KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 9, 2008

KHIR TOYO: KES TAHUN 2006

Laporan Polis Terhadap Khir Toyo dan Zakaria

Kami disini membuat aduan dan laporan polis setelah membaca dan merujuk kepada artikel berikut :

a) Artikel The Star 30 Oktober 2006, mukasurat 8 yang bertajuk "Penalise all lawbreakers" melaporkan bahawa tapak tanah yang didirikan "Istana Idaman" di Kampung Idaman, Klang adalah asalnya diperuntukkan untuk sekolah agama. Anggaran nilai pasaran tanah tersebut ialah RM1.3 juta;

b) Laporan The Star 31 Oktober 2006, mukasurat N10, bertajuk "Two more Klang councillors get stop work order" melaporkan bahawa isteri Datuk Zakaria Mat Deros, Datin Zizah Ngah hanya membayar RM46, 000.00 untuk memiliki tanah seluas 43,000 kaki persegi setelah diberikan diskaun;

c) Laporan New Straits Times 14 Oktober 2006, mukasurat 2 yang bertajuk "Datuk bought land for mansion for a song" melaporkan bahawa tanah yang diberikan kepada Datin Zizah Ngah pada asalnya adalah lapan lot dengan Lesen Menduduki Sementara (TOL). Ia kemudian dibatalkan dan dijadikan satu lot besar untuk diberikan kepada isteri Zakaria.

d) Ketiga-tiga salinan akhbar ini dilampirkan.

Adalah dengan ini kami mengesyaki terdapat penyalahguna kuasa oleh pihak tertentu dengan tindakan menganugerahkan tanah tersebut kepada seseorang individu yang berkepentingan, dalam kes ini isteri kepada seorang Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor, dengan harga yang terlalu rendah mempunyai elemen penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

Berdasarkan laporan-laporan akhbar tersebut, kami percaya telah berlaku perbuatan jenayah salahguna kuasa dan pecah amanah sehingga menyebabkan tanah untuk kegunaan sekolah diberikan kepada individu pada harga yang terlalu rendah.

Kami mengesyaki Dato' Menteri Besar Selangor, Dato' Seri Mohd Khir Toyo selaku EXCO Tanah dan Kewangan Negeri Selangor dan beliau yang mempunyai kuasa pentadbiran telah tidak telus dan seperti membiarkan amalan penganugerahan tanah kepada pemimpin UMNO dan keluarga tanpa kelayakan yang jelas untuk memperolehinya.

Oleh yang demikian kami membuat laporan polis ini agar satu siasatan segera terhadap penyalahgunaan kuasa, rasuah dan pecah amanah kepada perkara-perkara berikut:-

1. Terdapat isu rasuah bagi tanah tersebut sehingga diselewengkan untuk kepentingan individu;
2. Terdapat pencerobohan tanah sekolah agama dan terdapat penyalahgunaan kuasa bagi membatalkan kegunaan tanah tersebut untuk sekolah agama dan sebaliknya meluluskan pemberian tanah itu kepada Datin Zizah Ngah;
3. Terdapat penipuan kuasa apabila tidak didedahkan kriteria yang melayakkan Datin Zizah Ngah untuk dianugerahkan tanah negeri dan bagaimana penganugerahan tanah kepada beliau menyumbang kepada kepentingan negeri dan rakyat.
4. Apa Terdapat penyalahguaan kuasa apabila ada pihak tertentu yang membatalkan status tanah TOL untuk lapan lot asal dan menukarkannya kepada satu lot besar untuk diberikan kepada Datin Zizah Ngah.
5. Siapa yang menetapkan jumlah yang perlu dibayar oleh Datin Zizah Ngah untuk mendapatkan tanah tersebut dan apa sebab diskaun diberi kepada beliau.

Kami percaya telah belaku kesalahan-kesalahan jenayah dibawah Seksyen 406, Seksyen 409 Kanun Keseksaan, Seksyen 417 Kanun Keseksaan, Seksyen 418 Kanun Keseksaan bagi kesemua perkara-perkara diatas.

Kami juga percaya bahawa kesalahan-kesalahan di atas merupakan kesalahan-kesalahan rasuah seperti yang diperuntukkan di dalam Akta Pencegahan Rasuah 1997 khususnya Seksyen 10, Seksyen 14 dan Seksyen 15.

Sekian laporan kami.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive