkat, kadarnya adalah berbeza," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Wisma Darul Aman hari ini.

Beliau berkata pengumuman akan dibuat pada 16 Jan, selepas mesyuarat Exco.

Pada November tahun lepas, pasukan petugas yang ditubuhkan oleh Dewan Peniagaan Cina Kedah telah menyerahkan surat kepada Mahdzir membantah kenaikan kadar cukai tanah di negeri itu yang berkuat kuasa tahun lepas.

Kumpulan itu menyerahkan surat itu, bersama-sama petisyen yang mengandungi 120,000 tanda tangan. Kadar bagi bangunan komersil telah dinaikkan sehingga sebanyak 433 peratus. |more...|

Bendung esktremis wajar bermula dengan Umno

malaysiakini
ACR

Ada pepatah yang berbunyi 'siapa yang makan cili, dia akan merasa pedasnya.' Pepatah ini tepat menggambarkan reaksi Ketua Pemuda Umno, Hishammuddin Hussein, terhadap pandangan Naib Ketua Pemuda Gerakan, S Paranjothy bahawa Umno memainkan sentimen kaum Melayu.

Seperti yang umum maklum,media tempatan merupakan 'alat suara' untuk menyebarkan pendapat tertentu kerajaan dan Umno. Maka tidak menghairankan apabila Utusan Malaysia menerbitkan pandangan seorang penulis yang, antara lain, memperingatkan Paranjothy supaya tidak bermain dengan api sebab Umno sudah cukup sabar dan bertolak ansur sekian lama.

Dia juga meneruskan karutnya dengan memberi pujian kepada Umno untuk kemewahan dan kekayaan yang dinikmati kaum bukan Melayu yang, menurutnya, lebih daripada orang Melayu dan bumiputera.

Penulis itu mengakhiri celotehnya dengan ungkapan terkemuka orang Umno, iaitu orang Melayu yang seharusnya merasa terpinggir di tanahair sendiri dan Paranjothy dan sesiapa yang sependapat denganya, bolehlah berhijrah ke negara lain.

Sebenarnya, kenyataan Paranjothy sengaja dikeluarkan dari konteksnya oleh suratkhabar dengan menyentuh hanya satu isu yang beliau kemukakan iaitu mengenai Hindraf dan kedudukan warga Malaysia berketurunan India.

Berdasarkan laporan Malaysiakini, kenyataan penuh Paranjothy menekankan cara berpolitik Umno yang sengaja memainkan sentimen orang Melayu untuk meraih sokongan politik. Tiada siapa di kalangan ahli Umno - Hishammuddin, Khairy Jamaluddin mahu pun Pak Lah - yang boleh menafikan fakta tu. Buktinya jelas terpapar di kaca televisyen rakyat jelata semasa persidangan Umno tahun 2006.

Baru-baru ini juga, Khairy menyindir bahawa pengedaran surat khabar di negara ini dikuasai kaum India dan kerana itu ucapan dasar presiden Umno tidak dapat dibaca rakyat sebab penjual surat khabar tidak berkerja pada cuti am Deepavali.

Persoalannya ialah kenapa Umno, sebagai tulang belakang BN yang diterajui pemimpin untuk semua warga Malaysia, mengadakan persidangan tahunannya pada hari Deepavali?

Apakah hanya minggu itu sahaja diperolehi untuk persidangan tersebut? Mengapa Dr Mahathir Mohamad tidak pernah mengalami kesukaran memilih tarikh persidangan yang sesuai selama 22 tahun beliau menyandang jawatan Presiden Umno? Adakah Umno tidak akan tersinggung jikalau komponen parti BN yang lain mengadakan persidangan masing-masing semasa Hari Raya?

Khairy dijemput menerokai peluang menjadikan ahli Umno pengedar suratkhabar. Sekurang-kurangnya mereka akan memahami kesulitan membaling surat khabar pukul 5 pagi sambil menaiki motosikal.

Jelas sekali bahawa Umno dan BN merupakan organisasi perkauman terunggul di dunia. Amat ketara pula keadaan mengembiri parti-parti komponen BN yang nyata gagal mewakili kepentingan kaum bukan Melayu padahal BN berasaskan konsep perkauman.

Bayangkan, kelakuan naib ketua pemuda Umno menggertak Ketua Menteri Pulau Pinang? Atau perwakilan Umno meminta agar presiden MIC dipecat kerana membatalkan rumah terbuka Deepavali? Bolehkah pemuda komponen parti BN berkelakuan sedemikian kepada pemimpin Umno?

Politik perkauman sempit BN dipamerkan baru-baru ini apabila MIC dan Umno mengeluarkan kenyataan bercanggah mengenai Anwar Ibrahim. Umno menyebarkan khabar mengatakan beliau telah menjadi Hindu manakala MIC melemparkan tuduhan bahawa beliau tidak pernah menolong dalam isu berkaitan kaum India atau orang beragama Hindu semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Lima puluh tahun memadai untuk sandiwara BN. Adalah wajar rakyat menolak parti yang mengakui gagal memenuhi objektif Dasar Ekonomi Baru (DEB) selepas 30 tahun. Rakyat sudah cukup sabar dengan gaya pemerintahan BN yang bersifat perkauman. Saranan Pak Lah untuk membendung esktremis wajar dimulakan dengan Umno.

Mad at YB Mad - Enough is enough

via wengsan.blogspot.com


|...| These include green belts, school reserves, irrigation and drainage reserves, road reserves, buffer zones and empty land. The land plots were alleged to have been leased out to his cronies and the latter have re-rented it out to other companies for a higher price.

Malaysiakini will detail the allegations in the second part of this report.

Lavish lifestyle

Thomas said Mad Aris’ lavish lifestyle and his plush bungalow (below) in Taman Ampang Utama do not reflect the income of a state assemblyperson.

"This is a commercial-minded assemblyperson and we don't need him. The party may support him but residents here have no faith in him. He hardly goes to the ground," he added.

Concurring with this, Kampung Pandan Progressive Youth Association Chairperson Isa Mahadi, 37, alleged that Mad Aris did nothing in his four terms to develop Kampung Pandan, a Malay-majority area.

"In the past, Kampung Pandan was a model 'kampung'. But now it has become a 'dark kampung'. There is no more an NGO presence or activities while the village committees are controlled by local political figures.

"If Mad Aris is not replaced, the people might vote for the opposition instead,” he warned.

Malaysiakini also learnt that the frustration against the state assemblyperson had appeared in the form of banners.

Last July, dozens of anti-Mad Aris banners, written in Malay, were put up all over the Chempaka constituency, but these were removed within a matter of hours. |More...|

Selamat Menyambut MAAL HIJRAH 1429
Semuga Tahun Baru Maal Hijrah 1429, dimurahkan rezeki, di teguhkan iman, di bahagia kan hidup, dimewahkan amalan, di curahkan kasih sayang antara umat Islam dan rakyat seluruh negara ini. Berkubur sikap jahat, dijauhkan dengki khianat dan dijauhkan dari lakhnat.

Takbir !!!!
Allahuakbar ....!!! Allahuakbar .... !!! Allahuakbar .... !!!

Nak jadikan Kelantan pusat peradaban Islam konon!


Januari 5, 2008 by Pembebel

Semua tahu kan? Anjing itu menyalak lagi. Siapa? Oh aku lupa yang anjing itu adalah Najib, manusia muka paling tak malu abad ini! Najib (anjing) kata nak tukarkan(?) Kelantan menjadi pusat peradaban Islam, mengalahkan apa yang Tok Guru Nik Aziz buat skang ni da.. What da PUCK?! Siapa dia? Dia belajar ilmu agama setakat mana? Cukup ke dengan menghunus keris je? Cukup ke hanya dengan memakai songkok ke sini ke sana sambil buat muka donno? Muka berlagak baik. Muka tak bersalah dan pura2 tak ingat yang diri itu pembunuh yang meletupkan Altantuya?! Nak “tukar” Kelantan jadi pusat peradaban Islam konon! Pigi dah mabuk! Pigi da mampos! Apa point yang Najib bawak?

“Selama PAS memerintah Kelantan, berapa bijik masjid yang mereka (PAS) bina?” katanya dengan angkuh sambil disorak penyokong2 BODOH yang BUTA KENYATAAN!

Nampaknya AMNO juga “mengemis” menang sorak sekarang ni. Takde idea lain ke nak buat? Desperate collecting a support? SHIT! Bagi aku, bina masjid pun kalo orang tak pegi buat hape? Baik derma pada orang miskin! Terengganu dah dapat, apa AMNO buat? Buat masjid seratus bijik? Seribu bijik? Curi minyak ada la.. Kesian aku tengok rang Terengganu. Sial la geng2 KERA! Cakap lah apa saja. Canangkan je lah apa saja! Semuanya bermotifkan politik! Nak tawan Kelantan konon! Pegi mampus la Najib BABI oi. Kau tu timbalan bapak KERA je. Penggal depan jangan harap akan kekal! Siol! BERUK! BABI! ANJING la Najib! SHUT YOUR PUCKING MOUTH! Haha!!!

MB N.SEMBILAN PERTIKAI KAEDAH ISLAM

MB persoal sekolah pisah lelaki-perempuan
MSTAR

SEREMBAN: Sebuah sekolah menengah di Taman Seremban Jaya di sini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan ibu bapa kerana mengasingkan pelajar perempuan dan lelaki dalam semua aktiviti termasuk ketika membeli makanan di kantin.

Perkara itu akhirnya dibawa ke pengetahuan Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan yang meminta Jabatan Pelajaran Negeri segera menyiasat dakwaan itu.

"Kita tidak mahu ada sekolah buat dasar baru. Dasar kita ialah sekolah bercampur, kalau nak asing-asingkan murid baik tidak payah buat sekolah campur," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco hari ini.

Katanya amalan mengasingkan pelajar bukan merupakan satu amalan biasa di Negeri Sembilan dan sekolah berkenaan telah membuat satu dasar baru yang bertentangan dengan dasar pendidikan sedia ada.

"Saya tidak mahu sentuh soal boleh atau tidak, cuma kalau sebuah sekolah sudah buat dasar baru, bayangkan kalau sekolah-sekolah lain juga buat dasar masing-masing. Sebelum keadaan menjadi tidak terkawal ... buatlah tindakan sekarang," katanya.

No2umnO - Aku dah tak faham dengan pemimpin Islam yang cuba mempertikaikan kaedah baik di dalam sistem pembelajaran. Sekarang ini masalah remaja semakin meningkat. Bukan sahaja maksiat, malah soal anak haram semakin menjadi jadi. Adalah lebih baik buat sesuatu sebelum keadaan bertambah parah. Tidak pula pada MB Negeri Sembilan ini. Beliau mahu semua dicampurkan.

Kenapa pula tidak disoalkan kaedah sembahyang di Masjid yang membezakan antara Perempuan dan Lelaki? Kenapa tidak dicampurkan sahaja? Melayu hancur kerana Melayu dan Islam tidak hancur kerana orang lain, ia bakal hancur oleh umat nya sendiri apa bila mereka yang bertindak seolah olah dia lebih pandai dari Allah swt. Kalau KAFIR cakap macam tu, aku tak sikit pun hairan. Yang aku pelik orang Islam sendiri mempertikaikannya. Makin hari, makin kelam ..... dengan karenah pemimpin yang semakin tenggelam.

RAHSIA NAJIB SEMASA PILIHAN RAYA LALU DIBONGKAR


dipetik: MARHAEN
http://TarakNama.tblog.com

Assalamualaikum....

Sekilas lalu mengenai pencapaian Najip Tun Razak dalam pilihanraya:

 • Tahun : 1976 Menang tanpa bertanding
 • Tahun : 1978 Menang dengan majoriti 9,533 undi (nampak ok)
 • Tahun : 1982 Menang dengan majoriti 2,371 undi (tak pasti kenapa jatuh)
 • Tahun : 1986 Menang dengan majoriti 10,808 undi (nampak ok)
 • Tahun : 1990 Menang dengan majoriti 10,467 undi (nampak ok)
 • Tahun : 1995 Menang dengan majoriti 10,793 undi (nampak ok)
 • Tahun : 1999 Menang dengan majoriti 241 undi (teruk menjunam dipukul gelombang reformasi)
 • Tahun : 2004 Menang dengan majoriti 22,922 undi (lain macam je mendadak naik)

Adalah diyakini kenaikan mendadak pada 2004 disebabkan oleh:

1. Jasa baik Pengerusi SPR yang tak jadi pencen.
2. Persempadanan semula.
3. Rasuah pengundi dengan projek, wang, jalan tar dll.
4. Salahguna jentera kerajaan (termasuk SPR)
5. Berkemungkinan RAKYAT amat sayang dan cintakan NAJIB & UMNO
6. NAJIB guna BOMOH

Kemungkinan sebab-sebab lain seperti:

1. Undi POS (tentera dll).
2. Pengundi hantu!

Agaknya leee..........!!!!

Data dipetik dari laman web rasmi jabatan perdana menteri
http://www.pmo.gov.my/website/tpmwebdb.nsf

TarakNama : TQ fahmi aku ambik dari komen kamu dari blog DSAI & aku tambah sikit2 secukup rasa...

Kiriman:TarakNama…

Seks cara Chua Soi Lek amalan biasa Umno/BN

Perilaku seks Chua Soi Lek amalan biasa Umno/BN - Prof Agus
Harakahdaily

Kita tidak boleh menganggap pengakuan berani Soi Lek sebagai suatu ketelusan dalam politik. Sebaliknya, ia harus melihat bagaimana hendak memastikan di peringkat awal masalah tersebut dapat dihindari," ujarnya ketika dihubungi Harakah.

"Apa yang menghairankan saya, sekarang banyak pihak yang menyanjung Soi Lek seolah-olah dia adalah hero, sedangkan sebenarnya dia telah melakukan kesalahan kerana telah memperkosa kepercayaan yang diberikan rakyat kepadanya," katanya yang juga Pensyarah Kanan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Dr Agus turut menekankan bahawa moral seseorang pemimpin negara perlu kemas serta bebas daripada sebarang unsur yang boleh menjerumuskan diri mereka ke dalam fitnah yang boleh memudaratkan maruah negara.

Sungguhpun begitu, beliau masih menyatakan bahawa apa yang menimpa Soi Lek sebagai tidak bernasib baik, sambil mendakwa perlakuan tersebut telah biasa dilakukan oleh pemimpin Umno/BN. |More...|

PM : Cegah Jenayah Cuma Dengan 3 Langkah?

cinaIslam

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengarahkan pelaksanaan tiga langkah penting membanteras jenayah dan memantapkan Polis Diraja Malaysia (PDRM)

1. Mewajibkan pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan awam dan premis yang dikenal pasti berisiko tinggi.

2. Menyambung perkhidmatan secara kontrak pegawai dan anggota polis yang bakal dan telah bersara di samping penempatan kakitangan awam mengisi jawatan tertentu dalam PDRM yang sebelum ini dijalankan anggota polis seperti tugas-tugas perkeranian.

3. Menyegerakan penambahan balai polis di bandar-bandar baru termasuk menyewa bangunan kedai untuk tujuan itu bagi mengelak tempoh masa lama membina balai baru.

Langkah di atas ada kebaikan nya namun dilihat tidak dapat membenteras jenayah tanpa ada usaha secara ikhlas untuk membentuk masyarakat untuk anti jenayah dan tidak melakukan jenayah. Pintu-pintu maksiat hendaklah disempitkan dan ditutup terus. Contohilah apa yang dilakukan di Kelantan

Kebimbangan dalam batang tubuh pengawal keselamatan apabila bekas ketua polis negara Tan Sri Hanif Omar yang mengatakan 40 % pegawai atas terlibat dengan rasuah. Persoalan ini dulu yang perlu dijawab dan diperbetulkan oleh PM barulah langkah diatas berjaya dilaksanakan.

Razak pula saman polis, Kerajaan Malaysia

Ditulis oleh AYu
insidenbatuburuk.blogspot

Kuala Terengganu, 27 Dis - Seorang lagi mangsa dalam Tragedi Berdarah Batu Burok pada 8 September lalu, Abdul Razak Ismail, 36, memfailkan saman di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini.

Saman difailkan terhadap Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu sebagai defendan pertama, Ketua Polis Negeri Terengganu (defendan kedua) dan Kerajaan Malaysia sebagai defendan ketiga. Beliau yang diwakili Tetuan Fariz Halim & Co memohon mahkamah membuat perintah ke atas defendan-defendan supaya membuat bayaran iaitu ganti rugi khas, ganti rugi am, ganti rugi teladan dan agrabit yang akan ditakirkan, faedah mengikut undang-undang, kos kepeguaman dan lain-lain pemberian atau relif yang difikirkan wajar dan suaifaat oleh mahkamah.

Di dalam saman itu, beliau selaku plaintif turut menyebut salah laku anggota polis, iaitu menyerangnya secara salah dan tanpa hak yang diberi oleh undang-undang, menggunakan kekerasan melebihi daripada yang dibolehkan oleh undang-undang, dengan sengaja dan bertekad melakukan kecederaan, memukul, membelasah, menggunakan kekerasan dan melakukan perbuatan salah dan jahat yang mereka tahu akan memudaratkan dan akan menyebabkan kecederaan tubuh badan.

Dalam keadaan berlumuran darah, beliau telah dibawa dan dimasukkan untuk rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu yang kira-kira setengah kilometer dari tempat kejadian.

Beliau mengalami kecederaan luka kulit kepala yang memerlukan beberapa jahitan, lebam-lebam di seluruh badan, lebih-lebih lagi di bahagian belakang, kesakitan di seluruh badan, kejutan saraf dan penderitaan mental dan telah mengalami penderitaan fizikal dan mental semasa dirawat di hospital dan dalam proses penyembuhan di rumah.

IDEAS BASI DARI PERDANA MENTERI

KUALA LUMPUR 8 Jan. – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengarahkan pelaksanaan tiga langkah penting membanteras jenayah dan memantapkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) termasuk mewajibkan pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan awam dan premis yang dikenal pasti berisiko tinggi.

Malas untuk komen sebab bukan sahaja memenatkan malah memuakkan. Usaha yang sama, benda yang sama dari satu sumber yang sama. Media pun macam dah tak der berita menyiarkan perkara yang berulang ulang setiap kali jenayah meningkat. Melapurkan sarahan Pak lah untuk pasang kamera, sebenarnya menjatuhkan kredibiliti seorang Perdana Menteri. Rakyat akan berkata, Pak Lah lemah atau Pak Lah lebih tidur dari jaga, maka sukar benar untuk mengeluarkan idea selain dikutip dari semua sumber. Berulang ulang tentang perkara yang sama.

Seharus nya sebagai seorang Perdana Menteri, beliau mampu untuk memberikan lebih dari idea sebegitu. Kalau tidak pun, mungkin ada mereka mereka yang boleh menyalurkan idea selain dari memasang kamera. Pak Lah mungkin tahu, punca sebenar kejatuhan prestasi polis dan peningkatan kadar jenayah ada kaitannya dengan beberapa unsur, termasuk campurtangan politik di dalam memberikan arahan, rasuah dan kerjasama dengan penjenayah, pendatang asing masuk tanpa kawalan dan pengekalan Musa Hassan yang tidak berkualiti di dalam urusan pentadbiran polis.

Pasanglah banyak mana pun kamera, jenayah tidak akan kurang kerana penjenayah ada kalanya lebih bijak mencatur perancangan untuk berbuat jahat. Kalau polis tidak boleh berfikir kehadapan dan menyeluruh, maka semua usaha ini adalah sia sia belaka. Memasang kamera adalah idea jangka pendek. Seharusnya Pak Lah memikirkan punca jenayah meningkat.

Menyedihkan ..... keselamatan sekarang ditangan masing masing. Kalau pegi balai kerana sebarang kes, setakat untuk membuat lapuran. Rujuk polis hanya bila nak basmi perhimpunan dari parti pembangkang. Satu Malaysia pun polis mampu buat sekatan. Malaysia semakin karut.

Indeks jenayah mencacak naik, perlukah menterinya ditukar?

Rape - 3,177 cases (+ 29.5%)
Outraging modesty - 2,320 (+ 12.4%)
Night-time home break-in - 24,440 (+ 21.7%)
Day break-in - 9,159 (+4.2%)
Motorcycle theft - 67,854 (+ 3.2%)
Car theft - 12,427 (+ 11.4%)
Snatch theft - 11,127 (+0.5%)n32.blogspot.com

Rupanya di bawah pentadbiran Dollah Badawi bukan hanya kos hidup naik, harga barangan dan perkhidmatan naik, tetapi indeks jenayah turut naik dan menyumbang kepada kebimbangan rakyat.

Semuanya meningkat, jenayah kekerasan yang melibatkan rogol, samun, mencabul kehormatan, membunuh meningkat dari 44,016 pada tahun 2006 ke 49,897 pada tahun 2007 iaitu peningkatan sebanyak 13.36%. Jenayah harta benda yang melibatkan pecah rumah, ragut dan curi kenderaan meningkat dari 165,372 kes pada tahun 2006 ke 174,401 pada tahun 2007 iaitu peningkatan sebanyak 5.46%.

Bagi kes rogol sahaja bagi tahun 2007 terdapat 3,177 kes (yang dilaporkan) seluruh negara. Iaitu bersamaan 265 kes sebulan, iaitu bersamaan 9 kes rogol sehari. Bayangkan betapa bahaya dan tidak selamatnya suasana kita pada hari ini!

Dan dengan serta merta Dollah mengumumkan 5 langkah serta-merta akan diambil iaitu:

1) MEWAJIBKAN pemasangan CCTV di premis dan lokasi berisiko tinggi
2) Menawarkan kontrak kepada pegawai dan anggota yang akan dan telah bersara
3) Menyerahkan urusan pentadbiran lebih kepada kakitangan awam
4) Menambah pusat latihan
5) Pemaju perumahan perlu peruntukkan ruang dan premis untuk dijadikan balai

Kalau sudah parah memang langkah-langkah segera dan berkesan perlu diambil. Saya kira selain langkah-langkah di atas yang paling segera adalah mengarahkan agar Dollah sendiri mengosongkan kerusi Menteri Keselamatan Dalam Negeri untuk memberi laluan kepada seorang menteri baru. Sekarang ini Dollah terlalu berlapis bajunya! Selain PM beliau juga Menteri Kewangan dan Menteri Keselamatan Dalam Negeri.

Saya melihat Dollah ternyata tidak mampu memberikan tumpuan di dalam portfolio yang begini kritikal yang beliau sendiri tidak pernah berpengalaman duduk di dalamnya. Isu keselamatan dalam negeri dan jenayah adalah isu yang melibatkan rakyat secara langsung. Jika menterinya culas, lemah apalagi tidal layak, rakyatlah yang akan menanggung padahnya. Dan kini terbukti mangsa secara langsung terhadap mencacak naiknya indeks jenayah ini adalah kita semua!

Mungkin berdasarkan hakikat ini Ketua Polis Negara boleh mencadangkan agar dimasukkan satu lagi langkah selain 5 dia atas iaitu:

Tukar Menteri yang ada dengan menteri baru!

Setuju tak?

How can we reduce crime?


Nst had produce a "TALK BACK" session to get some ideas from the public on HOW TO Reduce Crime. Few interesting ideas were taken from it.

Web poll: How can we reduce crime?

NST

Ronnie:
Get the police to do their jobs, especially in Penang. The public never ever sees policemen on the streets in Penang.

I'm thinking that 95% of them are in the police stations.

The other 5% would be in coffee shops. Of course, if we were to mention it to a police officer about it, he'd get pretty defensive about how hard the police have worked all this time. I'm not talking about just crime prevention. It's general policing of the streets, illegal parking, etc. Anyone in Penang will know you can park your car anywhere, even in the middle of the road and no one will do anything. It's a sad situation here. My wife had her handbag snatched in a restaurant. We went to the nearest police station and only two police were there. One watching TV, the other took our statement. He didn't deploy police to the scene, even though he mentioned that the restaurant had frequent snatch thefts already.Anyway, that statement he took from us could not be logged that night cos the computer was 'offline'. Then he asked us to go to the Central Police Station where the 'A Team' crime unit wants another statement from us. The guy who took our statement there couldn't even spell simple words. Anyway, that's all he did. No action, just write a report for statistics purposes. My wife is from Hong Kong and she said the police there would have gone to the crime scene immediately and questioned everyone plus all the employees there within 3 minutes. But this is Malaysia with a different set of rules. The police in Penang prefer not to work as hard. Who would we blame? I guess the person in charge, of course.

Richard, Penang:
The police should first stop corruption at all levels. The fact that there are cars on the streets who publicly break all laws, show that this disease is rampant.

Heavily tinted vehicle windows, queue cutting, traffic light beating, illegal racing and other road menaces are not attended to.

I have even seen police personnel walk pass illegal VCD peddlars like it was all fine and dandy.

SooTee, Johore Baru:
The police have a 'tidak-apa' mentality. I live near a closed down shopping centre (Pacific Mall).

It's located behind the new traffic police complex and near a police housing estate.

Thieves are stripping the mall bare of everything they can lay their hands on and the police don't do anything.

They don't patrol the area even after the residents nearby have informed them of these acts.

I fear that these thieves will start robbing the houses in the area once the mall is stripped clean.


Aishah, Kuala Lumpur:
1) Eliminate corruption and enforce strict penalty so that police will do their job and not demand bribes

2) Maintain higher standards in police force - sack them if they don't do their job, punish them if they abuse the law

3) Stop using law enforcement resources to harass ordinary citizens i.e. stop raids in clubs and homes, stop shooting pets, etc. and focus resources on stopping real crime

Shocking 13.4% rise In Crime Index in 2007

malaysia-today.net

| ... | The Prime Minister Should Be Even More Worried That The Anti-Crime Remedial Measures To Deal With The Shocking 13.4% Rise In Crime Index In 2007 Are Too Little, Too Late As Well As Not Tough Enough In Fighting Both Crime And Causes Of Crime

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had expressed alarm at the shocking rise in the crime index with serious crimes rising by 13.4 per cent nationwide last year, particularly gang robbery without the use of firearms rising by more than 159 per cent and rape cases up by about 30%. However he should be even more worried at the anti-crime remedial measures proposed that are too little, too late as well as not tough enough in fighting both crime and the causes of crime.

According to the latest crime index released by the police today, the average increase in overall crime in 2007 is 7.1%. But the percentage of increase in selected breakdown of serious crimes for 2007 will frighten ordinary Malaysians, especially women and children:

 • Rape - 3,177 cases (+ 29.5%)
 • Outraging modesty - 2,320 (+ 12.4%)
 • Night-time home break-in - 24,440 (+ 21.7%)
 • Day break-in - 9,159 (+4.2%)
 • Motorcycle theft - 67,854 (+ 3.2%)
 • Car theft - 12,427 (+ 11.4%)
 • Snatch theft - 11,127 (+0.5%)

Abdullah government’s has failed dismally to provide one of the basic functions of good governance which is public safety. With 3,177 rape and 2,320 outraging of modesty cases last year, this means that there are 8.7 rapes and 6.4 women molested daily last year. In other words 15 women are raped and molested a day last year. These are only reported figures and the actual rapes and molest cases could be much more as it is generally known that for every report lodged there are as high as 5 unreported cases. Such frightening figures are unacceptable in a civilized and caring society such as Malaysia. |more...|

Why vote opposition?

livinglifeasme

1) Ministers that can’t even do spin properly, e.g. Information Minister

2) Government throwing around accusations which have not been backed up by proof that some anti-government movement is related to some known terrorist group - HINDRAF and Tamil Tigers

3) MP’s who should really think before they utter things. Menstruation and sexist remarks? Check. Challenging a female MP to a fight? Check. Saying to a wheelchair bound MP that he’s been punished by a higher power? Check. Asking to close down former missionary schools because they have depictions of the Virgin Mary? Check. Female MP who thinks it’s okay for men to have extramartial affairs as long they get their wives’ permission? Check. An MP who can’t properly debate but just scream racist over 20 times just to try to scare people out of a debate? Check

4) PAS? What PAS? UMNO’s becoming PAS. UMNO actually shed light on PAS not building any mosques in Kelantan throughout their administration. Perhaps it’s the devotion and not the mosque building that really matters, UMNO. Perhaps being Islamic isn’t the number of mosques you can build. Perhaps PAS isn’t as scary as what the mainstream press catered to the non-Muslim community likes to put up a perception of (hint, they’re mostly owned by the political parties forming the government). What has UMNO done? Declare Malaysia as an Islamic state, while nothing of that sort was mentioned in the Constitution and refuted by 2 ex-Prime Ministers, Tunku Abdul Rahman and Tun Hussein Onn.

5) Mismanagement throughout the last 5 years. 600-700 million pounds down the drain due to the Port Klang Free Zone scandal would’ve been enough to topple a government here in the UK. Nope, hushed tones in Malaysia.

6) The continued practice of clamping down on free speech and broadcasting propaganda that everything’s going on well.

7) Because you’re sick of seeing public funds being wasted on self congratulatory posters of them being put up everywhere. Sick of them telling you that voting opposition is akin to sending your country to civil war. Sick of them saying “we united the races” at one moment and then playing up the racial tensions in order to get more votes. Unity? Bollocks, and you got BN to thank for that. Sick of their doublespeak, and then having the mainstream press ferry only a part of the message to the public to appease both sides and hiding the negative bits. What hard decisions are there, when you can hide all the negative bits and only show the positive bits? That’s BN for you.

8) Having 2 different sets of laws for the public and those in power, e.g. Health Minister broke laws regarding to oral sex, no action’s been taken, people caught with copies of the dvd are sent to prison quickly. I may believe that that law is archaic, but I do think that the BN government still wants those laws in place, and if they do, then they should enforce them. Why the double standards?

9) Because you love Malaysia? Yes, loving your country should lead you down the path to voting Opposition to protect the democracy enshrined in the Constitution that’s being eroded by BN. Isn’t that a good enough reason by itself for you to vote for the Opposition?

School Fees and other charges


angieyong.blogspot.com

|...| Many parents had complained about the imposition of additional fees in certain schools since the start of the new academic term on Thursday, with some claiming that the sum could reach above RM100 or RM200.

This was despite the Government's announcement that it would scrap school fees beginning this year.

However, Hishammuddin said that the ministry had no plans to streamline the payment of these additional fees because there were some parents who actually wished to contribute to the schools.

“Some of them may be millionaires and can afford to give the sum or in fact, more than what the schools ask for. We don't want to hinder them.

“But those who really cannot afford to do so, can ask for this sum back,” he said.

Well Dear Education Minister, FYI those parents who are millionaires or privileged like yourself, have probably sent their children to private schools or overseas!! Even if there are a few out there amongst our public school parents who are wealthy, they form the minority.

Lets see, my daughter's school has charged the following:-A. Pakej Bayaran Tambahan(Mandatory Additional charges) ref. KPM Bil.31/2007

1. Kokurikulum (Co-curiculum) RM 10.00
2. Kertas Ujian Dalaman(Internal exam papers) RM 20.00
3. Sukan Tahunan Sekolah(School Sports Day) RM 10.00
4. Kegiatan Pendidikan Islam/Moral(Islamic/Moral Activities) RM 10.00
5. Skim Perlindungan Diri(Insurance Scheme) RM 1.50
6. MSSM(Sports Association of Malaysia if am not mistaken) RM 4.00
Jumlah/Total RM 55.50

B. Bayaran2 Lain Wajib(Mandatory Other Charges)

1. Deposit Kunci Loker(Locker Key deposit) RM 10.00
2. Sumbangan PIBG( PTA contribution) each family RM 30.00
3. Yuran Komputer(Computer fees) RM 10.00
4. Majallah Sekolah(School Magazine) RM 12.00
Jumlah/Total RM 62.00

|more...|

Ini Semua Sandiwara Belaka!

rickywan.blogspot.com

|...| Fuh, bila aku dgr mamat ni ckp kat tv, aku rasa memang patutpun kita sebagai rakyat harus bersikap aktif skang ni, bukan apa, kita ada hak untuk bersuara, tp dimakakah hak kita untuk bersuara?? just diam je apa yg akan berlaku ke? or just tgk dan pandang2?, ermm aku tertawa sorang2 bila tgk paparan di tv, bila minyak masak kita di seludup ke negara jiran kita di Thailand, ermm, ntah la, apa punya kejadah pun aku x tau, bila dilihatkan kembali, berita di tv, siap tunjukan aktiviti2 penyeludupan secara terbuka di sungai golok, siap ada papan gelunsur untuk ambil barang dari darat ke bot, bukan cepat diorg buat, diorg buat slamber je!!!!!!!!!.

So sekarang, bila krisis minyak masak dah mula meruncing, dah kehabisan stok, baru semua org2 ni mcm cacing kepansan, mana peginya unit2 khas tu, kata ada byk sgt org2 dia, so kalau ada org2 ni, kenapa masih lagi aktiviti penyeludupan ni masih berleluasa?, dok makan tidok je ke? or just tutup mata? ermm ntah la, bila dh timbul masalah, baru nk pi tgk sungai golok, nk pi tgk sempadan, buat spotcheck sana2 sini, ermm kan keje bodoh tu, bukan kah kita ada badan2 penguasa yg mengawal keluar masuk barang2 dari negara kita ke negara jiran, mana pi nyer semua org ni...nampak sgt la diorg x buat keje kan...ni kah yg kita pilih??

Bagi aku kalau aku tgk tv td, x sakit hati, x nk la aku tulis dlm blog ni, bukan apa, just sekadar nk share something ngan korang semua, memang negara kita ni, bila da masalah, baru la nk wujudkan plan ni , plan tu lah, mcm2...sepatutnya, x payah pun, just ketatkan pemeriksaan, tingkatkan pemantauan, dan teruskan intipan dan buat keje!!!, bukan tgk, lihat, tutup mata, geleng kepala, angguk, dan terus tutup mata sampai terkatup, tu kan namanya kita sendiri yg cari susah, semalam, UPP buat tangkapan penyelupan minyak masak ke thailand, so sebelum ni x berlaku ke tangkapan?? ada dgr ke kuar tv?? radio?? erm kalau ada pun setahun sekali kot?? tp bila rakyat dah bising, bontot menteri dah panas, hari2 plak ada tangkapan....pelik kan....hehehehe, ni semua keje bodoh!!!! |more...|

SHAHIDAN PENING

Perlis: Revive free cross-border entry

PADANG BESAR: The Perlis Government will appeal to the Federal Government to revive the free cross-border movement enjoyed by residents in border states.

Mentri Besar Datuk Seri Shahidan Kassim said that while he respected the move by the Government to enforce regulations at border checkpoints, he would still appeal to the Prime Minister for the previous free cross-border movement arrangement to continue.

He said that since the enforcement of the regulations the number of visitors to Wang Kelian had dropped.

Last month, Home Minister Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad said the Government would stop the practice of free movement of people at Wang Kelian on the Malaysia-Thailand border during the weekends for security reasons.

Radzi had said the regulations would be enforced from this month.

No2umnO - Ketika pilihanraya bakal menjelang, Penuntupan sempadan menjadkan Shahidan Kassim melenting. Kenapa ye? Kerana ekonomi atau kerana pengundi?

MASJID PUTRAJAYA ROSAK TERUK ?


Seorang teman memberitahu tentang berita kerosakan yang berlaku di Masjid Putrajaya. Mulanya aku rasakan ianya satu pembohongan. Menurut beliau, lantai di Masjid tersebut, terkopak dan tersembul keluar. Sementara banyak barangan yang ada di dalam masjid seperti paip air dan sebagainya perlu ditukar kerana tidak boleh lagi digunakan. Setelah bukti dokumen tawaran kerja dan lawatan tapak beliau ditunjukkan, memang ada kebenaran.

Menurut beliau lagi, apabila lantai
tile' tersembul keluar, maka permaidani pun harus ditukar. Menurut sumber yang diperolehi, kos pembaikan masjid berkenaan melibatkan Tender membaik pulih bernilai RM23 juta. Ia nya termasuk membongkah, menghapuskan sisa tile, memasang semula permaidani dan menukar peralatan masjid. Menyedihkan, banyak barangan pembinaan tersebut dahulunya diimpot dari luar negara. Ketika ini proses membaik pulih sedang di jalankan dan tender telah pun diserahkan kepada satu syarikat.

Sambil bergurau, teman itu berkata, kalau hendak beribadat, bukan setakat diri, malah masjidnya perlu betul betul bersih. Beliau merujuk kepada khabar isu rasuah yang berlaku ketika pembinaan Bangunan di sekitar Putra Jaya. Wallahualam.

Daripada pendatang asing kepada Pengarah Urusan


Malaysia Today

LAPOR… Zainuddin tidak gentar sekalipun menerima pelbagai ugutan, malah terus membuat laporan polis terhadap Emelda Doliente @ Norsiah Abdullah kerana yakin dengan keluhuran perlembagaan dan masih wujud kedaulatan undang-undang.

“Saya hairan kerana Emelda pernah ditangkap dan diusir beberapa kali ke negara asalnya Filipina tetapi berjaya menyusup semula ke Sabah dan bekerja di beberapa pusat maksiat di Labuan sebelum menjadi perempuan simpanan lelaki Brunei berkenaan,” tegas Zainuddin lagi.

Dengan bantuan Alias, Emelda telah berjaya mendapat kad pengenalan hijau H8032925 yang digandingkan dengan IMM13 iaitu suatu proses yang ganjil dan bercanggah dengan undang-undang.

Setelah lama menjadi wanita simpanan, Emelda memeluk Islam dan menukarkan namanya kepada Norsiah Abdullah semata-mata kerana mahu menukar identitinya dan bernikah dengan Alias.

Alias yang mendapat taraf warganegara Malaysia menggunakan statusnya untuk menjamin isterinya mendapat status kewarganegaraan secara songsang kerana melangkah banyak peringkat penting dan dibuat secara tidak teratur.

“Bagaimana seorang yang mendapat kad pengenalan bertaraf penduduk sementara tiba-tiba menjadi warganegara sebelum mendapat taraf penduduk tetap,” tanya Zainuddin yang membidas Jabatan Imigresen Labuan agar tidak tutup mata dengan kejalangan ini. |more...|

ORANG TUA YANG GILA KUASA


Selamat datang Anwar – Rafidah

PUTRAJAYA 8 Jan. – Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Rafidah Aziz bersedia berdepan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim jika penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu mahu mencabarnya di kerusi Parlimen Kuala Kangsar.

Menurutnya, beliau ada mendengar ura- ura Anwar mahu mencabarnya pada pilihan raya umum nanti dan tidak gentar menghadapinya.

‘‘Saya dengar Anwar Ibrahim hendak bertanding mencabar saya, jadi, selamat datanglah,” kata Ketua Pergerakan Wanita UMNO itu.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan dialog bersama Badan-Badan Ekonomi Melayu anjuran Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) di sini hari ini.

Terdahulu ketika mengulas kenyataan Anwar yang mahu menurunkan harga minyak seandainya dapat mengetuai kerajaan, Rafidah menyifatkan ia sebagai tindakan tidak rasional.

‘‘Hendak turun minyak apa? Minyak lenga (bijan). Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) bersidang tiap-tiap hari pun tidak boleh menurunkan harga minyak yang kini melambung di pasaran,” katanya.

POLIS RASUAH LAGI

BPR tahan ASP, anggota polis disyaki rasuah

KUALA LUMPUR: Badan Pencegah Rasuah (BPR) Sarawak semalam menahan dua anggota polis masing-masing berpangkat Asisten Superintendan dan Lans Koperal kerana disyaki terbabit dalam perbuatan rasuah.

Ibu Pejabat BPR dalam satu kenyataan berkata, kedua-dua anggota polis itu disyaki meminta RM6,500 daripada pemilik sebuah stor yang diserbu kerana dipercayai menyimpan 10 karton minuman keras yang tidak dibayar cukai.

Mengikut kenyataan itu, pemilik stor berkenaan dipercayai menyerahkan RM6,000 kepada mereka. |more...|

POLIS SELESAI KES NURIN 20 TAHUN LAGI


Polis terus siasat kes Nurin – Musa

Oleh YUSNILAH YUNUS

KUALA LUMPUR – “Kita tidak pernah tutup kes.”
Demikian jaminan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ketika ditanya mengenai perkembangan kes culik dan bunuh kanak-kanak malang, Nurin Jazlin Jazimin, 8.

“Polis masih cuba melengkapkan siasatan, walaupun terpaksa menunggu sehingga 20 tahun untuk mengkaji semula petunjuk-petunjuk baru dalam menyelesaikan kes tersebut,”
kata beliau.

Pada 20 Ogos 2007, Nurin Jazlin, pelajar tahun dua Sekolah Rendah Kebangsaan Desa Setapak di sini dilaporkan hilang setelah keluar bersendirian untuk ke pasar malam berhampiran rumahnya di Seksyen 1 Wangsa Maju di sini.

Selepas 27 hari Nurin Jazlin hilang, mayatnya ditemui di dalam beg pakaian yang ditinggalkan di sebuah premis perniagaan di Jalan PJS 1/48, Taman Petaling Utama, Petaling Jaya.

Bagaimanapun sehingga kini, polis belum menahan suspek yang benar-benar terlibat dengan penculikan dan pembunuhan kejam kanak-kanak itu.|more...|

Makanan di kantin pun mahal

Selepas ibu bapa terbeban kadar yuran sekolah mengelirukan, makanan di kantin pun mahal
Kosmo

Oleh NUR AISHAH MOHD. AMIN

PELAJAR-PELAJAR membeli makanan di sebuah kantin sekolah di Keramat, Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR – Belumpun reda isu yuran sekolah yang mengelirukan, ibu bapa kini terpaksa berdepan pula dengan hakikat harga makanan di kantin yang semakin meningkat berbanding tahun lepas.

Keadaan ini sekali gus menghimpit mereka kerana terpaksa menambah wang saku untuk anak-anak agar tidak kelaparan selain mendapat makanan yang berzat di sekolah.

“Apa sangat yang boleh dibeli dengan belanja RM1 pada waktu ini. Kalau nak alas perut, saya perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM2 sehari untuk anak di sekolah.

“Rupa-rupanya tempias kenaikan harga barangan seperti minyak, tepung turut dirasai oleh anak-anak,’’ demikian keluh seorang ibu yang hanya mahu dikenali sebagai Yati yang mempunyai anak bersekolah di Gombak.

Tahukah anda?


Tahukah anda? UMNO MIC MCA dll Komponen Barisan Nasional Tidak berdaftar sebagai Parti Politik di SPR
p096.blogspot.com

Jadi yang layak berkempen cuma BN , bukan UMNO dan Komponen lain, tidak bendera dan lambang boleh digunakan semasa kempen untuk kesemua komponen parti BN ini.

Tahukah anda, kebanyakkan Bilik Gerakan / Premis yang digunakan oleh Barisan Nasional BUKAN milik mereka, Mereka menumpang atas nama UMNO keatas Balai JKKK, Dewan orang ramai dan milik kerajaan (milik kerajaan adalah milik rakyat) jadi anda boleh buat laporan polis tentang penyalahgunaan bangunan dibalai polis dan SPR perlu ambil tindakan supaya menghalau mereka dari bangunan kerajaan. Gunakan undang-undang untuk mengalahkan UMNO dan BN.

Tahukah anda, Memasang sebarang bahan kempen sebelum pilihanraya adalah salah, jika ada lambang BN dan UNDILAH BN adalah satu kesalahan mengikut

AKTA KESALAHAN PILIHANRAYA 1954
(8) Apa-apa bahan kempen piihan raya yang dipamerkan atau dilekatkan hendaklah dibersihkan oleh seseorang calon atau ejen piihan rayanya dalam masa empat belas hari selepas hari mengundi dan jika calon itu atau ejen pilihan rayanya tidak mematuhi subseksyen ini-

(a) deposit yang dibayar menurut subseksyen (4) hendaklah dilucuthakkan dan dibayar kepada Kumpulan Wang Disatukan Persekutuan; dan

(b) Pegawai Pilihan Raya Negeri hendaklah menyebabkan dibersihkan segala bahan itu dalam masa yang munasabah dan kos pembersihan bahan itu hendaklah dibayar daripada jumlah wang yang dilucuthakkan di bawan perenggan (a).

No more phantom voters?

dailyexpress

Image: Mob's Crib

Tawau: The Election Commission (SPR) has deleted thousands of names from the electoral rolls after it was found that they had either died or were non-citizens.

Disclosing this here, Monday, SPR Chairman Tan Sri Haji Abdul Rashid Abdul Rahman, however, regretted that some deaths among Malaysian voters were not reported to the relevant authorities.

As of now, there are no longer "phantom voters" in the country, and most of those on the electoral rolls are Malaysian citizens after thorough checks with the National Registration Department, he said. |more...|

Posting terkini

Blog Archive