KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Mar 6, 2008

Siar kenyataan Chandra: Media akan alami nasib yang sama macam saya - Zulkifli

siasahdaily

KUALA LUMPUR, 6 Mac: “Orang yang tidak boleh dipegang dan dipercayai kata-katanya adalah Dr Chandra Muzaffar, bukannya Anwar Ibrahim,” kata Zulkifli Sulong, bekas Ketua Pengarang Harakah.

Zulkifli yang didapati bersalah dan didenda RM5,000 oleh mahkamah di bawah Akta Hasutan berkata, apa yang berlaku kepada beliau adalah kerana percaya kepada kenyataan Dr Chandra.

Zulkifli didapati bersalah sebagai penyunting Harakah apabila menerbitkan berita yang berasaskan kenyataan Dr Chandra ketika beliau menjadi Timbalan Presiden PKR.

“Yang saya sangat kesal adalah Dr Chandra tidak bersediapun untuk menjadi saksi dalam perbicaraan saya untuk mempertahankan tulisannya itu. Jika tulisan itupun beliau tidak berani pertahan, saya percaya media yang menyiarkan kenyataannya terhadap Anwar akan menghadapi masalah yang serupa dengan saya apabila disaman oleh Anwar nanti,” kata Zulkifli.

Pada tahun 1988 lalu, Harakah yang diketuai Zulkifli menyiarkan kenyataan media yang dibuat Chandra.

Ekoran itu, pada 12 Januari 2000, selepas pilihan raya umum 1999, Zulkifli didakwa di bawah Akta Hasutan dan didapati bersalah kemudiannya dan didenda RM5,000 atau enam bulan penjara.


Zulkifli membayar dendanya itu.

Pencetak Harakah juga didakwa dan mereka mengaku bersalah dan didenda RM4,000.

0 comments:

Posting terkini

Blog Archive