KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Jan 14, 2008

LAGI LAGI .... POLIS

BPR Tahan Seorang Pegawai Polis Disyaki Terima Rasuah

KUALA LUMPUR, 14 Jan (Bernama) -- Badan Pencegah Rasuah (BPR) menahan seorang Cif Inspektor polis yang disyaki menerima rasuah berikutan satu aduan, Jumaat lalu.

Ketua Penolong Pengarah BPR Taiping, Penolong Pesuruhjaya Zainul Darus dalam satu kenyataan berkata pegawai polis itu ditangkap kerana didakwa meminta wang suapan sebanyak RM14,000 daripada seorang pengadu, untuk tidak mengambil tindakan terhadapnya, kerana menjalankan perniagaan judi ekor tanpa lesen.

Pegawai polis berusia 33 tahun itu, dari Ibu pejabat Daerah Polis Taiping, didakwa bersetuju menerima RM7,000 selepas satu perbincangan dengan pengadu, katanya.

Beliau kini dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000, menurut kenyataan itu yang dikeluarkan Ibu Pejabat BPR Putrajaya.

Pegawai polis berkenaaan disiasat mengikut Seksyen 11(a) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang jika sabit kesalahan boleh dipenjara tidak kurang daripada 14 hari dan tidak lebih 20 tahun dan didenda tidak kurang lima kali nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

BPR mengulangi gesaan supaya orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat mengenai kegiatan rasuah supaya menghubungi talian bebas tol 1-800-88-6000 atau mana-mana pejabat BPR berhampiran.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive