KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Feb 7, 2008

Kuasa Mutlak Agong Atasi Kepincangan Abdullah?


politica-net.blogspot.com

Setelah baca posting Datuk Ron terbaru, tulisan Kim Quek dalam Malaysia Today, pendapat Shah Faruqi dalam The Star dan artikel Zulkifli Jalil dalam Utusan Malaysia, saya buat rumusan untuk renungan kita semua seperti berikut:

Setelah Parlimen dibubarkan tak lama lagi, Agong boleh selamatkan rakyat Malaysia dari kekecewaan mereka terhadap Abdullah Badawi selama ini.

Saya berpendapat begitu kerana Agong mempunyai kuasa mutlak dalam Perlembagaan untuk tidak melantik Abdullah sebagai PM dalam kerajan sementara.

Agong juga punya kuasa lantik menteri-menteri baru untuk kendalikan negara sewaktu Abdullah dan lain-lainnya bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-12.

Dengan cara ini, pilihan raya boleh dijalankan tanpa Abdullah atau lain-lainnya bertindak sebagai pemimpin dalam kerajaan sementara.

Agong juga boleh pilih untuk tangguh pilihan raya kalau mahu wujudkan sistem pilihan raya yang telus dan adil macam dituntut oleh sebilangan besar rakyat pada hari ini.

Saya juga berpendapat, kuasa-kuasa mutlak Agong ini akan jadi jalan keluar paling berkesan untuk menyingkirkan Abdullah yang selama ini dikatakan dimanipulasikan oleh menantunya sampai pemerintahannya amat lemah dan negara ini seolah-olah kucar-kacir.

Ini juga jalan keluar terbaik untuk mengatasi seluruh kepincangan yang wujud di zaman pemerintahan Abdullah selama empat tahun lalu.

Soalnya sekarang sama ada Agong akan gunakan kuasa-kuasa mutlaknya atau ikut sahaja konvensyen yang diamalkan selama ini?

Soalnya juga, berapa ramaikah rakyat Malaysia akan merestui Agong melaksanakan kuasa-kuasa mutlaknya dalam Perlembagan mengenai perlantikan PM dan menteri-menteri bagi kerajaan sementara itu?

No2umno - Aku pun nak tanya ... Branikah Agong?

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive