KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 30, 2007

Perang dah meletus di Perlis


dipetik: kudaranggi.blogspot.com

Pada 1 November lepas, saya menulis mengenai 'pergolakan' yang dihadapi oleh UMNO Perlis dan apa yang diperkatakan itu dahpun terbuka, peperangan dah meletus.

Orang yang mengisytihar perang bukan calang-calang orang, bukan bertaraf pemimpin bahagian tetapi bertaraf Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad, orang kanan presiden parti merangkap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad (Badawi).

Tanpa berselindung, tanpa berkiasan atau berlapik-lapik, Radzi terang-terangan mahukan Menteri Besar yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim 'undur'.

Itulah saja caranya untuk menyelamatkan Perlis. Tiada tolak ansur.

Shahidan adalah punca pergolakan dan sengketa yang menghantui negeri paling kecil di Malaysia yang hanya mempunyai tiga bahagian UMNO itu. Walaupun tiga, mereka tidak sepakat, sering bertegang leher dan kecil-memperkecil satu sama lain.

Ada pemimpin yang dikatakan berkuasa besar dan bertindak 'mengatasi' kuasa yang lebih tinggi seperti dalam perlantikan mufti yang dibawa masuk dari luar Perlis sedangkan negeri yang dikenali sebagai Indera Kayangan itu tidak kurang dengan ulama dan ilmuwan Islamnya sendiri.

Apa yang diperkatakan oleh Radzi atas sifatnya sebagai Setiausaha Agung dan bukan ketua UMNO Bahagian Kangar, sudah pasti mendapat sokongan ketua UMNO Bahagian Padang Besar Datuk Zahidi Zainal Abidin dan mantan ketua bahagian itu yang juga menteri pusat, Datuk Seri Azmi Khalid dan Ahli Parlimen Arau Datuk Seri Syed Radzlan Putra Jamalullail.

Dalam menghadapi pilihan raya yang bakal diadakan tidak lama lagi, UMNO Perlis tidak mampu dan tidak boleh dihantui krisis dan perlu bersiap sedia dalam satu suasana tanpa Shahidan Kassim mahupun adiknya Ismail Kassim dan juga tanpa Azmi Khalid dan Syed Radzlan.

Yang perlu berundur bukan Shahidan seorang. Ramai lagi termasuk sebilangan besar Ahli Dewan Undangan Negeri.

Dalam pada itu, PAS harus bersiap sedia untuk berperanan lebih besar andai kata rakyat (pengundi) di Perlis mahukan demikian.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive