KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Dec 16, 2007

UMNO BUAT MAJLIS PENERANGAN TENTANG HINDRAF

MAJLIS PENERANGAN UMNO SENDAT KERANA ISU HINDRAF
via: penaleklook.blogspot

Bahagian Penerangan UMNO Malaysia sekali lagi menganjurkan Majlis Penerangan Isu-Isu Semasa. Nampaknya sejak Tan Sri Muhammad Muhd Taib menjadi Ketua Penerangan, majlis itu sering kali diadakan.

Seperti biasa majlis dihadiri Ketua-ketua Penerangan UMNO bahagian atau jawatankuasa penerangan bahagian daripada tiga peringkat, penerangan negeri dan jawatankuasa penerangan UMNO Malaysia.

Tidak seperti biasa yang diadakan di PWTC, majlis pagi tadi diadakan di The Pacific Ballroom, Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur.

Sambutan di luar jangkaan. Peserta telah melimpah ke luar dewan. Penganjur terpaksa membenarkan peserta lain bersila di lantai dan memenuhi ruang kosong di dalam dan luar dewan. Salah satu skrin turut dialih ke luar dewan bagi memudahkan mereka mengikuti taklimat yang disampaikan.

Antara ahli panel yang mengambil bahagian, Tan Sri Muhammad yang mengupas isu-isu terkini dan Datuk Dr Rais Yatim (Menteri Kebudayaan, Kesenian dan Warisan yang juga Ahli Majlis Tertinggi), membincangkan cabaran politik Melayu.

Turut menjadi panel, Datuk Mohd Shafie Apdal (Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna yang juga Ahli Majlis Tertinggi) yang memberi taklimat mengenai isu menangani kenaikan harga barangan dan Datuk Shabery Cheek (Setiausaha Parlimen Kementerian Luar yang juga Ketua Penerangan UMNO Terengganu) membincangkan mengenai hubungan politik rumpun Melayu.

Kebanjiran peserta sehingga memenuhi setiap sudut di luar dewan kemungkinan juga berpunca daripada isu Hindraf yang hangat diperkatakan. Tan Sri Muhamad yang memulakan perbincangan berjaya mencetuskan suasana ‘kembang semangat’ di kalangan peserta.

Namun ahli UMNO diajak supaya bertindak lebih matang dan mengelak daripada mengadakan perhimpunan haram sebagaimana dianjurkan Hindraf dan Bersih, walaupun UMNO berupaya menghimpunkan sehingga 500 ribu orang jika mahu.

Menurutnya tindakan Hindraf adalah ancaman yang bukan sahaja dihadapi oleh negara malah orang Melayu. Sikap tolenransi orang Melayu semakin digugat!

Beliau turut membacakan kata-kata Tun V.T Sambanthan ketika berucap di Dewan Rakyat pada 1 Jun 1965, yang mencerminkan persefahaman dan tolak ansur antara kaum yang dijadikan Kontrak Sosial.

“Now, in 1955 we won the elections with a great majority. Then we obtained freedom in two years time. During this period, we had to discuss citizenship dan various other things. Now, what did the Malays do – since we are speaking on racial lines – what did Malay leadership do?

They had 88 percent of the electorate still with them. What did they do with citizenship? If we look around in Asia and in East Asia, particularly, you will find that my race the Indian race, is not welcomed in Ceylon, is not welcomed in Burma.

Look at my brother Chinese race, it is not welcomed in Thailand, in Vietnam, in Cambodia, in all the other areas. What help do they get for citizenship in all these territories? In Burma , as we know, Indians have been send packing, in Ceylon they refused them citizenship and in Burma it is likewise.

I know it, you know it. And yet in Malaya what happened? Here, we found that the Malay leadership said, “We shall take them unto ourselves as brothers, we shall give them full opportunity to live in this country, we shall give them every opportunity to become citizens”.

And so, in 1957, for the whole year, we waived language qualifications, and tens of thousands of Indians, Ceylonese and others became citizens”

Tan Sri Muhammad juga memaklumkan perjuangan Hindraf bertunjangkan semangat chauvanis yang tinggi dan berpaksikan perjuangan pertubuhan nasionalis Hindu di India yang dikenali sebagai Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).

RSS pernah diharamkan di India kerana kerajaan ketika itu menganggap ia sebagai ancaman kepada negara.

*Tetapi yang membuat saya lebih teruja, ketika UMNO mengadakan majlis penerangannya, World Indian Governments & NGO (GOPIO) mengadakan persidangan di sebuah dewan di PWTC yang hanya terletak beberapa langkah dari The Pacific Ballroom.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive