KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 19, 2008

Nak kebas Kelantan, Penang yang terlepas

kudaranggi

Para panglima perang UMNO nampaknya begitu ghairah nak tumbangkan pentadbiran Islam di Kelantan. Bermacam-macam tuduhan dan gambaran negatif dilemparkan terhadap kerajaan negeri pimpinan YAB Dato Nik Abdul Aziz atau lebih mesra dipanggil Tuan Guru.

Media yang dikawal atau dikuasai oleh parti berkenaan turut mengisi halaman masing-masing dengan berita-berita yang jelas memperkecil dan menggambarkan 'keadaan yang amat teruk" di Kelantan.

Keghairahan UMNO untuk menawan Kelantan amat ketara sedangkan umum mengetahui bahawa negeri itu masih mencari-cari pemimpin yang benar-benar berwibawa, bersih dalam erti kata sebenar dan cukup beramanah untuk memimpin pentadbiran negeri. Pendek kata bukan senang nak cari pemimpin seperti Tuan Guru Nik Aziz.

Dalam keasyikan UMNO untuk menawan Kelantan, sesuatu yang pada pemerhatian saya tidak akan berlaku, mereka lupa akan kedudukan di Terengganu, Selangor, Perak, Kedah, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

Ketidakpuasan rakyat terhadap kepimpinan BN sekarang berada pada tahap kritikal terutama di Pulau Pinang. Pada perkiraan saya, pada pilihan raya kali ini Pulau Pinang akan beralih angin dan akan ditadbir oleh gabungan parti pembangkang. Saya meletakkan pengamatan ini berasaskan rasa tidak puas hati bukan sahaja di kalangan pengundi atau warga negara keturunan Cina dan India tetapi Melayu/Islam.

Pendek kata, dalam keghairahan UMNO untuk kebas Kelantan, Pulau Pinang yang akan terlepas.

Teringat saya akan serangkap pantun lama:

Pulau Pinang bandar baharu,
Kapten Light menjadi raja,
Jangan dikenang zaman dahulu
Akan menitis si air mata.


Bermacam tafiran boleh dibuat berkaitan makna atau maksud pantun lama ini. Kepada orang UMNO lain maksudnya dan kepada yang tidak memihak kepada UMNO lain pula. Terpulanglah kepada pengertian yang ingin dihayati.

Jangan lupa! Gunakan hak dan kuasa anda sebagai pemilih dengan penuh tanggungjawab. Pilih yang terbaik sama ada antara yang baik atau antara yang buruk. Jika tiada pilihan, fikir-fikirkanlah apa yang boleh dibuat.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive