KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 2, 2008

Jertih dikuasa oleh puak-puak ‘Gedebe’

Jertih dikuasa oleh puak-puak ‘Gedebe’ – penyelewengan dan pembaziran berterusan

Ditulis oleh WartawanBuletinOnline
buletinonline

Jertih, 1 Februari – Sebaik sahaja berita berkenaan ‘MB khianati, jiran tetangga, orang kampungnya sendiri’ didedahkan kepada umum, beberapa ‘gedebe’ peliharaan MB telah menemui Pak Nong dan memaksa Pak Nong keluar serta merta dari rumah dan tanahnya yang telah diambil oleh kerajaan untuk kerja-kerja pembesaran masjid Seberang Jertih.

Maklumat ini telah didedahkan kepada BuletinOnline oleh Hj Hassan Salleh, bekas calun PAS bagi DUN Jertih bagi pilihanraya umum ke 11 2004, ketika sesi temubual BuletinOnline di rumahnya di Alor Lintah, dekat sini, kelmarin.

“Pak Nong memberitahu saya perihal puak-puak Gedebe semasa saya menziarahi Pak Nong hari ini” jelas Hj Hassan Salleh.

“AlhamduliLlah, Pak Nong telah berpindah kerumah baru, tapi Pak Nong merasa cukup sedih, kerana jalan kerumah barunya terpaksa menempuh kawasan bekas tapak rumah dan tanahnya,
”setiap kali lalu disitu, Pak Nong rasa macam nak menangis” jelas Hj Hassan.

‘Puak-puak Gedebe’ telah digunakan oleh Idris sejak tahun 2002 untuk menjalankan kerja-kerja mengugut dan lain-lain kerja ‘jahat’ di dalam DUN Jertih serta Daerah Besut didalam usahanya untuk menang. Banyak insiden ‘buruk’ yang telah berlaku, termasuk serangan keatas warga kerja Urusetia Penerangan Negeri Terengganu(UPNT) yang telah mencederakan beberapa petugas. Walaupun kejadian itu telah menjadi pengetahuan umum, tapi pihak polis tidak mengambil apa-apa tindakan.

Justeru itu, puak-puak Gedebe bebas bertindak kerana mereka seolah-olah mendapat perlindungan dari pihak berkuasa.

Puak-puak ni juga sekarang sedang mengugut para peniaga di Pasar Jertih”,

“mereka kata kalau nak tengok pasar Jertih disiapkan, mesti undi UMNO pada pilihanraya kali ini” kata Hj Hassan lagi

Pasar Jertih yang baru disiapkan oleh Kerajaan lalu, telah dipecahkan dan diubahsuai semula. Ini adalah antara pembangunan yang membazir yang sedang berlaku di Jertih. Pengubahsuaian pasar Jertih juga menyusahkan paa peniaga kecil yang terdiri dari orang-orang Melayu. Gerai-gerai yang menjual goreng pisang serta air batu turut ‘dirombak’ mengakibatkan mereka kehilangan mata pencarian.

Sementara itu, Kumpulan Orang-orang Cina anak watan Jertih juga memberitahu perkara yang sama. Wakilnya, Encik Lee Ting Wan @ Api memberitahu Buletinonline orang-orang Cina anak watan Jertih tidak pernah melihat sebuah kerajaan yang membazir dan meyeleweng sebagaimana kerajaan yang dipimpin oleh Idris sekarang.

Mereka menyatakan keluhan terhadap apa yang berlaku di Bandar Jertih sekarang. Tidak ada pembangunan untuk premis perniagaan yang baru dan sewa premis perniagaan sedia ada menjadi mahal.

Api yang pernah dilantik sebagai Ahli Majlis Daerah Besut sewaktu pemerintahan PAS juga mendedahkan terdapat penyelewengan didalam pengagihan rumah kos rendah.

“Mereka cakap, orang dapat rumah murah, orang susah tak dapat, orang sebang dapat”,

“kemudian mereka jual rumah kepada orang lain” jelas Api.

Selain itu Api juga kesal kerana kerajaan UMNO/BN menafikan hak orang-orang Cina anak watan Jertih. Kerajaan dibawah pimpinan Idris dikatakan telah melantik JKKK bukan dari kalangan anak watan dan rakyat tempatan, tetapi telah melantik orang Cina yang dilahirkan di negeri China, yang berhijrah ke Malaysia dan tinggal di Jertih.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive