KONGRES PKR ...LIVE !!! -----> cakkk kat sebelah
Hari terakhir perbahasan Kongres LIVE .... !!!!
Jadual 3 hari KONGRES - DISINI
---------------

HOME [no2umno]

Nov 8, 2008

Minah ni kutuk Fatwa

Exclusive Ivy Josiah, Executive Director of Women's Aid Organisation on Fatwas & Women.



Nilaikan maksud mangkok ni. Dia tak paham, tu dia punya pasal. Tapi apa tanggung jawab Majlis Fatwa untuk menjelaskan kekeliruan umat Islam dengan kenyataan yang dibuat.

Apa kelelemahan Majlis Fatwa di dalam keadaan politik sekarang, menyebabkan ada mangkok mangkok yang menghina FATWA sesuka hati.

Berikan idea anda
t/kasih pada Blogger tink tank

9 comments:

tink tank said...

Kawan-kawan pegi youtube malaysiakini channel ramai2 kita perintahkan malaysiakini keluarkan video ni.

Anonymous said...

Inilah akibat kalau pihak kerajaan takut nak mengadakan interfaith dialog antara pelbagai agama. Nak takut apa? Takut akidah umat Islam terpesong dn tertarik dengan agama lain? Sekarang tak buat ramai jer orang Islam hidup mengalahkan orang bukan Islam aku tengok. Sekarang nak salahkan siapa kalau orang bukan Islam dapat pandangan sempit dan negatif tentang Islam?

Anonymous said...

Hehe takpe... nanti makin ramai orang akan sedar diorang akan sampai kat satu simpang untuk pilih jadi kambing yang ikut cakap orang jer atau jadi manusia yang mengikut fitrah diorang yang sebenar seperti mana yang Allah cipta... TQ Ivy... let them know...

kaki latah said...

Kamu siapa?Orang bukan islam jangan masuk campur fasal fatwa,tak ada kena mengena langsung dengan kamu.Yang tak faham pasal agama tu,pergilah belajar agama balik.Memang dah diajar yg perempuan tak boleh menyerupai lelaki dan lelaki tak boleh menyerupai perempuan.Itupun korang tak faham,nak protes pun pakailah brain.Bukan tak boleh rambut pendek tetapi tidaklah sampai pendek macam MAWI.Dan berpakaian seperti lelaki atau yg lelaki berpakaian seperti perempuan.Yang mudah macam ni pun tak faham,patutlah yg bukan islam tu lagi tak faham,menyampuk sesuka hati je.

utaba said...

Please be fair kepada minah ni...dia bukan org muslim, dah tentu dia tak paham sebab musabab fatwa yg dikeluarkan.

Org bukan islam tentu tak paham tentang larangan perempuan islam memakai pakaian lelaki seperti seluar. Untuk mereka ini satu larangan kpd hak mereka (wanita) berpakaian.

Kita jangan la kutuk sgt..sememangnya mereka tak faham. Sekarang dah jadi tanggungjawab wajib bagi kita memberi penerangan.

kapaksiam said...

Orang macam ni kena bagi warning. Majlis Fatwa kena keluarkan amaran kepada minah ni.
Kalau buat amaran, tapi dok sibuk kacau tepi kain orang.
Masukkan dalam ISA.
Selesai masalah. Suruh dia fokus pada agama kristian.
Kalau Majlis Fatwa berani la.

armouris said...

jangan marah kat bukan islam, mereka jadi macam ni sebab kelemahan kita...

jangan melenting, marah2, nanti lagi la diorang cakap orang islam ganas...

kena bagi penerangan dengan hikmah, kenapa, kenapa dan kenapa....

ini adalah bukti kegagalan UMNO dalam melaksanakan dakwah sebagai kerajaan...

untuk anda orang islam, tlg bagi peluang kat orang lain pulak...

-----------------------
Derma Rumah Anak Yatim Budi Mulia, Perak
Awasi Tanda-tanda Strok
Dangers of Plastic in Food

pisang goreng 115,NF said...

ye betul tu armouris....

saya bukan beragama islam...
tapi kalau ade yang
menjelaskan ini dan maksud yg itu
saya lebih memahaminya....

TQ

Anonymous said...

Its not Muslim jer yang ader problem nie...christian pun sama...both are fighting extreme secularism..
Malaysian mind nie few hundred years back - boleh dikatakan lebih kurang time renaissance Europe - when secularism managed to separate church from their daily living.
Now with the increasing immorality and the negative effect of these secularism, Europe and other western people are searching back for soul and going back to religion as the answer...
Ivy nie tak faham as she is a secular person, maybe a christian but too separated from the teaching...
Judaism, Christian and Muslim should have a more similar answer to any question regarding morality.

Posting terkini

Blog Archive