KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 27, 2008

Mari boikot bayar cukai

anakperelihblog

Beberapa tahun dahulu, saya pernah mencadangkan penyokong penyokong BA serta rakyat yang tidak menyokong BN yang tidak berpuashati terhadap penyalahgunaan wang rakyat oleh BN untuk kepentingan parti supaya memboikot dari membayar cukai secara sah dan mengikut undang undang. Cadangan yang sama juga pernah dikemukakan di anwaribrahimblog.com oleh Stevelow (soalan keempat di pautan ini)

Hari ini apabila membaca berita tentang polis yang digunakan oleh BN untuk menangkap peserta perhimpunan aman Protes, serta penyalahgunaan kakitangan kementerian penerangan terutamanya melalui khidmat SAHIH, saya teringat kembali artikel tersebut yang pernah disiarkan oleh tranungkite.net, umno-reform.com dan malaysiakini.com dan lain lain. Berikut, saya siar kembali artikel tersebut....

Boikot cukai, bayar zakat/derma

Disetiap pilihanraya samada pilahanraya kecil atau umum, jentera jentera kerajaan seperti JKR, RTM, jabatan penyiaran, polis, jabatan pendidikan, sekolah-sekolah dan berbagai lagi jentera kerajaan dikerah untuk membuat projek segera serta untuk berkempan untuk BN/UMNO menggunakan peruntukan kerajaan dengan dibiayai wang pembayar cukai. RTM contohnya, walaupun dibiyai oleh wang pembayar cukai yang antaranya dibayar oleh penyokong parti pembangkang telah menjadi TV UMNO - TV yang dimiliki oleh BN/UMNO.

Kita semua tahu bahawa, semua rakyat Malaysia membayar cukai seperti cukai pendapatan dan cukai jualan (membeli burger McDonald pun dikenakan cukai - cukai jualan 5%). Mereka yang membayar cukai ini adalah terdiri juga dari penyokong-penyokong/pemimpin-pemimpin parti pembangkang (45% dari jumlah pengundi di Malaysia mengikut perangkaan pilihanraya umum lepas). tetapi kenapakah jentera-jentera kerajaan yang dibiyai oleh wang cukai yang mereka bayar ini digunakan untuk menekan, memburukan, menyekat parti pembangkang yang mereka sokong serta berkempen untuk UMNO di setiap pilihanraya. Ini menjadikan penyokong dan pemimpin pembangkang sebagai warganegara kelas 2 Malaysia tetapi didalam masa yang sama membayar pelbagai cukai sama seperti penyokong/pemimpin BN/UMNO yang mendapat segala peruntukan dan keistimewaan dari wang cukai ini.

Oleh itu saya mencadangkan kepada penyokong serta pemimpin parti pembangkang untuk memboikot dari membayar cukai terutamanya cukai pendapatan dan cukai perniagaan. Seperti apa yang kita tahu, pembayaran zakat oleh orang Islam dinegara ini serta pemberian derma akan mendapat pemotongan cukai pendapatan yang ditolak dari jumlah cukai pendapatan yang perlu rakyat bayar. dengan menggunakan makinisma ini, kita boleh memboikot dari membayar cukai tanpa dikenakan apa-apa tindakan undang-undang kerana ianya sah mengikut undang-undang negara.

Bayar zakat.

Penyokong pembangkang yang berugama Islam bolehlah membayar zakat melebihi dari kadar yang sepatutnya dibayar iaitu 2.5% untuk menyamakan dengan jumlah yang perlu dibayar cukai. Contohnya, jika kita dikehendaki membayar cukai sebanyak RM2000 dan zakat hanyalah sebanyak RM500, maka kita boleh membayar zakat sebanyak RM2000 dan mendapat pemotongan cukai 100%. Dengan ini pembayaran zakat boleh digunakan untuk menggantikan cukai pendapatan dan ini dapat mengelak dari wang yang kita bayar untuk cukai digunakan oleh jentera kerajaan untuk berkempen untuk BN/UMNO. selain dari itu, wang zakat yang dibayar boleh digunakan untuk pmbangunan serta membantu umat Islam yang rata-ratanya masih dibelengu kemiskinan yang semamangnya memerlukan pertolongan tanpa bantuan dari kerajaan Barisan Nasional yang lebih mnumpukan kepada F1. selain dari itu, kita juga dapat menunaikan salah satu rukun Islam iaitu menunaikan zakat dan mendapat pahala diatasnya.

Beri derma

Jika umat Islam mempunyai fungsi zakat untuk tidak membayar cukai pendapatan menerusi zakat, masyarakat bukan islam juga boleh melakukan pekara yang sama dengan memberi derma kepada badan-badan amal dan kebajikan yang diiktiraf oleh LHDN bagi mendapat pemotongan cukai. Contohnya, jika kita perlu membayar cukai sebanyak RM3000, maka kita boleh membayar derma sebanyak RM3000 kepada badan badan tertentu untuk mendapat pelepasan cukai dan seterusnya tidak perlu membayar cukai. Dengan cara ini, kita boleh mengelakkan wang cukai kita dari mengalir kepada jentara kerajaan yang digunakan untuk menekan pembangkang serta berkempen untuk BN/UMNO. Di masa yang sama, kita dapat membantu mereka yang memerlukan pertolongan tetapi diabaikan oleh kerajaan Barisan Nasional.

cukai jualan

selain dari itu, kita boleh mengurangkan dari membayar cukai jualan dengan mengurangkan dari membeli barangan yang dikenakan cukai secara terangan seperti di restoran- restoran makanan segera yang mengenakan cukai jualan 5%.

Oleh itu, dengan cara ini kita dapat mengelakkan dari membayar cukai dan seterusnya wang cukai tersebut digunakan untuk menyerang kita sebagai warga negara kelas 2. Dengan tindakan seperti diatas juga, tiada sebarang tindakan boleh dikenakan keatas kita diatas tuduhan mengelakan cukai kerana semuanya dibenarkan oleh undang-undang percukaian. Di amsa yang sama, kita juga dapat membantu mereka yang sangat dahagakan pertolongan.

Anak perelih

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive