KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jun 3, 2008

Tiada Beza Shahrir dan Shafie - Minyak Petrol dan Diesel Mungkin Naik Harga Ogos

The image “http://buletinonline.net/images/pas/thumb/shahrirminyaknaik.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.buletinonline - [...] Hari ini Shahrir membayangkan harga minyak petrol dan diesel akan naik mulai Ogos depan.

"Harga petrol akan naik, saya fikir mungkin dalam Ogos tahun ini apabila sistem subsidi diberi penstrukturan semula,” kata Shahrir.

Beliau berkata, walaupun harga minyak naik, subsidi minyak masih akan dinikmati rakyat berasaskan keperluan bukannya penggunaan.

"Kalau hari ini kita lihat subsidi yang kita terima itu, ia berasaskan kepada jumlah yang kita pakai. Kalau kita guna 200 liter sebulan pun kita akan dapat subsidi bagi setiap liter yang kita beli, kalau kita guna hanya 100 liter pun kita akan dapat subsidi, jadi bermakna tak ada sekatan kepada subsidi yang kita peroleh kerana ia berasaskan kepada kegunaan kita.
"Itu bermakna ia satu sistem subsidi yang tak terjurus kepada masalah.
Sepatutnya subsidi itu kepada kumpulan yang memerlukan pertolongan dan memerlukan subsidi, bukan hanya diberikan ikut kemampuan kita menggunakannya (bahan yang bersubsidi),”
Dengan alasan yang beliau berikan bermakna, kemungkinan yang akan mendapat subsidi adalah golongan berpendapatan rendah, dan tiada subsidi bagi pengeluar, pengedar, peruncit dan peniaga.... selanjutnya.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive