KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 19, 2008

Ahli-ahli Parlimen Umno memberontak

pm_helo.jpg

Abdul Halim Mohd Rashid
harakahdaily

KUALA LUMPUR, 19 Mac (Hrkh) - Lima Ahli Parlimen Umno, termasuk seorang menteri dan tiga timbalan menteri, sedang �memberontak� kerana tidak puas hati dengan perlantikan kabinet baru oleh Perdana Menteri yang dituntut berundur, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Bekas Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Parlimen Malaysia (BBC), Datuj Ruhanie Ahmad menyatakan, dua daripada Ahli Parlimen berkenaan dipercayai akan menolak perlantikan mereka yang diumumkan oleh Abdullah pada semalam.

Bagaimanapun, kata Ruhanie dalam blognya kuda-kepang.blogspot.com, dua Ahli Parlimen itu tidak akan mengosongkan kerusi parlimen mereka yang dimenangi dalam pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Bagaimanapun, katanya lagi, dua orang lagi bukan sahaja dijangka menolak perlantikan malah mungkin juga mengosongkan kerusi parlimen masing-masing.

Seorang daripada mereka pula dikatakan akan memutuskan selepas satu sidang akhbar di PWTC hari ini, sama ada akan mengosongkan kerusi parlimen yang dimenanginya baru-baru ini dan juga melepaskan jawatannya di dalam UMNO Malaysia, kata Ruhanie.

Menurut beliau, kesemua Ahli Parlimen yang �memberontak� ini dikatakan menuding jari kepada Ahli Parlimen Rembau yang tidak dipercayai kemenangannya, Khairy Jamaluddin sebagai individu yang telah memanipulasikan senarai perlantikan kabinet yang diumumkan oleh Abdullah.

Mereka menyifatkan sebilangan besar muka-muka baru yang dilantik ke jawatan menteri penuh dipercayai adalah kroni-kroni menantu Perdana Menteri itu, kata Ruhanie lagi.

Beliau juga mengemukakan beberapa persoalan berkaitan kabinet baru itu.

"Adakah kabinet Abdullah kali ini merupakan kabinet yang diramalkan oleh buku The Toyol Code tulisan saya?

"Mungkinkah �pemberontakan� ini akan diikuti oleh lebih ramai lagi Ahli Parlimen Umno?

"Mungkinkah Ahli Parlimen Umno yang �memberontak� tidak akan mengosongkan kerusi masing-masing, tetapi terus melompat ke pihak parti pembangkang?

"Dan, jika berlaku �exodus� Ahli Parlimen UMNO ke pihak pembangkang, mungkinkah tidak lama lagi pihak pembangkang pula yang akan menubuhkan kerajaan di peringkat pusat?"

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive