KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 14, 2008

MCA SUDAH MULAKAN BABAKNYA

Radenjowo
MCA mulakan lakonan arahan UMNO. Dua dua parti ini adalah parti sengsara. Hancur dan semakin hancur. MCA, Parti kaum Cina yang telah terumbang ambing akibat amalan budaya UMNO.

Perbalahan kuasa MCA mirip parti UMNO tapi sepet matanya. Kedua dua nya gila kuasa dan akibat semua angkara dalaman, mereka akhirnya kecewa, kecundang dan dipaksa melepaskan 5 negeri kepada Pakatan rakyat. Hilang kedudukan dan hilang kuasa. Yang ada hanyalah tetulang lidah yang cuba bercakap cakap tentang perkauman dan menentang RAJA.

UMNO pening kepala. Habis ikhtiar untuk bakar semangat MELAYU. Pertemuan dan forum melayu dianjurkan, tiada sambuta. Rakyat buat tak tahu, masing masing sibuk urusan harian sehingga tidak tahu apa yang berlaku. Kini tiba giliran MCA untuk bakar semangat bangsa. Bukan lagi isu bahasa, bukan isu bangsa tetapi isu Raja. Kalau DI TERENGGANU, rakyat mengamuk, mungkin ini boleh jadi punca cerita.

MCA bantah kenyataan Tengku Faris
"Sejak 50 tahun yang lalu, pelbagai kaum telah bersama-sama bekerja keras untuk mencapai matlamat pembinaan negara, di mana mereka juga telah memberi sumbangan besar kepada pembangunan negara.

"Oleh itu, mereka juga mempunyai persamaan hak sepertimana yang terkandung dalam Perlembagaan," kata Ong lagi.

Menurut beliau lagi, Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan menyebut tentang melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak

Bagaimanapun, katanya, ia juga hendaklah dibaca bersama dengan Artikel 153 (7) yang menyatakan "tiada apa-apa juga dalam Perkara ini boleh berkuatkuasa untuk melucutkan atau memberi kuasa supaya dilucutkan hak, keistimewaan."

"Kenyataan yang dibuat oleh Tengku (Mahkota Kelantan) tidak konsisten dengan pendirian BN (Barisan Nasional) mengenai perpaduan kaum yang mempertahankan keadilan dan persamaan perkongsian,"
kata Ong. - Malaysiakini
Mungkin benar tekaan Raja Petra yang masak tentang tingkah laku MCA. Sudah dihidunya langkah perkauman kedua dua parti ini,
Running dog running scared
(...) Barisan Nasional realises that Umno can keep talking but the Malays will just turn a deaf ear. So now they are getting MCA to do the talking. And MCA is touching on an issue worse than race. They are talking about Islam. Religion is worse than race. Religion can even make people of the same race kill each other like in India, the UK, etc. So it would be more effective to whack Islam than to raise the issue of race. And if it is non-Muslims who whack Islam, then be ready for blood on the streets.

MCA is the true running dog of Umno. Sabah and Sarawak won 54 Parliament seats but they were offered only seven Cabinet posts, five mere Deputy Ministers on top of that. MCA, however, won only 15 Parliament seats but they were given 13 Cabinet positions. Another two and all the MCA Parliamentarians would be in the government. So MCA has almost as much to lose as Umno and they would be very prepared to assist Umno in this race-religious divide game just to protect their positions in the government and to remain the deputy taiko of Barisan Nasional.

Yes, we can see Umno’s sins. We can see how Umno plays the race card. We can see how Umno plays the dangerous game of racial politics. But what we don’t see is MCA also playing the more dangerous game of Islam whacking. more...
Kalau bangsa Melayu tidak melatah, UMNO sendiri akan bersuara. Dan tiba tiba Presidennya berkata ....
Perbahasan sentuh sensitiviti kaum boleh dikenakan tindakan - Abdullah
Utusan
KUALA LUMPUR 14 April – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengingatkan anggota Parlimen supaya tidak membahaskan isu yang boleh menimbulkan sensitiviti kaum di dalam negara ini semasa perbahasan di Dewan Rakyat kerana Akta Hasutan boleh dikuatkuasakan di dalam dewan yang mulia itu.. more...
Dengan HINDRAF, usaha itu gagal. Kini UMNO guna MCA untuk hina RAJA. Bayang bayang 13 Mei bermain di kepala mereka. Berharap api menjadi marak. Berharap agar permusuhan dan perbalahan berlaku. Mahu diulangnya peristiwa tersebut. Biar Melayu dan Cina sengsara, UMNO DAN MCA akan hadir sebagai perwira. Berjayakah mereka bodohkan bangsa sendiri?

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive