KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 4, 2008

Kisah Gambar markaz pelajar UTM dirakam pihak universiti

Ali Bukhari Amir
harakahdaily

JOHOR BAHRU, 4 Mac (Hrkh) - Ekoran pendedahan Harakahdaily ke atas kempen Umno-BN secara tersirat baru-baru ini di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), beberapa kumpulan pelajar mula mendapat tekanan pihak-pihak tertentu di universiti itu seperti tindakan merakam gambar markaz pertemuan pergerakan mereka.

Seorang pelajar Hasbullah Amin (samaran) berkata, pihaknya mula menerima banyak kiriman pesanan ringkas daripada kumpulan Aspirasi-Umno dan pihak pentadbiran universiti setelah pendedahan tersebut.

"Pada malam 2 Mac lalu, lebih kurang 20 orang pengawal keselamatan datang merakam gambar markaz kami. Mereka mencatit nombor pendaftaran motor dan kenderaan kami. Mereka berlegar di sekitar kampus mungkin untuk memantau kegiatan pelajar.

"Setelah tersiar laporan Harakahdaily, pada malam itu juga mereka datang. Mungkin juga dikerah pihak atasan universiti. Petang esoknya, tiga orang pelajar Aspirasi-Umno datang rakam gambar kenderaan di markaz kami," kata Hasbullah, mewakili jurucakap pelajar-pelajar berkenaan.


Hasbullah berkata, beliau mengesyaki bahawa ada kemungkinan Pengarah Ko-Kurikulum terlibat dalam hal tersebut. "Ini kerana, gambar beliau yang memakai baju kuning turut tersiar secara jelas dalam laporan sebelum ini," katanya. Namun begitu, katanya, setakat ini tiada lagi sebarang tangkapan dilakukan ke atas para pelajar itu.

Beberapa hari lalu, sekumpulan mahasiswa UTM membangkitkan persoalan mengenai kehadiran seorang bekas menteri di universiti itu dalam keadaan mencurigakan.

Kecurigaan itu bertambah kerana kehadirannya diiring sekumpulan anak muda luar kampus yang dibekalkan logo parti Umno-BN sehingga membangkitkan rasa cemas dalam kalangan warga kampus.

Ekoran itu, salah seorang mahasiswa telah menghantar pesanan ringkas SMS kepada pimpinan universiti itu bagi meminta penjelasan berhubung acara bekas menteri tersebut.

Respon pihak universiti melalui SMS

"Jawapan yang diterima daripada pimpinan universiti amat mengecewakan," kata Hasbullah.

Kiriman SMS daripada pimpinan universiti kepada mahasiswa itu adalah: "Sekarang kementerian ialah BN. Jadi (pemuda Umno-BN) tu ialah penyokong menteri, jadi mereka nak tunjuk sokongan mereka.

"Bila menteri balik mereka pun balik, lagi pun Univ (universiti) ni BN punya, hasil kejayaan dari pemerintahan mereka (Umno-BN). Kalau PAS perintah, jadi macam Afghanistanlah Malaysia ni.. Univ (universiti) Pondok,"
demikian petikan SMS daripada pimpinan universiti itu.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive