KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jul 26, 2008

Tempoh luput topi keledar cuma lima tahun?

MStar - Topi keledar akan ditetapkan tarikh luput penggunaannya selama lima tahun, kata Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) Datuk Suret Singh.Beliau berkata, JKJR sedang berbincang dengan syarikat-syarikat pengeluar topi keledar untuk memperkenalkan tarikh luput lima tahun topi keledar mulai tahun ini.

Katanya, topi keledar yang terlalu lama digunakan adalah tidak selamat kerana daripada segi luaran kelihatan sesebuah topi keledar itu masih boleh digunakan tetapi akibat daripada perubahan cuaca dan sebagainya bahagian dalaman mungkin telah rosak.

"Adalah menjadi tanggungjawab JKJR untuk menukar persepsi masyarakat kepada keperluan topi keledar yang mampu menyelamatkan nyawa apabila berlaku kemalangan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Rakan Keselamatan Jalan Raya (KJR) dan penggalakan pemakaian topi keledar dengan sempurna peringkat negeri Perak di Kampung Manjoi di sini hari ini.

Suret Singh berkata, kebanyakan pengguna motosikal di negara ini kurang peka kepada risiko yang dihadapi akibat penggunaan topi keledar lama....selanjutnya.

no2umno - Bodohnya rakyat Malaysia kalau terima saranan ini. Kenapa tak ditubuhkan syarikat kroni untuk test helmet macam puspakom test kenderaan. Lagi untung .... Pooorahhhhhh !!! yang susah masih rakyat.

2 comments:

Abu Muhammad Haikal said...

Memang patut pun, kalau pakai serban tak ada pula tarikh luput......

Anonymous said...

Salam sedara blogger...

Setakat aku bwk motor tuk 9 thun ni, ade la dlm lebih kurang 5 kali accident campur ngan motor, pkai helmet yang sama gak sampai la ni....Alhamdulillah, dgn izin-NYa, masih panjang umur...Ni sume ade la yg main duit bwh meja...Karut tu sume...

Posting terkini

Blog Archive