KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Apr 28, 2008

Kelantan Tuntut Kerajaan Pusat Mohon Maaf, Bayar Pampasan

http://kickdefella.files.wordpress.com/2007/06/tuan-guru-nik-abdul-aziz.jpgBernama - Kerajaan Negeri Kelantan berpendapat kerajaan pusat sepatutnya menyalurkan bantuan tertentu kepada negeri itu mengikut amalan sistem demokrasi dan oleh itu harus memohon maaf dan membayar pampasan atas kegagalan berbuat demikian, kata Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Katanya, sejak PAS memerintah negeri itu selepas pilihan raya umum 1990, kerajaan pusat gagal menyalurkan peruntukan untuk program perumahan kos rendah dan bantuan kelengkapan peralatan untuk pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Terengganu sekarang ini pun minta kembali royalti minyak negeri itu. Kita ada hak untuk minta (peruntukan dan bantuan) kerana ia bayaran yang sepatutnya kami terima.

Negeri lain dapat, kenapa Kelantan tidak dapat, sedangkan ini negara demokrasi," katanya kepada pemberita selepas majlis angkat sumpah Anggota Dewan Undangan Negeri Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim di sini, hari ini.

Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS berkata, beliau membuat desakan itu memandangkan kerajaan Pusat kini sudah sedar dengan kesilapan-kesilapan lampau dan sanggup membuat permohonan maaf.

Katanya ini termasuk kesediaan kerajaan pusat pimpinan Umno baru-baru ini memutuskan untuk membuat bayaran ex-gratia kepada bekas ketua hakim negara Tun Salleh Abbas dan beberapa hakim lain yang dipecat berikutan krisis kehakiman pada 1988.

1 comments:

Putra IJ80 said...

Alhamdullilah,TGNA,juga sudah mula buka gelanggang,.

Takbir 3x.

Posting terkini

Blog Archive