KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 17, 2008

SEWA BILIK DI SINGAPURA PALING MAHAL ..... Kemudian

Bernama - Singapura menjadi lokasi kesembilan paling mahal di dunia bagi menyewa sebuah apartment tiga bilik, demikian menurut satu kajian global.

Negara bandar raya itu juga menduduki tempat kelima di Asia yang kadar sewa kediaman bagi apartmen tiga bilik meningkat lebih 30 peratus daritahun 2006 ke 2007, demikian menurut kajian ECA International, sebuah syarikat perunding sumber manusia, baru-baru ini.

Kajian Kemudahan Kediaman ECA tahunan itu membandingkan kadar sewa di 92 lokasi di seluruh dunia.

Menurut ECA dalam satu kenyataan, data yang diperoleh dalam Laporan Kemudahan Kediaman itu digunakan oleh syarikat dan perunding pelanggan yang menjadi anggota ECA apabila mereka menggubal polisi dan elaun perumahan bagi kakitangan mereka yang bertugas di luar negara.

Secara purata, kadar sewa apartmen tiga bilik di kawasan kediaman popular pegawai dagang di Singapura adalah kira-kira US$4,460 sebulan, kata ECA.

Kadar ini adalah 33 peratus lebih tinggi dari tahun 2006, apabila kadar sewa kediaman yang serupa adalah kira-kira US$3,364 dan kadar tahunan tertinggi berbanding kenaikan peratus tahunan di Asia, diikuti dengan Mumbai dan Guangzhou.

Kajian itu turut mendedahkan lima lagi lokasi di Asia berada dalam kelompok 10 lokasi termahal di dunia iaitu - Hong Kong (pertama), Tokyo (keempat), Mumbai (keenam), Seoul (ketujuh), dan Ho Chi Minh City (ke-10).

Moscow, New York, London dan Caracas adalah lokasi lain yang paling mahal di kalangan bandar raya di dunia untuk menyewa apartment tiga bilik.

ECA berkata Kuala Lumpur menduduki tempat ke-16 di Asia dan ke-72 dalam kategori dunia.

Sementara itu, 10 lokasi termurah bagi menyewa apartment tiga bilik di dunia adalah Karachi, Guangzhou, Vilnius, Nairobi, Atlanta, Ankara, Dallas, Accra, Lima dan Muscat.

kemudian ..... mereka akan lega kerana adanya .....

Rujuk:
(WPI) = Wilayah Pembangunan Singapura?

Sebab permit tidak disambung

Malaysiakini - Beliau berkata, kementerian juga menerima pelbagai aduan berhubung akhbar tersebut dan berdasarkan penilaian, kementerian mengambil keputusan untuk tidak
menyambung permitnya.

"Kita ada garis panduan media, kita tidak sewenang-wenangnya untuk membatalkan. Kita tidak membatalkan Makkal Osai, cuma kita tidak sambung permit," katanya kepada pemberita di Kuala Lumpur hari ini.

makkal osai diharamkanBernama memetik Syed Hamid sebagai berkata, penerbitan setiap akhbar tidak boleh lari daripada garis panduan yang ditetapkan.

Antaranya, kata beliau, ialah tidak membangkitkan isu-isu sensitif yang boleh menjejaskan keharmonian negara, isu-isu yang boleh membangkitkan salah faham antara kaum yang boleh mengganggu-gugat kestabilan negara.

Bagaimanapun, kata beliau, akhbar tersebut boleh membuat rayuan bagi membolehkan kementerian membuat penilaian.

Kementerian Dalam Negeri semalam mengharamkan Makkal Osai selepas memberikan liputan muka depan perhimpunan besar penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Isnin. more...

Khairy kawan baik tapi saya bukan proksi

ismail sabri yaakobMalaysiakini - Menteri Belia dan Sukan, Datuk Ismail Sabri Yaakub berkata, adalah terlalu awal untuk beliau membuat keputusan bertanding jawatan ketua Pemuda Umno dalam pemilihan parti akhir tahun ini.

"Kalau isytihar sekarang, dalam masa tiga bulan keadaan mungkin berubah. Mengapa hendak tergesa-tergesa dalam perkara yang belum pasti," katanya ketika ditemui di pejabatnya di Putrajaya semalam.

Bagaimanapun, ahli parlimen Bera itu berkata, apabila berada dalam politik, seseorang itu tentu berminat untuk jawatan-jawatan tertentu dalam parti.

"Sehingga ini tidak ada orang datang yang bertanya sama ada saya (akan) bertanding jawatan ketua Pemuda," katanya lagi.

Ismail Sabri sebelum ini pernah dilaporkan sebagai antara calon yang mungkin bertanding jawatan ketua Pemuda Umno dalam pemilihan parti pada 16 hingga 20 Disember depan.

Dua lagi calon yang hampir pasti bertanding jawatan tersebut ialah bekas menteri besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd khir Toyo dan exco pemuda Umno pusat, Datuk Mukhriz Mahathir. more...

Panas Cuepacs reda esok?

MStar - SELEPAS dua minggu memberi kata dua, Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dijadual akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, esok.

Cuepacs telah mengadakan pertemuan dengan Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan pada Isnin lalu.

Hari ini rombongan Cuepacs juga telah menemui Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr. S. Subramaniam bagi membincangkan pendirian dan tuntutan-tuntutan yang telah dikemukakan.

Pada 2 April lalu Presiden Cuepacs, Omar Osman mengumumkan pendirian pihaknya untuk memulaukan sambutan Hari Pekerja dan Perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam bulan depan jika kerajaan gagal memberi kata putus berhubung lima tuntutan kongres tersebut.

Pendirian Cuepacs sehingga petang ini ialah akan memulaukan Hari Pekerja anjuran Kementerian Sumber Manusia di Stadium Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 3 Mei ini dan Hari Pekerja Sektor Awam di Putrajaya pada 29 Mei. more...

dan rujuk kepada berita ini
Kerajaan Pakatan rakyat rancang sambutan Hari Pekerja besar-besaran pada 3 Mei

No2umnO - Wak dapat info mengatakan bahawa ada pihak ke3 yang desak CUEPACS mengugut Pak Lah untuk boikot perhimpunan. Tak tau betul atau tidak tetapi nama Najib dikaitkan dengan usaha tersebut. Yang menimbulkan pertayaan, di dalam Cuepacs cuba untuk boikit, PR pula usaha untuk mengadakan secara besar besaran. Mungkin ada yang tahu apa muslihat semua ini?

TAK DAPAT 20 LITER .... RM0.80 PUN JADI

Utusanmeloya - Kerajaan Terengganu akan menghapuskan caj sewa meter paip air sebanyak 80 sen sebulan oleh Syarikat Air Terengganu Sdn. Bhd. (Satu) mulai 1 Mei ini.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said ketika mengumumkan perkara itu berkata, caj yang dimasukkan ke dalam bil bulanan pengguna itu akan ditanggung sepenuhnya oleh Satu selepas ini dan pengguna tidak perlu lagi dibebani oleh pembayaran tersebut.

(WPI) = Wilayah Pembangunan Singapura?

brosur-wpi.jpg

ISU HANGAT
(...)
Jika saya orang Singapura amatlah beruntung kerana harta tanah serta barang keperluan boleh dibeli pada harga yang amat murah dan kekal menjadi hakmilik saya dan keturunan saya selama saya tidak menjual tanah tersebut.


Persoalannya ialah apa yang akan berlaku jika separuh kawasan WPI ni dibeli oleh orang Singapura?

Maka WPI ni jadi hakmilik Singapura lah. Orang Malaysia hanya boleh melawat kawasan-kawasan menarik di tepi Pantai Lido untuk makan steamboat. Lepas tu balik ke rumah di kawasan kampung nun jauh di Kulai atau Pekan Nenas, Pontian.


Persoalan yang masih perlu diterokai:

Masih terdapat banyak lagi persoalan yang belum terjawab. Mungkin dilain kali kita bertemu lagi. Masih boleh difikir-fikirkan bersama wahai rakyat Malaysia tanpa mengira kaum kerana WPI melibatkan kepentingan semua kaum yang duduk di Johor khususnya. Antaranya:

 • Tak cukupkah pembangunan di Johor Bahru sekarang ini?
 • Kenapa tidak dibangunkan kawasan belum membangun di tempat lain?
 • Mampukah orang Johor bergerak selari dengan pembangunan yang drastik ini?
 • Tidak cukupkah dengan kesan kenaikan harga barang akibat ramai orang Singapura membeli belah di Johor Bahru?
 • Kenapa tidak dibuat satu jambatan baru yang mudah orang Singapura dan Malaysia menjalankan urusniaga di kedua-dua negara?
 • Jika berlaku pengambilan tanah, dimanakah penduduk akan menggantikan tanah tersebut untuk tinggal? Berapa harganya?
 • Siapakah pemilik syarikat pemaju dan syarikat-syarikat utama yang terlibat dalam WPI? Boleh rujuk di sini.
 • Kenapa pulak Robert Kuok (orang terkaya di Malaysia) ada dalam Majlis Penasihat WPI?
 • Jika WPI akan menjadi lambakan penduduk Singapura apa yang bakal berlaku seterusnya? Harga barang keperluan? Kuasa beli?
 • Adakah kita sebagai anti pembangunan jika mempersoalkan WPI?
 • Siapakah yang merancang pembangunan WPI? Adakah orang tempatan JB terlibat atau orang yang duduk di KL merancang di atas kertas sahaja?
 • Kenapa tiada satu badan berfungsi menyalurkan maklumat dengan jelas kepada kepada rakyat Johor?
 • Apa yang bakal berlaku kepada Kampung Melayu, Kampung Pasir, kampung Skudai Kanan, Kampung Majidee dan kampung-kampung lain yang sewaktu dengannya?
 • Mampukah anak generasi kita menghadapi pembangunan yang pesat ini? Apa persediaan kita untuk itu?
 • Dimana saluran untuk penduduk dan rakyat memberi idea dan pandangan tentang WPI?
 • Jika WPI ini ‘berjaya’, adakah koridor-koridor lain pun akan dibuat benda yang sama?
 • Dan banyak lagi persoalan yang bakal muncul…….memerlukan jawapan….di dunia dan akhirat.
Semoga maklumat yang tidak seberapa ini mampu membuka mata pemimpin-pemimpin kita semua. Jangan hanya menyokong dan meluluskan sahaja semua yang dibentangkan. Guna akal yang waras dan tanggungjawab yang diamanahkan oleh rakyat untuk menjaga kepentingan rakyat sebab nanti setiap pemimpin akan disoal atas apa yang dipimpimnya selepas mati kelak. Selamat berkoridor…

More...

This little piggie went to market

Image
No holds barred

(...) Yes, makan babi, haram. Tapi makan duit perniagaan babi, tak haram. Makan duit rasuah dari perniagaan babi, tak haram. Makan gaji dari duit cukai perniagaan babi, tak haram. Cium ‘French kiss’ mulut GRO Cina yang makan babi, tak haram. Aiyah…..Melayu ni bangang sangatlah.

Now you know why I just love whacking Malays who scream that Hindus, Buddhists and Christians are all going to hell whereas all Muslims, even if they makan rasuah perniagaan babi, are going to heaven. I can’t stand these people. They are all bloody idiots; patronising, holier-than-thou, chip on the shoulder, arrogant, bodoh-sombong, and hypocrites to boot. Hoi, rasuah lagi jijik dari babilah! Faham tak?

Anyway, why is Ali Rustam screaming about Selangor? Look at Melaka, his home state. More importantly, look at his neighbouring state, Negeri Sembilan Darul Khinzir. Negeri Sembilan has a massive problem with pig farms and it is messing up the environment real bad. The rivers in Negeri Sembilan are so polluted with pig waste that it is no longer suitable for use as a source of raw water supply. However, they have no choice but to continue using these rivers since they are short of water. So the treatment plants in Negeri Sembilan are still drawing water from these contaminated rivers. The people of Negeri Sembilan are drinking treated pig waste. Maybe this is why the people there are gila babi. more...

Suara Rakyat Dikuburkan

email oleh
Malang sungguh rakyat Malaysia. Tiada apa yang tinggal untuk kita. Semuanya ingin dibisukan dan dikuburkan oleh kerajaan Beras Naik (BN). Nampaknya tamparan lembut oleh rakyat marhaen pada PRU 12 baru-baru ini langsung tidak terkesan oleh mereka. Agaknya memang ini bukan budaya kita tapi budaya mereka, mana-mana yang tidak selari atau kontra dengan kehendak dan pemikiran mereka dicantas dan dikuburkan.

Maka sekali lagi menjadi bukti kerakusan kerajaan yang ditolak untuk rakyat menamatkan penyiaran akhbar Makkal Osai. Puncanya - Makkal Osai memberi liputan meluas kepada Anwar Ibrahim dan PKR sempena perhimpunan Black 14.

Nampaknya alergik sangat kerajaan sekarang ni dekat Anwar Ibrahim. Sepatutnya mereka belajar daripada kemenangan besar tapi kecil mereka itu. Mendengar luahan rakyat marhaen tidak akan merugikan mereka. Memberi rakyat kebebasan bersuara, mendapatkan maklumat dan memberi ruang untuk rakyat memilih. Namun, dek kerana terlampau lama berkuasa dan semakin mereput, maka ruang ini akan ditutup dan tidak diberi nafas sedikit pun.

Terbaru, menteri penerangan baru(org. negeri ambe ke??) menggesa penulis-penulis blog menghentikan fitnah-fitnah, kritikan dan komen-komen negatif terhadap kerajaan. Walhal dalam masa yang sama, RTM langsung tidak memberi ruang untuk liputan kepada MB Selangor dan MB Perak. Dalam masa yang sama menyerang kerajaan Selangor mengenai isu babi tanpa memberi ruang untuk penjelasan.

Di sini ambe menyerulah kepada geng-geng Umno nih. Tak kira saper yang pegang Umno lepas nih. Pak Lah ke, Najib ke, Muhyiddin ke, Ku Li ke. Berikan kebebasan kepada rakyat, atau rakyat akan membebaskan diri mereka dari UMNO dan BN selamanya. Makkal Sakti!

Awas, Ada Agenda Tersirat di Sebalik Penahanan


Mereka boleh kerana mereka UMNO, polis kawal walaupun tiada permit !!

Cucumatkilau - Susulan perhimpunan yang dikatakan "Haram" di Kelab Sultan Sulaiman, malam Isnin tanggal 14 April lau, maka kini kita dapati mereka benar-benar beriya-iya mahu mengambil tindakan terhadap beberapa orang pemimpin kanan PKR. Biarpun kenyatan sudah diambil dan direkodkan semalam, namun pihak polis didapati masih tidak berpuas hati. Belum cukup dengan perhimpunan haram, kini satu lagi bertunduhan baru ditimbulkan. Lebih melucukan, kali ini Tan Sri Khalid MB Selangor pula dikatakan memutar-belitkan cerita.

Nampaknya nama Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman semakin popular mutakhir ini. Apatah lagi, beliau kini dilihat sering muncul di dada akhbar arus perdana dan juga TV berkaitan isu ini. Terbaru, semalam juga beliau menafikan nama Datuk Seri Anwar Ibrahim dimasukkan sebagai penceramah pada perhimpunan Black 14 yang diadakan di Kampung Baru, itu. Menurut beliau lagi , MB Selangor itu telah memutarbelitkan kenyataan apabila mendakwa penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu termasuk dalam senarai awal yang diserahkan kepada polis. Justeru, pihak polis akan menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas pihak yang bertanggungjawab memutarbelitkan kebenaran yang diberikan. Katanya lagi Tidak timbul sama ada ia berjalan dengan aman atau tidak kerana setiap perhimpunan awam perlu mendapat permit terlebih dahulu demi menjamin ketenteraman orang awam.

Soalnya, apakah selama ini "permit" akan diberikan setiap kali parti pembangkang ingin mengadakan program seperti itu. Bukankah program tersebut diadakan di sebuah kawasan tertutup dan merupakan "kawasan persendirian". Bahkan ianya juga mendapat kebenaran dan sokongan daripada Timbalan Pengerusi Kelab Sultan Sulaiman, Datuk Mokhtar Ahmad sendiri yang turut hadir dalam program berkenaan.

Black 14, yang diadakan setiap tahun adalah satu sambutan tahunan sempena memperingati tarikh Anwar dijatuhkan hukuman untuk kes pertamanya pada tahun 1999. Cuma apa yang berbeza pada kali ini ialah kehadiran Anwar sendiri serta, ia juga merupakan tarikh "pembebasan" untuk Anwar kembali aktif dalam politik bermula pada 15 April 2008 keesokan harinya. Sudah semestinya program "makan malam" itu mendapat sambutan rakyat kerana mereka juga ingin mendengar amanat Anwar selepas beliau bebas. Salahkan Anwar, selaku orang yang diraikan itu berucap?. Bukankah beliau merupakan "tetamu khas" pada malam itu. Agak janggal bunyinya, bila rakyat yang hadir hanya boleh melihat dan menatap wajah Anwar dari kejauhan tanpa bisa mendengar sepatah dua kata ucapan yang keluar dari mulutnya itu?. Bukankah Presiden PKR, Wan Azizah sendiri telah menyatakan perhimpunan itu berlaku secara aman dan tiada insiden-insiden serta provokasi yang ditimbulkan oleh rakyat yang hadir berbondong-bondong itu. Ini bermakna, pihak polis selaku badan yang dipertanggungjawab untuk menjaga "keamanan" negara sepatutnya harus berterima kasih kepada pihak penganjur kerana, berjaya menjayakan "Black 14" secara "aman" biarpun berbagai halangan menimpa serta ia dihadiri oleh ribuan rakyat dari seluruh pelusuk negara.

Apakah yang perlu digusarkan sangat, kiranya rakyat yang hadir hanyalah bertujuan untuk menyaksikan pemimpin mereka berucap dalam keadaan mereka sedar. Bukannya mereka ingin menyaksikan sebuah "konsert rock",yang memerlukan mereka 'Khayal" terlebih dahulu bagi menghayati alunan irama konsert tersebut. Maka akhirnya timbullah insiden yang tidak diingini, akibat khayalan yang berlebihan termasuk menggunakan pil ectasy, mabuk minum arak, ambil bahan terlarang seperti dadah dan sebagainya. Kehadiran rakyat pada malam itu juga tertib dan penuh dengan semangat serta displin yang tinggi untuk melihat perubahan.

Perihal MB Selangor tidak menamakan Anwar untuk berucap pada malam itu amatlah janggal juga bunyinya. Mana mungkin "tetamu khas" tidak disenaraikan untuk menyampaikan sepatah dua kata. Sekurang-kurangnya memberi kata aluan serta mengucap terima kasih atas sokongan rakyat. Apakah benar nama Anwar tidak disenaraikan untuk berucap? Atau namanya hilang lagi, sama seperti "diari harian TPMnya" yang dihilangkan oleh pihak polis semasa kesnya masih panas diawal kebangkitan gelombang reformasi dulu. Tidak masuk akal juga nama Anwar dibuang dari senarai, sama seperti 'tilam yang dibuang kes" setelah berhari-hari diusung oleh pihak polis ke mahkamah dulu?. Inilah yang harus dijawap, dan apakah kerana kini ketua Polis Negara, Musa Hassan yang namanya saling tak tumpah dengan "Musa Hassan" yang terlibat dalam kes Anwar dulu maka pihak polis sengaja mencari kesalahan demi untuk mendakwa serta menakut-nakut para pemimpin pembangkang.


Mengapa ada kuasa lain untuk mereka berhimpun? Mereka juga rakyat Malaysia

Apakah ini demokrasi "Ala Malaysia" namanya, bila sikap "talam dua muka", "pilih kasih", "pilih bulu" atau lebih afdal lagi sikap "double standard" pasukan polis kita sendiri. Kita merasa hairan dan janggal, kerajaan yang dipilih secara sah oleh rakyat dalam pilihanraya dinafikan hak untuk berhimpun secara aman. Namun, jika ianya terkena atas batang hidung mereka apakah yang dilakukan oleh pihak polis?. Iramanya agak perlahan dan jarang kita dengar penganjur perhimpunan ditangkap atau dipaksa ke balai polis untuk diambil kenyataan. Adakah kita dengar, pengajur perhimpunan haram mereka baru-baru ini diugut untuk dikenakan "waran tangkap" !! Lihat sahaja apa yang berlaku di Selangor, perhimpunan haram kononnya membantah tindakan kerajaan negeri untuk memansuhkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diketuai oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuang, Abdul Syukor Idrus dibiarkan oleh mereka tanpa apa-apa tindakan terhadap penganjur. Bahkan pihak polis pula dikatakan telah mengawal lalulintas serta pergerakkan perserta perhimpunan berkenaan dari awal hingga ke penghujungnya. Perhimpunan yang diadakan di Dataran Shah Alam, turut disertai 10 pertubuhan bukan kerajaan (NGO), termasuk persatuan belia dan silat. [Klik perhimpunan bantah hapus DEB]

Begitulah juga dengan apa yang berlaku di Pulau Pinang, perhimpunan haram juga dilakukan oleh UMNO di Komtar Pulau Pinang yang bertujuan mendesak supaya kerajaan negeri yang baru tidak menghapuskan DEB. Biarpun Melayu Pulau Pinang tahu, bahawa dasar itulah yang menyebabkan spesis mereka semakin terhakis dari Pulau Mutiara itu. Bahkan apa yang tinggal hanyalah sisa-sisa kenangan yang amat menyiksakan. Mereka nampak DEB hanya memperkayakan golongan atasan dan meminggirkan golongan bawahan, namun dek kerana mahu menunjukkan jaguh mereka turut berdemo. Kira-kira 1,000 penyokong Umno menghadiri perhimpunan tersebut, yang ketuai antaranya oleh setiausaha perhubungan Umno negeri Datuk Azhar Ibrahim, selama satu jam. Turut berucap di demonstrasi itu ialah bekas timbalan ketua menteri Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah, wakil rakyat Sungai Dua - Datuk Jasmin Mohamed, dan ketua bahagian Bukit Mertajam - Datuk Musa Sheikh Fadzir. Apapun perhimpunan haram di Pulau Pinang itu telah dibantah keras oleh mantan Ketua Menteri Koh Tsu Koon sendiri, menurutnya tidak bersesuaian dalam masyarakat majmuk. Soalnya sekarang pernah mereka dipanggil pihak polis untuk memberi kenyataan atau diambil tindakan. Pernahkah mereka juga digertak untuk dikenakan waran tangkap jika gagal memberi kerjasama kepada pihak polis?

Begitu juga di Perak, orang ramai yang pada mulanya ditegah menghadiri perhimpunan haram bagi bagi menyatakan bantahan terhadap DAP "kerana mencabar ketuanan Melayu" akhir berjaya juga melakukannya. Perhimpunan haram tetap juga diadakan di Ipoh anjuran UMNO. Sebelum itu pihak polis ada juga mengeluarkan amaran akan mengambil tindakan kepada peserta dan juga mereka yang mengedarkan SMS demo yang menyeru "orang Melayu" berhimpun di Istana Iskandariah, Kuala Kangsar untuk membantah DAP soal ketuanan Melayu. Namun apa yang berlaku, penganjur tetap juga berjaya mengadakan perhimpunan dan yang dicari ialah pengedar SMS semata-mata. Bahkan amaran keras Padah ISA buat penyebar SMS demo akan dikenakan jika mereka ditangkap. Bukankah pelik namanya! yang menganjur tidak ditangkap yang mengundang peserta melalui SMS nak di ISAkan Lebih menghairankan, pihak polis yang beriya-iya melarang pula telah terbalik jadi "mengawal keadaan". Inilah dia sebenarnya "realiti undang-undang di Malaysia" tanahairku ini. Sampai bilakah kita harus terus begini?.Apakah generasi mendatang dapat hidup tenteram, aman dan selesa jika ini terus berlaku. Pihak polis lebih sibukkan diri untuk urusan perhimpunan yang dikatakan haram yang langsung tiada kaitan dengan jenayah. Sebaliknya, hal-hal jenayah yang terus meningkat hingga ke hari ini masih belum ada kesudahannya. Terbaru kejadian jenayah di KLIA iaitu pintu masuk utama pelancong ke negara ini. Bukankah disitu sepatutnya lebih ramai polis menjaganya, bukannya menjaga rakyat yang tidak berdosa dan teraniaya. Begitu juga kes-kes jenayah lain terutamanya kes penculikan kanak-kanak yang masih belum dapat diselesaikan hingga kini.

Justeru itu,wajarlah kita katakan bahawa gertakan dan ugutan yang dibuat kepada pemimpin kanan PKR atas perhimpunan Black 14 adalah mempunyai agenda tersirat sebenarnya. Pihak polis hanya menjalankan tugas mereka. Tanpa arahan pihak atasan, mereka pasti tidak akan tertegas juga dalam hal ini. Samalah dengan perhimpunan haram yang dianjurkan oleh UMNO sejak akhir-akhir ini. Semua ini mempunya agenda politik "balas dendam" atas kekalahan sebenarnya. Mereka mencari peluang dan ketika yang sesuai untuk melakukannya. Natijahnya, kita haruslah lebih berhati-hati dalam setiap gerak-kerja dan aktiviti selepas ini. Jangan biarkan musuh terus mengintai peluang untuk merperkotak-katikkan kita. Agenda perubahan harus terus dihidupkan demi Malaysia yang lebih selamat, aman dan adil untuk generasi akan datang.


- Cucu Mat Kilau

Najib akui kehilangan sokongan kaum Cina dan India.

cinaislam - Najib secara tidak langsung telah mengakui bahawa mereka kehilangan sokongan besar dari kaum cina dan India dalam Pr Umum yang lepas, kenyataan Najib Tun Razak berkata, Barisan Nasional (BN) akan mengambil beberapa tindakan bagi memperoleh semula sokongan daripada kaum Cina dan India membuktikan perkara tersebut.

Timbalan Perdana Menteri menegaskan, sokongan daripada kaum Cina dan India penting untuk menjamin kemenangan BN pada masa depan.


"BN akan melakukan sesuatu, maknanya merumuskan pelan strategi sesuai untuk menarik balik sokongan kaum Cina dan India, bagaimanapun saya tidak akan nyatakannya sekarang," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas mengetuai anggota Jawatankuasa Pengurusan UMNO mengadakan pertemuan tertutup dengan para pemimpin UMNO Selangor. more...

Polis mesti bersikap adil dan saksama

Kudaranggi - Peristiwa Perhimpunan Black 14 anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur berjalan dengan lancar, sempurna dan tanpa sebarang masalah atau gangguan terhadap ketenteraman awam. Tahniah kepada penganjur dan semua yang hadir kerana memperlihatkan tahap disiplin yang cukup tinggi.

Ribuan anggota polis, sama ada yang berpakaian seragam atau preman (istilah untuk pakaian awam), yang turut sama atas nama tugas, juga bertindak sejajar dengan kehendak undang-undang dan ada yang turut sama membeli-belah di pasar malam di situ. Tahniah juga kepada anggota polis.

Tetapi, apa yang berlaku selepas itu agak mengecewakan terutama berkaitan apa yang diperjelaskan oleh ketua polis Kuala Lumpur, Muhammad Sabtu Osman.

Sabtu berkata perhimpunan itu adalah majlis makan malam tetapi telah bertukar menjadi perhimpunan 'haram'. Katanya majlis makan malam itu telah bertukar menjadi majlis ucapan politik.

Jika kita berpandukan logik alasan Sabtu, maka semua majlis makan malam termasuk majlis kenduri kahwin tidak boleh diadakan sebarang ucapan. Selama ini, para menteri atau pemimpin yang menghadiri majlis makan malam sama ada sempena ulang tahun sesuatu pertubuhan atau untuk meraikan sesuatu kejayaan, tidak boleh memberi ucapan kerana majlis berkenaan adalah majlis makan malam. Itulah logik yang diberikan oleh ketua polis Kuala Lumpur. more...

MEDIA HADHARI BUAT RAKYAT MARAH

zabidi-morad.blogspot
Ketua-ketua akhbar kumpulan NST telah mula keluar entah dari lubang mana setelah lebih satu bulan mengabdikan diri kepada nilai-nilai pemberitaan pelacuran setelah kekalahan parti UMNO dan BN yang diketuai Abdullah Ahmad pemimpin yang serba lengkap pada pandangan mereka.

NST yang sudah berkurangan pembacanya sebaik sahaja Kalimullah Hassan seorang pemberita biasa yang dilantik secara politik memegang jawatan editorialnya.
Kebanyakkan kawan-kawan lama yang pernah dan masih berkhidmat dalam bidang penulisan ketika ditemui mengesahkan perkara ini.

Sesudah menghentam Barisan Rakyat begitu teruk sekali sebelum pilihanraya, rakyat bertindak berani menterjemahkan pandangan dan mengenepikan etika kewartawanan busuk dan nilai berita karut media pengampu.

Sekali lagi media jelmaan penulis sekolah menengah ini meminta agar Abdullah Ahmad Perdana Menteri dibantu dalam menunaikan janjinya kepada rakyat. Ahli UMNO dirayu supaya tidak menyalahkan Abdullah seorang sahaja.

Wah, selepas sebulan membisu, Abdullah membuka mulutnya sekali lagi beberapa hari lalu mungkin setelah diajar untuk membuat pengakuan bahawa, “saya juga bertanggungjawab” akibat kekalahan UMNO dan BN dalam pilihanraya yang lalu.

Ini adalah pengakuan ‘muka kebajikan’ Abdullah. PM ini cuba memancing semula sokongan orang UMNO yang sangat marah dan meluat bukan sahaja dengannya, malah dengan menantu, keluarga, kroni dan ketua-ketua media pemutar belit. Maka media NST cuba sekali menggunakan jala untuk memerangkap ahli UMNO supaya terus memuja Abdullah Hadhari yang sudah tidak boleh diharapkan lagi. more...

Debat babi.... selesai kekalutan dedah hipokrasi Umno

Chegubard - Tiba tiba kalut cerita 'Babi' di Selangor... populariti 'isu babi' kali ini nampaknya memungkinkan gelaran nakal Darul Khinzir dari Negeri Sembilan ke Selangor.

Apa sebenar isu babi ini...? Isu ini menjadi panas apabila ia ditunggang sebagai isu politik oleh Umno Selangor. Muka depan Utusan Malaysia yang menyiarkan 3 ekor babi yang dilabel PKR, PAS dan DAP begitu menarik perhatian ramai untuk terus memperkatakan isu babi ini.

Keseronokan Umno Selangor menunggang 'isu babi' ini tersentak tiba tiba dengan pendedahan Ketua biro pertanian tradisional MCA Datuk Dr Lee Chong Meng yang mendedahkan mengenai sebuah syarikat bumiputera (berkepentingan Umno) terlibat dalam projek ladang babi yang diluluskan oleh Kerajaan BN bawah pimpinan Dr.Khir Toyo.

Gambar di atas mungkin boleh mendedahkan fakta sebenar hipokrasi Umno. Individu yang menjadi kepala menentang projek babi dan menjadi dalang demonstrasi iaitu Dr. Karim ialah individu yang dalam gambar disamping kandang babi. Beliau dilaporkan terlibat dalam melawat kandang Babi di Jerman, kononya untuk membawa teknologi ladang babi Jerman ke Selangor. Lawatan itu juga dilaporkan melibatkan ketua - ketua kampung 'Umno' yang turut terlibat dalam tunjukperasaan baru baru ini. Mereka bukan sahaja melawat Frankfurt (Jerman), tetapi meninjau juga Bangkok (Thailand) dan Amsterdam (the Netherlands). more...

Perjumpaan Tertutup UMNO Selangor

idealismalaysia - Timbalan Presiden UMNO Dato’ Seri Mohd. Najib Tun Razak petang ini menegaskan bahawa UMNO perlu muhasabah diri (do soul searching), mencari kesilapan untuk diperbaiki dan memaparkan keterampilan baru, agar rakyat kembali meyakini dan menyokong tunggak Barisan Nasional (BN) itu.


Beliau berkata demikian kepada pemimpin empat peringkat semua Bahagian UMNO dalam Selangor dalam satu pertemuan tertutup dianjurkan Perhubungan UMNO Negeri Selangor di Sheraton Subang Jaya. Turut hadir dalam majlis ini ialah Naib Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Dato’ Seri Mohd. Ali Rustam, Ketua Wanita UMNO Dato’ Seri Rafidah Aziz, Ketua Pemuda UMNO Dato’ Seri Hishamuddin Hussein, Ketua Puteri UMNO Dato’ Noraini Ahmad, Setiausaha Agung UMNO Tengku Dato’ Seri Adnan Tengku Mansor dan Bendahari Agung UMNO Dato’ Azim Zabidi. more...

MB PAHANG MALU JADI PEMIMPIN UMNO

mymassa - Semalam, MB Pahang Dato Seri Adnan Yaakub, begitu kesal, dukacita dan marah sekali terhadap UMNO. Apakah Adnan hendak lompat ke PAS atau PKAR pulak agaknya? Ikut kata MB itu, dia malu mengaku UMNO kerana partinya kalah dan orang-orang UMNO berpecah belah. Orang UMNO bertelagah sama sendiri berebut kedudukan. Tahukah MB itu mengapa UMNO kalah? PM kata orang orang UMNO subortaj. Betulkah? Kalau tidak masakan UMNO Pahang kalah di Kuantan. Untuk pengetahuan Adnan, orang Melayu sebenar sudah muak dengan kerenang pemimpin dan orang-orang tertentu dalam UMNO. Mereka tak cara rakyat, tapi berebut kekayaan dan kesenangan semata-mata. Orang kampung mengadu, minta tanah sampai lima enam tahun tak dapat, tapi ada orang luar datang baru seminit dua dah dapat tanah. Sampai ada orang kampung beritahu, baik mengaku Komunis, dapat juga dikurnia tanah daripada mengaku taat setia pada UMNO apa pun tak dapat. Lepas itu kata mereka, kalau ada projek-projek besar atau sederhana, usah haraplah kontrktor UMNO kecil-kecil dapat, melainkan entah UMNO entah tidak orang dari luar yang dapat. more...

Malaysia To Stop Using Foreign Workers, Says Minister

Sinchew - Malaysia wants to completely stop using foreign workers, whose numbers have reached nearly 3 million, many of whom are in the country illegally, a news report said Wednesday (16 Apr).

The Star daily quoted Home Minister Syed Hamid Albar as saying he will seek the cooperation of the Human Resources Ministry and employers to reduce their numbers.

"We want to see the demand for foreigners totally scrapped, that is our aim," Syed Hamid was quoted as saying. "We need cooperation from those who are seeking workers."

He said a "collective and planned effort" from all parties is required to ensure that "we depend on our own citizens" to fill jobs.

Syed Hamid's office could not be immediately reached to confirm the report.

He did not say how the government hopes to persuade Malaysians _ who have no dearth of jobs _ to do low-paying menial work for which employers depend on Indonesians, Nepalese, Bangladeshis, Myanmarese and Indians. Many of them are employed as plantation workers, cleaners, waiters, maids, gas station attendants and gardeners. more...

ANOTHER JOKE FROM SARAWAK

Sarawaks steps up war against illegal loggers
thestar - Sarawak has beefed up its enforcement efforts against illegal loggers, said newly appointed state Forest Department director Datuk Len Talif Salleh.

He said this was done by consolidating the resources of Sarawak Forestry Corporation and Sarawak Timber Industry Development Corporation (STIDC).

“Illegal logging is still a concern. We’re trying to miminise it,” he told reporters after opening a seminar on STIDC Industry Updates at Wisma Sumber Alam here on Thursday.

Sarawak police have said that local criminal gangs were involved in illegal logging activities.

Len Talif, who declined to say where most unlawful log extractions have taken place, said the state authorities had set specific targets to reduce illegal logging. more...

PERKARA ANIH .... UMNO BERSATUagendoldaily - Tan Sri Muhiddin Yassin (atas - gambar petang Rabu aksi tetap bersatu, tersorok belakang Datuk Seri Mohd Ali Rustam) kelihatan relaks saja semasa berbual dengan beberapa orang pemimpin UMNO Selangor depan dewan Hotel Sheraton, Subang Jaya semasa menunggu ketibaan Datuk Seri Najib Tun Razak petang Rabu.Timbalan Perdana Menteri bersama-sama ahli jawatankuasa Pengurusan UMNO Malaysia lainnya mengadakan pertemuan tertutup dengan para pemimpin UMNO Selangor untuk berdailog mengenai hal-hal parti dan keputsuan pilihanraya umum 8 Mac.Dari tempat Muhiddin berdiri tidak jauh di luar kelihatan beberapa sepanduk bertulis mahukan peralihan kepimpinan kepada Najib dan beliau.

PAS veep, 9 supporters re-arrested after discharge

PAS vice-president Mohamad Sabu (right) and his supporters outside the magistrate's court in Nibong Tebal Wednesday.

Malaysianinsider - NIBONG TEBAL, April 17 — PAS vice-president Mohamad Sabu and nine supporters were yesterday re-arrested to face a charge of obstructing a public servant on duty after they were ordered to be discharged not amounting to acquittal for a similar charge by the magistrate's court.

Magistrate Mohd Izham Ali ordered them to be discharged not amounting to acquittal following an application by the prosecution, who was not ready to proceed with the case at this juncture.

Mohamad, 53, and his supporters, were charged with obstructing Supt Mohd Nasir Salleh from serving a warrant of arrest issued on the PAS leader by the Jalan Duta magistrate's court in Kuala Lumpur.

The offence was alleged to have been committed in front of the Bukit Tambun Toll Plaza of the North-South Expressway, near the Kuala Lumpur-Penang exit about 7.45pm on Dec 9 last year. more...

Hackers attack Malacca CM’s newly launched blog

Dari Kacamata Mohd Ali Rustam
Star - Though less than a month old, Chief Minister Datuk Seri Mohd Ali Rustam’s blog has come under attack from hackers.

He confirmed that mohdalirustam.blogspot.com encountered some technical problems yesterday and was temporarily inaccessible.

“There have been many people disturbing my blog including hacking it but never mind, let them do so,” he said.

“I made several comments and got reactions to them,” he told reporters after launching the 8th Malacca Twin Cities Convention here yesterday.

His blog, on current issues and the Pakatan Rakyat states, received over 2,000 comments over the past week.

Rujuk: BUTANG 'KOMEN' BLOG ALI RUSTAM DAH HILANG

No2umnO - Blog atau owner yang kena?

Flaw in foreign worker supply

Star - There has been a weakness in the regulating of demand and supply factors concerning foreign workers, admitted Human Resources Minister Datuk Dr S. Subramaniam.

He said some agencies had brought in more foreign workers than required and had to find work for the extra workers who flooded some sectors.

He said if the Government had been successful in tightening this, it would have won one battle towards reducing the number of foreign workers in the country.

Dr Subramaniam told reporters after the post-Cabinet meeting here yesterday that he would be meeting employers in the agriculture and manufacturing sectors to advise them to regulate and to hire locals.

It was reported earlier that there were two million registered foreign workers in the country and an estimated one million illegal ones.

On his meeting with Cuepacs yesterday, Dr Subramaniam said he had heard their grievances and suggestions and would bring them up in the Cabinet. more...

Floods force out 28 families in TemiangWat-er disaster: Aerial view of the Temiang area, near Seremban, which was hit by flash floods after a two-hour downpour Wednesday. Some 28 families were evacuated after Sungai Temiang burst its banks.

Star - Seremban, Some 28 families were evacuated from their homes in Temiang near here after Sungai Temiang burst its banks following a heavy downpour yesterday.

The 140 flood victims spent the night at a multi-purpose hall on Jalan Temiang, about 1km from their homes.

The situation was chaotic as traffic came to a standstill along Jalan Temiang due to the floods which occurred at about 4.30pm. more...

Satu lagi ingatan buat Shabery Cheek

Oleh Ketua Perusuh

Detikdaily - Seronok juga bila mana membaca petikan berita dari media aliran perdana (MSM) seperti Utusan Malaysia, Berita Harian dan sebagainya. Seronok kerana kita boleh lihat arah mana teknik pemberitaan media ini dijuruskan.

Biasanya teknik pemberitaan media aliran perdana lebih menjurus kepada bodek dan ampu dalam setiap berita yang disiarkan. Semua bodek dan ampu ini hanyalah kepada Kerajaan Barisan Nasional (terutamanya parti UMNO) dan yang berkaitan dengannya.

Media aliran perdana kini nampaknya tergugat dengan kemunculan terlalu banyak media alternatif. Malah langganan, jualan serta rating media aliran perdana agak tergugat disebabkan oleh media alternatif. Umum mengetahui bahawa media alternatif tidak dibatasi dengan kekangan politik mahupun sosial, namun hampir kesemua media alternatif bertanggungjawab atas setiap berita yang diwarwarkan.

Menteri Penerangan yang baru (Ahmad Shabery Cheek) menegaskan bahawa media alternatif seperti blog dan portal perlu lebih bertanggungjawab dan mereka tidak kebal daripada tindakan undang-undang. Beliau berkata sungguhpun orang ramai ada hak untuk menulis apa sahaja secara dalam talian seperti penulis blog, kerajaan juga ada hak untuk membela orang lain daripada penulisan yang tidak benar dan memfitnah. more...

ALA.....CIAN NYE ....

Foto

'Tangan kiri lebam digigit Tian Chua'

Bharian - Seorang pegawai polis memberitahu Mahkamah Majistret di sini, semalam, beliau melihat kesan lebam kemerahan di tangan kiri anggotanya akibat digigit Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua, tahun lalu.

Cif Inspektor Sazali Ahmad dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur berkata, disebabkan itu, beliau mengarahkan Konstabel Rosyaidi Anuar mendapatkan rawatan dan membuat laporan polis mengenainya.

Beliau berkata, Rosyaidi memaklumkan kepadanya mengenai kecederaan dialami selepas Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang dibawa ke IPK dengan menaiki kereta peronda selepas ditahan di jalan masuk ke bangunan Parlimen, Disember tahun lalu, kerana menyertai perhimpunan haram. more...

JAWAPAN MUDAH - Harga beras masih terkawal


Harga beras masih terkawal
Bharian - Pengerusi Persatuan Kilang Beras Melayu Malaysia, Saidon Ahmad, berkata kenaikan harga beras itu bukan berlaku secara mendadak, sebaliknya beransur-ansur sejak sebulan lalu dan tidak membebankan pengguna.

Beliau mendakwa, kenaikan harga beras yang ketara hanya membabitkan jenis mewah dan bukannya beras Super 15 yang dikawal harganya oleh kerajaan menerusi PadiBeras Nasional Bhd (Bernas).

"Harga beras Super 15 turut dinaikkan, tetapi masih dalam kawalan kerajaan dan rakyat berpendapatan rendah mampu membelinya.

"Harga beras lain naik atau turun tidak menentu mengikut pasaran atau permintaan dan rakyat yang tidak mampu membelinya boleh membeli beras Super 15 yang harganya rendah iaitu kurang RM20 bagi 10 kilogram," katanya ketika dihubungi di Alor Star, semalam. more...

20 wanita Malaysia dikurung sindiket dadah di Sepanyol

Bharian - Wanita terbabit dikatakan dibawa ke Madrid selepas terpedaya dengan tawaran sindiket yang menjanjikan pekerjaan di Eropah dengan bayaran gaji lumayan.

Kegiatan sindiket itu didedahkan oleh dua wanita Malaysia yang ditahan polis Malta kerana cuba menyeludup dadah ke pulau itu serta terbabit dalam aktiviti pengubahan wang haram.

Azura Maizura Alias, 21, dari Pulau Pangkor, Perak dan Dayang Sakienah Mat Lazim, 20, dari Bukit Payung, Terengganu, mendakwa mereka dibawa ke Madrid oleh tiga lelaki warga Afrika dan seorang wanita tempatan pada 1 Januari lalu.

"Sebaik tiba di Madrid, kedua-duanya serta tiga lagi gadis yang dibawa sindiket itu, dikurung dalam rumah yang dikawal ketat beberapa lelaki bersenjata sebelum dipaksa menghantar dadah ke negara tertentu," kata sumber berkenaan. more...

No2umno - LEMAHnye Kawalan di Airport kita !!! Mereka boleh lepas bila bila masa Tapi ditahan di sana. Kelalaian sapa?

UMNO bila nak BLAH!!!

Radenjowo
Aku antara yang terpinggir dengan karenah sistem kroni UMNO selama ini. Kalau kena pada orang lain, mungkin kita tidak tahu, tetapi sudah kena pada batang hidung sendiri, berita itu semua adalah realiti. Pada ku, UMNO memang pentingkan kroni dan kekayaan berlegar didunia kemewahan mereka. Budaya ini bukan terpencil tetapi berlaku di mana mana dan akhirnya, kekayaan sekelompok manusia memang jelas adanya.

UMNO terkenal dengan budaya samseng, ego dan tunjuk kuasa. Semua yang ada, tak kira wang rakyat atau mereka punya, halal mahu pun haram, semua nya milik mereka. Kerana itu lah maka, setiap kemudahan milik kita bersama, tidak mahu dikongsi. Kesedaran rakyat tentang semua ini membuatkan kita benci dan bertambah benci. UMNO makin ego, tak sedar diri, tak sedar di untung.

Kekalahan mereka di 5 + 1 negeri sudah cukup menjadi bukti, namun ia tidak membawa sebarang kesan. UMNO masih tak sedar diri. Yang keji menjadi hina, dan yang jahat bertambah keparat.

Ini buktinya,

Cerita 1
RTM: Selangor usir, Perak rayu
''Kerajaan negeri akan berhubung secara rasmi dengan Kementerian Penerangan mengenai hasrat ini, barangkali ke udara sejam dalam sehari sudah mencukupi.

''Inilah rayuan daripada kami supaya Radio dan Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan maklumat kerajaan negeri kepada rakyat, bukannya panjang pun cuma sejam sahaja," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini hari ini. more...
DAN .... ini lagi
Cerita 2
Pemimpin KeADILan Disiasat Polis
Sekumpulan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi tiba di kediaman Presiden KeADILan di Bukit Segambut seawal jam 6 pagi lagi bagi menyerahkan notis untuk hadir memberi keterangan.

Walaubagaimanapun apabila pihak polis dimaklumkan bahawa Ketua Pembangkang tidak berada di kediamannya pada pagi itu, beliau diminta untuk tampil ke Balai Polis Dang Wangi pada jam 3 petang kemudiannya.more...
Dalam banyak banyak mangkuk, ada yang cuba menjadi cawan dan cawan itu cuba untuk menyatukan bangsa, kononnya. Sedangkan antara mereka masih terus bergolak bagai tiada penghujungnya.Ini kata NORZA, "Parti-parti Melayu perlu bersifat melengkapi antara satu sama lain walaupun mereka berbeza ideologi," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Mohamad Norza Zakaria yang mahu menggerakkan usaha bagi mewujudkan permuafakatan antara UMNO, Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Ketua Pemuda UMNO Pahang, Datuk Khairuddin Yaakob pula berkata, sekarang bukan masanya untuk kaum Melayu berpecah-belah atas nama politik. - Utusan
Aku melayu dan jawapan aku kepada Norza dan rakan-rakan UMNO nya,

"sorry !!! selagi UMNO, kitorang tak layan."

Serampang dua mata. Tipu melayu, takutkan kaum lain. Minyak sudah dituang, api sudah dinyalakan, tapi tidak membakar hutan. Rakyat tidak endah ajakan UMNO lagi.

Sekali lagi, mereka gagal cetus api perkauman. Ia bukan lagi isu menarik zaman sekarang. Melayu sudah besar panjang dan mampu membezakan. Mana kaca dan mana permata. Lakunan artis jadi bahan ketawa kerana tidak mencapai kualiti lakunan sebenar. Dialog tergagap gagap, karektor tersekat sekat. Realiti amalan UMNO sejak dulu. Dia bakar api, Melayu yang berperang lantas UMNO bersorakan. Bila Melayu sudah menang, muka pun terpacul dan kononnya dia lah pahlawan. UMNO pengecut kerana harapkan Melayu jadi pejuang sedangkan diri berebut menyorokkan badan.

Realiti sebenar UMNO adalah mereka masih berdendam antara melayu. Tiada bibit bibit untuk bangun bersama. Usaha semua gagal kerana setiap usaha ada muslihat dan rahsia. Rakyat sudah boleh hidu. Kerana seorang berjuang dan yang lain menentang. Seorang berbaik, yang lain mengherdik. Melayu UMNO, talam dua muka, musang berbulu ayam.

Sebelum ini rakyat bersabar untuk nanti 14 April. Di khabarkan, ada berita gembira. Nanti punya nanti, tunggu punya lah tunggu, tiada apa yang datang kecuali angan angan. Aku sebagai rakyat, sudah tak sabar dengan semua ini. Aku mahu tukar kerajaan yang ada dan hidup aman damai. Tiada dendam dendam, gila kuasa, perkauman. Macam dah tiada kerja lain, selain melayan dakyah dakyah UMNO. Semua ini membuang masa kita semata mata.

Jangan biarkan politik UMNO yang kuno merosakkan kedamaian rakyat semua. UMNO nak hancur, dia punya pasal. UMNO nak terkubur, aku lagi suka. Orang lain jangan campur dan jangan leka.

So....Anwar dan pemimpin yang mahu merubah kerajaan, persoalan aku .... BILA?

Jangan buang masa kerana kalian masih banyak tanggung jawab yang perlu di lakukan. Lupakan soal media dan lupakan soal tekanan. Kita masih ada stadium, ceramah, internet dan pekeliling untuk diedarkan. Macam tak biasa?

Kalau orang tak beri, kita jangan nak minta. Kalau kerajaan pusat kita dah pegang, semuanya kita boleh guna. Persetankan dan jangan layan mereka.

Teruskan perjuangan kerana rakyat sudah bertanya, dimana kah janji? Pada rakyat MARHAEN seperti kami, bukan singkir hanya Dollah, bukan hanya Mahathir dan bukan hanya Najib tapi yang utama adalah .......... bila UMNO nak BLAH!!!

musang pun 'naik minyak'

kosmo - "Mak cik yang hairan dengan keadaan itu keluar dan pergi ke reban.

"Terkejut mak cik apabila nampak ada seekor musang sedang makan salah seekor ayam," katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Bahiyah di sini semalam.

Menurutnya, kerana tidak mahu kehilangan lebih banyak ayam, dia cuba menghalau binatang itu, tetapi musang tersebut menerkam dan gigit tangannya pula.

"Mak cik yang terkejut dan kesakitan terus memukul badan musang itu menyebabkan haiwan itu lari," kata Habsah.

Bagaimanapun cerita wanita itu lagi, dia lebih terperanjat apabila ketika baru membuka pintu untuk masuk ke rumahnya, tiba-tiba musang yang sama sekali lagi menerkam dan mencakarnya. more...

“Now or Never” Bagi Anwar Ibrahim


ibrahimbaba.wordpress

IB tidak merujukkan tajuk ini kepada lagu Elvis Presley “It’s now or never”. Tetapi merujuk kepada satu laporan (akhir tahun lepas sebelum IB pulang ke Tanah Air) seorang journalis muda American Broadcasting Corporation (ABC), Jonathan Greenberger, yang mengulas betapa Senator Barrack Obama mesti melayakkan dirinya untuk menjadi calon Presiden parti Demokrat pada tahun ini. Jika tidak Obama boleh lupakan sahaja impian untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat itu.

Walaupun Greenberger memberi beberapa faktor keluarga dan sebab-sebab yang khusus untuk Obama, namun, bagi senario Tanah Air, Anwar Ibrahim juga MESTI melakukan sesuatu untuk menjadi Perdana Menteri atau mengetuai parti (atau Pakatan Rakyat) yang memerintah kerajaan Malaysia dalam masa terdekat jika tidak - lupakan sahaja cita-cita tersebut. It is now or never.

Kenapa IB meletakkan tempoh yang terdekat untuk Anwar berkuasa? Jika Anwar gagal menumbangkan BN dalam masa yang terdekat, peluang selepas ini mungkin mustahil untuk Anwar.

Namun, jika Anwar dapat melakukan sesuatu untuk mengambil-alih tampuk pemerintahan dalam masa terdekat, maka UMNO akan bakal berkubur - mungkin selama-lamanya.

Kita maklum bahawa kekuatan UMNO dan seluruh jenteranya adalah berasaskan wang. Dan begitulah juga komponen parti BN yang lain. Tanpa wang mereka akan lemah dan tidak mampu bergerak lagi.

Kita juga maklum bahawa sumber kewangan yang menjadi asas untuk segala jentera parti mereka adalah dari penyelewengan dana dan jentera kerajaan. Pelbagai peruntukan untuk rakyat dan pembangunan negara banyak diserapkan ke dalam jentera parti dan poket para pemimpin mereka. Pelbagai program dilaksanakan untuk memberi nama kepada “projek Barisan Nasional”. Jentera pentadbiran pelbagai jabatan dan agensi kerajaan disalahgunakan untuk kepentingan parti dan para pemimpin mereka.

Satu lagi sumber yang diperolehi mereka ialah dari syarikat-syarikat swasta yang menumpang selagi mereka berkuasa. Kita sudah lihat banyak tokoh-tokoh korporat bertukar kem bila kepimpinan parti bertukar. Mana-mana tokoh yang tersilap “kuda”, mereka akan tersungkur bila “kuda” lain yang berkuasa.

Cuba bayangkan senario di mana UMNO dan BN tidak berkuasa. Dari manakah sumber yang boleh diperolehi untuk menggerakkan jentera mereka? Apakah mungkin penyokong dan ahli di bawah bersedia untuk berkhidmat tanpa mendapat “pelincir”?

Anwar mesti bertindak segera untuk memutuskan “saluran nyawa UMNO” (akses kepada dana kerajaan tanpa batas) supaya tiada lagi daya untuk UMNO bergerak. Ahli-ahli serta pemimpin mereka hanya setia kepada “wang”.

Oleh itu, jika BN dan UMNO tumbang, mereka akan terus berkubur.

Tetapi apa kenanya dengan perlunya Anwar berkuasa sekarang. Kenapa Now or Never?

Kita maklum kesemua parti utama BN sedang bergolak. Tunjang BN ialah UMNO. UMNO adalah antara yang paling teruk bergolak [walaupun prestasi UMNO dalam PRU2008 adalah lebih baik dari PRU1999] . Isu utama pergolakkan dalam UMNO sekarang tertumpu kepada penerimaan ahli terhadap kepimpinan Pak Lah. [walaupun ada banyak lagi isu lain]

Jika dalam masa terdekat masalah ini dapat diselesaikan, sebahagian besar masalah pergolakkan dalam UMNO akan dapat diselesaikan. Orang-orang UMNO mudah lupa.

Dengan kepimpinan baru di bawah Najib [jika Ku Li tidak sempat merampas kuasa] nanti, sebahagian besar rakyat UMNO akan kembali padu di belakang pepimpin baru mereka (Najib, Ku Li atau sesiapapun). Maka kemelut yang berlaku dalam UMNO boleh reda dengan cepat apabila percaturan kepimpinan UMNO selesai dan disepakati dan ahli di”pelincir”kan.

Apabila kestabilan parti diperolehi, jentera diperkemaskan, dana kewangan yang tiada had boleh dibelanjakan, rakyat mula diulikkan kembali dan segala pentadbiran boleh berjalan baik (tidak seperti sekarang), IB yakin jika PRU berikut diadakan, BN mampu menawan kembali sebahagian besar kekalahan yang telah dialami dalam PRU2008 (walapun tidak sebaik PRU2004).

Kita masih ingat kemarahan rakyat kepada Mahathir. Apabila Pak Lah mengambil alih, rakyat rasa puashati bila Mahathir akhirnya berundur. Rakyat diulik dengan pelbagai kempen manis dan agenda “baru” Pak Lah. Dan kita sedia maklum, rakyat memberi mandat besar kepada BN dalam PRU2004.

Jika ini berlaku sekali lagi sebelum sempat Anwar menukar senario politik negara, Anwar boleh lupakan hasratnya menjadi Perdana Menteri untuk selama-lamanya.

Anwar, It is now or never!

Sekian, IB

Chalet Kelab Teluk Warisan RM1 juta sebuah?

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/hbc2.gif” cannot be displayed, because it contains errors.

Buletinonline - Heritage Bay Club (HBC) dibangunkan oleh kerajaan negeri Terengganu khusus untuk menjadi hos bagi perlumbaan perahu layar Monsoon Cup.

Kerajaan Terengganu membina HBC dengan kos keseluruhan RM 200 juta dan pembiayaan pembinaannya adalah dari Dana Khas Persekutuan yang dikenali sebelumnya sebagai Wang Ehsan, asalnya adalah Royalti Petroleum.

Kelab yang kontrovesi ini mempunyai 58 chalet mewah yang dibina dengan kos RM 1 juta sebuah dikatakan bertaraf Enam Bintang, dibuka kepada orang sejak minggu pertama 2007.

Semua media utama menggambarkan HBC adalah sebuah kelab ekslusif dengan kadar sewaan bilik yang paling murah HBC adalah 10 kali lebih tinggi daripada pendapatan nelayan di Pulau Duyong, dan yang paling mahal sama dengan pendapatan seorang kerani di Kuala Terengganu, Kadar yang dianggap murah tersebut adalah tawaran pada luar musim diantara Januari dan Februari sahaja.

Manakala bermula bulan Mac, kadarnya meningkat sehingga tawaran kadar bilik termahal adalah menyamai pendapatan sebulan seorang eksekutif di Kuala Terengganu.

Kenyataan itu menolak dakwaan pimpinan UMNO/ kerajaan Terengganu sebelum ini terutamanya pemain utama dalam pembinaan HBC, Idris Jusoh dan Wan Hisham bahawa penggunaan RM 200 juta wang rakyat memberikan manfaat kepada rakyat, khususnya penduduk Pulau Duyong.

Mungkin pembinaan HBC ratusan juta ringgit itu memberikan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan? more...

Di dalam masa yang sama .... jeng ...jeng...jeng ....

The image “http://buletinonline.net/images/berita1/ttiedutainment.gif” cannot be displayed, because it contains errors.Hanya 12 Kontraktor Terengganu Terlibat TTI
Buletinonline - ‘‘Kontraktor terbabit pula bukan kontraktor dari negeri ini (Terengganu),’’ kata Roslan.

Menurut beliau projek-projek tersebut termasuk projek Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man, kejohanan perahu layar antarabangsa Piala Monsoon, projek menyedut pasir dan mendalamkan muara Sungai Terengganu serta pembesaran Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

Justeru beliau mencadang supaya Menteri Besar yang baru Mad Said mengagih-agihkan projek -projek di negeri itu secara saksama kerana lebih 5,000 kontraktor tempatan telah mengalami kesengsaraan akibat kekurangan kerja.

PAS Negeri Terengganu sebelum ini telah berkali-kali menyebut berkaitan perkara yang dinyatakan oleh Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia diatas. more...

ASYIK KRISTAL, LUPO NOK BINO SEKOLOH ...


Satu kelas, 80 pelajar berhimpit
Kosmo

DUNGUN - Lebih teruk daripada ikan dalam tin sardin.
Itulah situasi dalam kelas Tingkatan 4 Sains, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Jerangau di sini, yang menyaksikan 80 pelajar duduk berhimpit sehingga untuk bangun dan berjalan pun sukar.

Jika kelas elit sekolah lain hanya mempunyai 20 hingga 25 pelajar, pelajar sekolah itu terpaksa bersesak-sesak sejak dua bulan lalu.

Suasana pula makin hangat dan merimaskan dengan hanya empat kipas siling dan tanpa pendingin hawa.

Pendedahan mengenai 'kelas sardin' itu dibuat oleh Din (bukan nama sebenar) yang juga bapa seorang pelajar kepada Kosmo! semalam.

Kata Din, tinjauan yang dibuat baru-baru ini mendapati di belakang kelas itu hampir sedozen meja dan kerusi terpaksa disusun bersambung bagi memuatkan pelajar yang ramai. more...

No2umnO - Menteri Besor baghu, mung keno pikir lagu mano. Nok kristal lagi koh atau nok sekoloh...Jangang buat keje ngarut, nanti rakyat "natang" mu pulok. Mung jangang buat giler macang Deris dulu.

Tergamam air naik mendadak

PASUKAN penyelamat terpaksa memecahkan pintu rumah untuk menyelamatkan penghuni yang terperangkap dalam banjir di Kampung Temiang semalam.

kosmo - Nahur Bibi Mohamed Ibrahim, 63, tidak dapat melupakan keadaan cemas ketika dia bersama anak dan lima cucunya dalam rumah mereka kira-kira 3.30 petang.

"Cucu-cucu saya tiba-tiba berteriak meminta tolong dan menangis mengatakan air sedang naik.

"Saya terkejut sebab air naik begitu cepat dan segera menutup pintu tapi air yang deras masuk juga dalam rumah,'' katanya ketika ditemui semalam.

Nahur menambah, kebanyakan barangan di dalam rumah seperti perkakas elektrik, perabot dan barangan lain tidak dapat diselamatkan manakala motosikal anaknya hilang dihanyut arus.

Dia sudah 45 tahun menetap di kampung itu dan semalam adalah kejadian banjir paling teruk.

Zaidi Hashim, 24, pula antara orang yang bertungkus-lumus membantu gerakan menyelamatkan penduduk yang terperangkap dalam rumah. more...

Manakala di Kuala Lumpur pula ........ (semua nya kilat kilat belaka)


Hentian Puduraya banjir kilat
Orang ramai yang berada di Hentian Bas Puduraya cemas apabila terminal yang berusia lebih setengah abad itu tiba-tiba digenangi air sedalam 0.3 meter akibat banjir kilat semalam.

Kejadian pukul 4.15 petang itu berlaku selepas ibu negara dilanda hujan lebat selama setengah jam yang menyebabkan air dari Sungai Gombak dan Sungai Klang melimpah ke platform hentian tersebut.

Bagaimanapun, kejadian yang pertama kali berlaku dalam tahun ini itu tidak mengganggu operasi bas dan tiada penumpang yang terkandas.

Seorang pengawal keselamatan di hentian tersebut memberitahu, platform di terminal mula dipenuhi air pukul 5.10 petang selepas longkang kecil di situ tidak mampu menampung air dari limpahan dua batang sungai. more...

BAKAL ANGKASAWAN BENGANG .....

Faiz terkejut kenyataan Sheikh Muszaphar

Kosmo - "Saya terkejut dengan kenyataan beliau (Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha) dan ia sama sekali bertentangan dengan matlamat kerajaan."

Demikian reaksi angkasawan kedua negara, Mejar Dr. Faiz Khaleed terhadap pandangan Sheikh Muszaphar yang menyarankan kepada kerajaan agar menghentikan sementara misi penghantaran angkasawan kedua Malaysia ke angkasa lepas.

Sebaliknya, ujar angkasawan pertama negara itu, adalah lebih baik jika kerajaan memberikan perhatian kepada bidang pendidikan dan menarik minat golongan muda.

Mengulas lanjut mengenainya, Faiz berpendapat, Sheikh Muszaphar tidak berhak berkata demikian kerana menurutnya, hanya kerajaan saja yang boleh memutuskan perkara itu.

"Saya rasa kenyataan seumpama itu sepatutnya datang daripada kerajaan dan kerajaan kini masih dalam proses mengkaji sama ada perlu diteruskan Program Angkasawan Kedua yang dijadualkan akan diumumkan dalam masa beberapa bulan lagi," katanya kepada Kosmo! semalam. more...

MB PERAK RAYU DIBERIKAN RUANGAN

RTM: Selangor usir, Perak rayu
Utusanmeloya - Berbeza dengan kerajaan Selangor yang mengusir stesen Selangor FM dari bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri, kerajaan Perak pula dengan rendah diri memohon diberi ruang untuk ke udara di Perak FM sejam setiap hari.

Menteri Besar Perak, Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, siaran radio itu dianggap sangat penting kerana ia merupakan satu-satunya saluran terbaik bagi kerajaan campuran di negeri ini menghebahkan pelbagai usaha yang telah dilakukan kepada orang ramai.

''Kerajaan negeri akan berhubung secara rasmi dengan Kementerian Penerangan mengenai hasrat ini, barangkali ke udara sejam dalam sehari sudah mencukupi.

''Inilah rayuan daripada kami supaya Radio dan Televisyen Malaysia (RTM) menyiarkan maklumat kerajaan negeri kepada rakyat, bukannya panjang pun cuma sejam sahaja," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini hari ini. more...
No2umnO - Usir tak boleh, rayu pun tak kena. Itu lah yang digambarkan oleh media UTusan Meloya dan wartawan wartawannya. Kononnya kita dahagakan ruangan mereka. Aku berharap sangat kerajaan sekarang ni jatuh, Tidak hari ini....esok. Nak ku tengok muka sorang sorang yang menjadi dalang barua kerajaan yang ada. Rayu itu bukan mengalah, itu budaya. Kalau dah usir pun tak boleh, apa lagi yang ada. Tapi RTM macam pakai duit sendiri. Semua nak di kawal. Aku nasihatkan kepada RTM, tolong lah taubat. Nak kuasa sampai bila. Kalau selagi duit makan harian tu rakyat yang bayar, jadi sedar sedar lah diri. Satu sen pun orang kira.

Orang tahu yang RTM dan media yang ada ni jenis pengecut. Tak beri ruang dan kononnya nak gunakan akta dan kuasa untuk sekat apa jua bentuk lapuran. So.......blogger buat kerja percuma. korang dibayar oleh rakyat pun masih nak buat kerja jahat. Kurang ajar dan tidak tahu mengenang jasa. Pada menteri menteri tu....jangan lah nak mengugut. Tak hairan langsung .....

Pada Menteri Besar PR, kalau diorang tak layan, kita belasah diorang lagi guna kaedah ceramah dan internet. Tak der halnya....disitu kita beri kan penerangan tentang sikap RTM. Rakyat lagi meluat. Tengok 4 tahun lagi...Ape bakal jadi. Silap silap bulan depan jatuh, Siapa yang tahu?

Harga roti Gardenia naik 10 peratus ...dan ...dan

Utusanmeloya - Harga roti, kek snek, ban dan rol jenama Gardenia naik antara 10 hingga 40 sen berkuat kuasa hari ini.

Pengurus Besar Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd., Koh Chin Huat berkata, kenaikan harga produk syarikat itu tidak dapat dielakkan dan perlu dilakukan bagi memastikan syarikat terus beroperasi.

Menurutnya, harga tepung gandum berprotein tinggi telah meningkat daripada RM1,385 satu tan metrik pada Ogos tahun lalu kepada RM2,685 satu tan metrik ketika ini.

''Selain daripada tepung, kos lemak sayuran atau lemak doh juga telah meningkat sebanyak 92 peratus, iaitu RM2.29 sekilogram pada bulan Ogos 2007 kepada RM4.40 sekilogram sekarang,'' katanya dalam satu pekeliling yang dikeluarkan syarikat itu kepada para peruncit baru-baru ini.

Roti Breakthru MultiWholegrain Fibremail merupakan yang paling tinggi naik iaitu hampir 10 peratus, daripada RM4.10 kepada RM4.50.

Ini diikuti peningkatan sebanyak 30 sen bagi roti Summerset Cottage Wholegrain Fibremail, Toast'em Raisin Oatmeal, Toast'em Apricot Raisin Wheatgerm dan Frankfurter Rolls.

Sementara itu, lima jenis kek snek meningkat sebanyak 10 sen. more...

dan begitu juga dengan barangan berkaitan BERAS ....dan...dan...
Rujuk:
Peniaga mungkin naikkan harga nasi
Harga baja kimia naik lebih 20%

Posting terkini

Blog Archive