KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jun 17, 2008

Tony marah, keistimewaan di tarik

Menarik berita tentang Tony Fernandez. Bukan ape, korang nak tau perangai orang orang kaya ... berita ni paling bagus. Tau perangai diorang...mak ai, tak kedekut, tak kaya. semuanya nak benda free.

Bernama - Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) AirAsia Datuk Tony Fernandes berkata rakan sejawatnya dalam Malaysia Airlines (MAS) bersikap "kebudak-budakan" kerana menarik balik diskaun lumayan yang dinikmatinya dalam penerbangan MAS.

Fernandes memberitahu Bernama Isnin malam, diskaun seperti itu sebenarnya "amalan standard" serupa dengan yang diberikan kepadanya oleh syarikat penerbangan seperti Cathay Pacific, Virgin, Qantas dan sebagainya.

"Ia adalah budi bahasa yang dihulurkan kepada CEO syarikat penerbangan. Sama seperti dalam muzik industri, saya memberikan CD percuma kepada Warner Music atau sebaliknya," kata Fernandes, yang menceburi industri muzik sebelum beliau memulakan AirAsia enam tahun lepas yang kini berkembang menjadi syarikat penerbangan tambang murah terbesar di Asia.

Pengarah Urusan dan CEO MAS Datuk Seri Idris Jala, dalam suratnya kepada Fernandes bertarikh 28 Mei, dan salinannya dihantar menerusi e-mel kepada Bernama, mengumumkan keputusan pengurusan syarikat penerbangan itu untuk menarik balik diskaun perjalanan Fernandes.

Idris berkata pihak pengurusan menerima banyak surat bantahan daripada banyak kakitangan MAS berhubung keistimewaan perjalanan ketua AirAsia itu ekoran "kenyataan negatif" yang dikeluarkannya mengenai MAS.

Dalam suratnya Idris berkata: "Ramai pekerja kami merasa amat tersinggung dan kecewa dengan apa yang mereka baca di akhbar. Perasaan marah di kalangan pekerja ini semakin meningkat, begitu juga dengan tekanan dari pihak kesatuan setiap hari".

Beliau juga berkata ekoran banyak kritikan Fernandes terhadap MAS, pihak pengurusan tiada pilihan selain menarik balik keistimewaan perjalanan berkuatkuasa 1 Jun.

Bagaimanapun Fernandes dalam reaksinya terhadap keputusan oleh seteru dalam perniagaannya itu berkata kritikannya terhadap MAS dicetuskan semata-mata oleh gesaan AirAsia supaya syarikat penerbangan negara itu "bersaing secara sihat".

"Apa yang saya katakan cuma MAS perlu memberikan kami peluang untuk bersaing secara sihat.

Contohnya MAS sentiasa menentang penerbangan AirAsia ke Singapura," kata Fernandes semasa merujuk kepada isu utama bagi dua syarikat penerbangan itu, iaitu apa yang dilihat sebagai laluan paling menguntungkan di rantau ini.

Ditanya sekiranya beliau percaya kesatuan sekerja MAS yang menekan syarikat penerbangan itu untuk menarik balik diskaun 50 peratus bagi Kelas Pertama/Perniagaan dan 75 peratus bagi kelas Ekonomi, Fernandes berkata: "Kami hanya mahu diberi layanan adil.

Apa gunanya untuk perkara ini dijadikan terlalu bersifat peribadi?" katanya.

Pelopor syarikat penerbangan tambang murah yang lantang bercakap itu berkata beliau memberikan sepenuh tumpuan kepada perniagaannya dan pemegang saham AirAsia, sambil menambah, "Orang yang tidak sukakan saya akan sentiasa mencari jalan untuk tidak menyukai saya."

Ditanya sama ada tindakan MAS menarik balik diskaun yang diberikan kepadanya untuk menaiki penerbangan syarikat kebangsaan itu mendatangkan kesan kepadanya, Fernandes berkata "Saya tidak menggunakannya sangat, jadi tidak mengapalah."

Idris ketika dihubungi bertegas bahawa kesatuan pekerja-pekerja syarikat penerbangan itu yang memulakan langkah berkenaan.

Seperti yang dinyatakan dalam suratnya kepada Fernandes, "Ia adalah tindakan yang terbaik buat masa ini berikutan sentimen keseluruhan dalam kalangan kakitangan."
No2umnO - Perang dah mula .......

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive