KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 26, 2008

Perhimpunan aman Protes, lebih 20 ditahan

Harakahdaily


TERKINI|KUALA LUMPUR, 26 Jan (Hrkh) - Lebih 20 orang termasuk beberapa pimpinan PAS termasuk Bendahari Agung PAS, Dr Hatta Ramli telah ditahan oleh pihak polis di lokasi perhimpunan aman yang dianjurkan oleh Gabungan Memprotes Kenaikan Harga Barang (Protes) sebentar tadi.

Sebelum ini, pihak berkuasa telah melakukan beberapa sekatan di sekitar KLCC. Beberapa anggota polis dilihat berada di sekitar stesen LRT Putra KLCC yang merupakan antara lokasi yang ditentukan oleh penganjur perhimpunan untuk berarak ke arah KLCC.

Sementara itu, tinjauan sekitar KLCC pada jam 2.30 petang tadi mendapati suasana seperti biasa dan tenang dan tiada sebarang gangguan dilaporkan.

Pada jam 2.45 petang tadi dilaporkan tujuh ahli PAS termasuk seorang wanita telah ditahan di luar KLCC di pintu masuk Jalan Ampang dan telah dibawa ke IPK Kuala Lumpur untuk disoal siasat.

Serentak dengan itu juga, berhampiran Stesen LRT Putra Ampang Park, lapan orang lagi ditahan termasuk lima wanita yang dikaitkan dengan perhimpunan hari ini.

Sementara itu, Malaysiakini melaporkan wartawannya, Syed Jamal Zahid turut ditahan apabila menyoal seorang pegawai polis mengenai tangkapan-tangkapan yang dilakukan di sekitar kawasan Ampang Park.

Ketua Pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman sewaktu dihubungi, mengecam penangkapan yang dilakukan ke atas wartawan Malaysiakini.

"Tangkapan ini benar-benar mencabul prinsip kebebasan akhbar dan ia cukup memalukan.

"Ia memberikan gambaran buruk pimpinan Perdana Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi terutamanya dari kacamata dunia luar,"tegasnya sambil mengutuk tindakan polis yang melakukan tangkapan secara rambang sebentar tadi.

Sementara itu, dalam perkembangan berkaitan, pejabat Malaysiakini yang menghubungi OCPD Dang Wangi, Zulkarnain Abdul Rahman untuk mengesahkan identiti Syed Jamal telah diberi jaminan wartawan tersebut akan dibebaskan setelah mengambil kenyataannya.

Dalam pada itu, pada jam 3.30 petang tadi seramai 200 penyokong Parti Sosialis Malaysia (PSM) berarak dari Ampang Park ke arah KLCC tetapi telah dihadang oleh barisan anggota polis yang berkawal di situ.

Sepuluh minit kemudian, sekurang-kurangnya 12 penyokong PSM dan pemimpinnya telah ditangkap setelah bergelut dengan anggota polis yang menghadang perarakan mereka.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive